Kreft i lungehinne

Spørsmål

Min svigerfar fikk i mars påvist en hissig type lungehinnekreft. Prognosene var svært dårlige for behandlingsform med cellegift og strålebehandling. Han har derfor valgt å avstå fra denne type behandling. Han var svært dårlig da han fikk denne diagnosen, han hadde rast ned i vekt, og var veldig syk. Han er ca 1.90 høy, og veide da 68 kg. Han har gått på Johanna Budwig dietten nå siden midten av mars. Denne har gitt gode resultater for han. Han har sluttet å gå ned i vekt, han har begynt å legge på seg igjen, han virker ikke spesielt syk lenger. Han går turer, trener, spiser godt og er sosial. Tidligere satt han stort sett i stolen sin og sov, men dette har han sluttet med nå i stor grad. Legen hans ønsker at han skal ta en ny CT for å sjekke hvordan det ligger an med svultsen, og om han er fri for kreft. Det er her problemet kommer inn. Svigerfar ønsker ikke å få kontrastvæske i kroppen da han reagerer negativt på den og føler den er skadelig for han, i tillegg mener han at den kan være hemmende for hans fremgang. Vårt spørsmål til deg er da – finnes det andre metoder for å sjekke størrelse på svultsen? Er det nødvendig med kontrastvæsken? Er det andre metoder å sjekke diagnosen/svultsen på? Svigerfar er 73 år Hilsen svigerdatter

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! 

Din svigerfar har kreft i lungehinnen, som kan være det som heter Mesotheliom. Denne svulsten kan opptre på ulike måter fra et mer godartet forløp til mer  aggressivt forløp. Spørsmålet nå er om man kan ta CT eller andre undersøkelser uten kontrast for å se om svulsten har vokst. Man kan ta CT eller MR uten kontrast, og kunne få en oppfatning av svulstens utvikling. Spørsmålet er derimot om denne undersøkelsen skal ha  en terapeutisk betydning. Det vil si om undersøkelsen endrer behandlingsforløpet. 

Din svigerfar har det bedre og har et bedre liv enn tidligere. Det som kalles  Placebo-effekten , troen på, er  en effekt  som kan gi bedring av symptomer og en bedre livskvalitet. Om det er slik at en røntgen undersøkelse kan påvise en forverring av kreftsykdommen, mens din svigerfar samtidig føler seg bedre, så er  det ikke sikkert at en slik informasjon gir din svigerfar en bedre livskvalitet.  Din svigerfar vil etter det jeg forstår ikke motta behandling med verken stråling eller cellegift. Om det er andre behandlingsformer som man har diskutert med din svigerfar så man ut fra dette avgjøre om det  er nødvendig  med  nye undersøkelser. Dersom man har stilt en sikker  kreftdiagnose i lungehinnen, så vil den ikke bli helbredet av seg selv.


Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 259,-