Mann (45) som drakk for varm kaffe. Kan jeg få kreft i spiserøret?

Spørsmål

Hei. Jeg drakk en kopp kaffe i dag. Jeg svelget litt for raskt, og fikk en brennende følelse nedover i spiserøret. Jeg er hypokonder og begynte å lese på nettet. Til min store forskrekkelse ser jeg at det er sammenheng mellom varm drikke og kreft i munn, svelg og spiserør. Jeg drikker nok 4-5 kopper kaffe daglig og gjerne rett etter den er traktet. I perioder drikker jeg også Rett i koppen supper. Også det veldig varmt. Så varmt at skinnet noen ganger løsner i munnen. Nå er jeg livredd for å ha fått, eller å få kreft. Hva mener du? Bør jeg ta noen tester får å sjekke meg? Er sjansen stor for at jeg får kreft? Var denne engangshendelsen med varm kaffe i dag i svelget farlig? Ellers kan jeg nevne at jeg ikke røyker og drikker lite alkohol.

Mann 45
Svar

Kreft i spiserøret (øsofagus) er en alvorlig kreftform. I følge Kreftregisteret var fem års overlevelse for menn for lokalisert sykdom 25.2 % i perioden 2009-2013 , mens ved regional sykdom var fem års overlevelse 18 %. Sykdommen deles inn i to undergrupper: plateepitelkarsinom (kreft utgått fra plateepitelkledd slimhinne) og adenokarsinom (kreft utgått fra kjertelepitelkledd slimhinne). Adenocarsinomet utvikler seg fra metaplastisk sylinderepitel i nedre del av spiserøret, typisk for Barrett’s øsofagus. Dette epitelet erstatter plate­epitelet under tilhelingen av refluxøsofagitt der magesyren fra magesekken kommer opp i spiserøret (halsbrann / sure oppstøt) når lukkemuskelen nederst i spiserøret ikke fungerer som den skal.

I Norge utgjør adenokarsinom ca 80 % og plateepitelkarsinomene 20 % av pasienter med spiserørskreft. Forekomsten av spiserørskreft er fire ganger hyppigere hos menn enn hos kvinner.  Sykdommen er sjelden forekommende i alder under 50 år.

Plateepitelkarsinom i øsofagus er ingen hyppig cancerform i Norge. Mest utbredt er sykdommen i Øst-Asia og i Øst- og Syd-Afrika. Det er i Norge registrert ca. 290 pasienter med spiserørskreft (Kreftregisterets rapport for 2015 og 2016). Mens plateepitelkarsinom viser en synkende tendens i USA og Vesten, viser adenokarsinomer en markert økning gjennom de siste 25 år og er den cancerform som øker mest i den vestlige verden. 

Opereres sykdommen i tidlig stadium, er utsikten til overlevelse god. For stadium 1 ligger 5 års over­levelse mellom 65 og 75 %. For stadium 2 er forventet overlevelse mellom 40 og 50 %. For stadium 3 er forventet overlevelse mellom 15 og 25 %.

Viktige risikofaktorer for utvikling av plate­epitelkarsinom i den vestlige verden er alkohol og røyking. Risikoen øker med en faktor på 3-7 for røykere sammenliknet med ikke-røykere. Det er en klar sammen­heng mellom høyt forbruk av alkohol og utvikling av plateepitelkarsinom, og sjansen for cancerutvikling stiger med økt inntak.

Inntak av frukt og grønnsaker synes å redusere sjansen for cancerutvikling. Varm mat og drikke, spesielt utbredt i Kina, øker risikoen. Høyt inntak av rødt kjøtt synes også å øke risikoen for cancerutvikling, mens folat, vitamin C og E synes gunstig. 

1. Til min store forskrekkelse ser jeg at det er sammenheng mellom varm drikke og kreft i munn, svelg og spiserør.

Ja. Men interessant nok er det ingen studier som viser sammenheng mellom kaffe, te og økt risiko for kreft i spiserøret. Noen studier viser faktisk at de som drikker mye kaffe og te har lavere risiko for kreft.

2. Jeg drikker nok 4-5 kopper kaffe daglig og gjerne rett etter den er traktet.

Studier viser at personer som drikker 4-6 kopper kaffe om dagen har lavere risiko for kreft.

3. I perioder drikker jeg også Rett i koppen supper. Også det veldig varmt. Så varmt at skinnet noen ganger løsner i munnen. Nå er jeg livredd for å ha fått, eller å få kreft.

Generelt bør du ikke påføre deg selv brannskader, men risiko for kreft er lav.

4. Hva mener du?

Jeg mener du trygt kan fortsette å drikke 4-5 kopper kaffe om dagen.

5. Bør jeg ta noen tester får å sjekke meg?

Nei. Det er ikke samfunnsøkonomisk kostnadseffektivt med rutinemessige undersøkelser for kreft i munnhule, svelg og spiserør.

6. Er sjansen stor for at jeg får kreft?

Nei. Generelt er det 1 av 200 menn og 1 av 1.000 kvinner som får kreft i spiserøret før fylte 75 år. Dette regnes som lav risiko for kreft.

7. Var denne engangshendelsen med varm kaffe i dag i svelget farlig?

Nei. Å drikke 4-6 kopper kaffe om dagen kan forebygge kreft.

8. Ellers kan jeg nevne at jeg ikke røyker og drikker lite alkohol. 

Bra. Tobakk og alkohol kan øke risikoen for kreft i munnhule, svelg og spiserør.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-