Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (29) med perioder med sår hals i løpet av siste måneder. Kan det være kreft? Vil HPV-vaksine beskytte meg?

Spørsmål

Hei! Har hatt 3-4 runder hvor jeg har våknet med sår hals ila de siste månedene. Kun vart et par dager, uten noen andre forkjølelsessymptomer eller feber. Dette har ført til at jeg har begynt å bekymre meg for kreft. Kan du ta en titt på bildet og se om det ser normalt ut? Bildet ble tatt 11 dager etter siste runde med sår hals. Nå kjenner jeg lett ubehag bare når jeg svelger. Har ikke dårlig smak i munnen/dårlig ånde, annet enn når jeg våkner om morgenen. Føler meg mye trett/uopplagt. Jeg har tatt HPV vaksine. Vil det beskytte 100% mot kreft i munnen?

Kvinne 29
Svar

Hei! Hovedgrunnen til at HPV-vaksine ble innført til jenter i 7. klasse i 2009 var forebygging av livmorhalskreft. Samtidig er HPV også årsak til kreft i penis, vulva, vagina, anus, munnhule og svelg. Menn rammes oftere av munn- og halskreft enn kvinner. Dette var en av grunnene til at også gutter i 7. klasse fikk tilbud om HPV-vaksine i 2018.

Det finnes flere ulike typer kreft i munnhule og svelg. Noen typer kreft er først og fremst forbundet med tobakk og alkohol. Kreft i tungebasis, mandler (tonsiller) og svelg (oropharynx) skyldes i større grad HPV. Nesten alle HPV-relatert kreft i tungebasis, tonsiller og svelg skyldes HPV type 16. Alle HPV-vaksiner dekker HPV type 16 og 18 slik at det forventes at de som har tatt HPV-vaksinen vil være godt beskyttet mot kreft som skyldes HPV i munnhule og svelg. Munn- og halskreft rammer først og fremst menn i 60-70 årene. Det forekommer sjelden før 40 års alder og sjeldnere hos kvinner. Siden det vanligvis tar minst 20-30 år fra HPV-smitte til utvikling av munn- og halskreft, og HPV-vaksinen kom på markedet i 2006, finnes det ingen studier som viser at HPV-vaksine faktisk forebygger munn- og halskreft. Biologisk sett er det imidlertid logisk at når HPV er årsak til kreft, og vaksinen forbygger smitte av HPV, vil HPV-vaksinen også forebygge kreft som skyldes HPV.

1. Har hatt 3-4 runder hvor jeg har våknet med sår hals ila de siste månedene. Kun vart et par dager, uten noen andre forkjølelsessymptomer eller feber.

Den vanligste årsaken til sår hals er virusinfeksjoner. Noen er plaget med halsbetennelse som skyldes bakterier (streptokokker), men slike halsbetennelser gir som regel feber. Streptokokkhals gir ofte dårlig ånde. En mindre vanlig årsak er kyssesyken (mononuklose) som kan være langvarig og gjør at du blir trekk/uopplagt. Det finnes også en litt spesiell bakterie (acitinomyces) som kan vokse i hulrom (krypter) i mandlene over mange måneder. Disse kan også gi forstørrede mandler.

2. Dette har ført til at jeg har begynt å bekymre meg for kreft.

Kreft gir sjelden sår hals eller smerter i tidlig stadium. Det typiske er et sår som ikke vil gro, harde områder, kuler i munnhule- og svelg eller på halsen (spredning til lymfeknuter). Kreft gir heller ikke symptomer som kommer og går. Kreft utvikles langsomt over flere måneder og flere år. Tilstander som går over er ikke kreft.

3. Kan du ta en titt på bildet og se om det ser normalt ut? Bildet ble tatt 11 dager etter siste runde med sår hals. Nå kjenner jeg lett ubehag bare når jeg svelger.

På bildet ser jeg at mandlene dine (tonsiller) er relativt store, spesielt den på din høyre side. Dette kan forklare ubehag når du svelger. Det er vanlig med forstørrede mandler i forbindelse med halsinfeksjoner. Lymfeknutene på halsen kan også være forstørret, men de pleier å bli mindre etter 4-6 uker. Hvis du er plaget med forstørrede mandler og hyppig halsbetennelser, er det mulig å fjerne dem (tonsillektomi).

4. Har ikke dårlig smak i munnen/dårlig ånde, annet enn når jeg våkner om morgenen.

Uten feber og uten dårlig smak i munnen eller dårlig ånde kan du utelukke streptokokkhals.

5. Føler meg mye trett/uopplagt.

Vedvarende trøtthet og uopplagthet kombindert med vondt i halsen kan være kyssesyke (mononukleose). Dette er lett å sjekke hos fastlegen.

6. Jeg har tatt HPV vaksine. Vil det beskytte 100% mot kreft i munnen?

Vaksinen gir god beskyttelse. De fleste typer av munn- og halskreft som skyldes HPV er forårsaket av HPV type 16. Når det gjelder forstadier til livmorhalskreft har flere studier vist at HPV-vaksinen gir mer enn 90 % beskyttelse mot celleforandringer forårsaket av de HPV-typene som dekkes av vaksinen. Det er ikke alle typer munn- og halskreft som skyldes HPV, og ingen vaksiner er 100 % effektive, men det forventes svært få tilfeller av munn- og halskreft blant de som har tatt HPV-vaksinen. Generelt er det 1 av 1.000 kvinner og 4 av 1.000 menn som utvikler HPV-relatert munn- og halskreft før fylte 75 år. For kvinner som har tatt HPV-vaksine før smitte av HPV er det forventet at færre enn 1 av 10.000 kvinner utvikler HPV-relatert munn- og halskreft i løpet av livet.