Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mann (23) som har fjernet føflekk. Kan det være kreft?

Spørsmål

Hei. Jeg fikk fjernet en føflekk i forrige uke, og lege ringte og sa at hun hadde henvist meg til Rikshospitalet. Hun sa ikke noe om kreft, men at det var tegn til celleforandring, eller noe av den slag. Jeg har ikke sett henvisningen, eller hva som sto, men hva vil dette si? Kan en patolog se f.eks kreft i en føflekk som er fjernet hos fastlege, eller må man få fjernet mer rundt for endelig svar? Ringte for å høre om time, men de hadde ikke satt av enda. Sto viste «haster» på henvisningen. Har ingen familie historie med føflekk kreft. Det var litt spesiell beskjed og få hehe....

Mann 23
Svar

Hei. Når fastlegen din fjerner en føflekk, sendes den inn til undersøkelse i mikroskop av en patolog. En patolog vil kunne si om det er en godartet føflekk eller ondartet føflekkreft (malignt melanom). Det er nok kreft siden du har blitt henvist til Rikshospitalet. Grunnen til at du er henvist til Rikshospitalet er for å gjøre en såkalt utvidet reseksjon. Selv om en føflekk (med kreft) er fjernet med fri rand, er det ønskelig med et ekstra område med frisk hud rundt føflekken fjernes for å være sikker på at legene har fått med alle kreftcellene.

1. Jeg fikk fjernet en føflekk i forrige uke, og lege ringte og sa at hun hadde henvist meg til Rikshospitalet. Hun sa ikke noe om kreft, men at det var tegn til celleforandring, eller noe av den slag.

Hvis du er henvist til Rikshospitalet, er det nok kreft. Det medisinske navnet på føflekkreft er malignt melanom.

2. Jeg har ikke sett henvisningen, eller hva som sto, men hva vil dette si?

Malignt melanom bør fjernes i sin helhet. Dersom legene klarer å fjerne alt før den har spredd seg, er prognosen god. Hvis du har malignt melanom med spredning (heldigvis svært sjeldent hos en 23 år gammel mann) er prognosen relativt dårlig.

3. Kan en patolog se f.eks kreft i en føflekk som er fjernet hos fastlege

Ja. Det er det som er jobben til en patolog. Det er viktig at alle føflekker som fjernes undersøkes av en patolog for å se om det er en godartet føflekk eller ondartet føflekkreft (malignt melanom).

4. eller må man få fjernet mer rundt for endelig svar?

Poenget med å fjerne mer rundt føflekken er å være sikker på at alt kreft er fjernet. Selv om patologen ikke finner resttumor i utvidet eksisjon, er det likevel viktig at føflekkreft fjernes med god margin.

5. Ringte for å høre om time, men de hadde ikke satt av enda. Sto viste «haster» på henvisningen.

Hvis fastlegen har fjernet alt, haster det streng tatt ikke så mye, men det er likevel viktig å gjøre en utvidet eksisjon slik at legene kan være sikre på at alle kreftceller er fjernet.

6. Har ingen familie historie med føflekk kreft.

Det er noen familier som har flere tilfeller av føflekk kreft enn andre, men de fleste tilfeller av malignt melanom forekommer hos personer som ikke har andre i familien med kreft.

7. Det var litt spesiell beskjed og få hehe... 

Føflekk kreft er ikke så vanlig hos 23 år gamle menn. Mye soleksponering, bruk av solarium og mange reiser til syden øker risiko. Det er også viktig å bruke solkrem for å unngå å bli solbrent. Personer som ofte har vært solbrent som barn, har høyere risiko for malignt melanom som voksne.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-