Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kreft i bukspyttkjertelen. Er det noen som blir 100 % helbredet?

Spørsmål

Hei. Jeg ønsker svar på et generelt grunnlag angående bukspyttkjertelkreft. Hvis man får denne formen for kreft er det jo en meget alvorlig diagnose. Mitt spørsmål er som følger. Om det blir konstatert kreft i bukspyttkjertelens hode og et det ikke er lokalisert noen form for spredning eller sammenvoksning i vevet rundt) denne kvalifiserer til kirurgi og fjerning av det som skal fjernes ved en slik operasjon. Kan pasient bli helt helbredet og frisk igjen etter en slik diagnose/ (med påfølgende kirurgisk inngrep)og hvor stor prosent er muligheten for dette? Kan du/dere gi en klar tilbakemelding på generelt grunnlag, underbygg gjerne dette med noen tall i prosenter. Finnes det pasienter som lever 10-20 år etter en slik diagnose, altså er blitt 100% helbredet. takker for svar. god jul.

Mann 55
Svar

Bukspyttkjertelen (pankreas) ligger på bakre bukvegg, på venstre side i øvre del av magen, under magesekken. Den er koblet til tolvfingertarmen (duodenum).  Pankreas lager enzymer som brukes i fordøyelsen av mat. Den lager også hormoner (blant annet insulin) som regulerer blodsukkeret og hjelper kroppen å lagre og bruke energien fra mat.

Siden bukspyttkjertelen ligger på bakre bukvegg, vil bukspyttkjertelkreft (cancer pankreas) ha få og diffuse symptomer. Dette fører til at kreften ofte blir oppdaget sent. Symptomer på kreft i bukspyttkjertelen kan være gulsott (ikterus), magesmerter, løs mage, vekttap, trøtthet, slapphet, nedsatt allmenntilstand og væske i buken (ascites).  Mange har hatt et vekttap på 2 til 5 kilo ved diagnosetidspunktet, andre har gått ned opptil 10 kilo. Vekttap er et symptom som ofte kommer sent ved kreftsykdom slik at pasienter med ufrivillig vekttap ofte har dårlig prognose.

Operasjon er i praksis den eneste muligheten for å bli frisk.  Mange pasienter går dessverre glipp av behandling som kunne forlenget livet og redusert plagene, fordi diagnostiske forsinkelser fører til at svulsten blir inoperabel. Radikal kirurgi er den eneste behandlingen som kan gi permanent helbredelse.  Ved kreft i bukspyttkjertelen brukes et inngrep som heter Whipples operasjon. Dette kan gjøres dersom kreftsvulsten er begrenset til bukspyttkjertelens hode og det ikke er spredning til lymfeknuter, andre organer og svulsten ikke har vokst inn i blodkar. Siden denne kreftsykdommen ofte oppdages sent, er det bare 1/3 av de som har kreft som kan opereres, og av de som blir blir operert er det bare i halvparten av tilfellene at legene klarer å fjerne all kreft. Selv om kirurgen tror at kreftsvulsten er fjernet, vil innsending av preparatet til undersøkelse i mikroskop av patolog i mange tilfelle vise ufrie render, vekst langs nerver eller spredning til lymfeknuter som ikke var oppdaget på CT/MR.

I 2017 var det 808 mennesker som fikk påvist kreft i bukspyttkjertel i Norge. Bukspyttkjertelkreft er en av de kreftformene som har lav overlevelse nettopp fordi mange oppdages for sent. Den gjennomsnittlige overlevelsen etter påvisning av cancer pankreas er seks måneder. Totalt er fem års overlevelse bare 9,7 %, men dersom kreften oppdages tidlig, det er mulig å operere, tumor er liten og det ikke er spredning til lymfeknuter, er det 47 % som lever etter 5 år. Pasienter som har overlevd 5 år uten tilbakefall, er i de fleste tilfeller blitt kurert slik at det er 30-40 % av de som blir radikaloperert i tidlig stadium som fremdeles er i live etter 10-20 år.

Se også:

https://tidsskriftet.no/2012/01/leder/utsiktene-ved-pancreaskreft-bedre-enn-fryktet

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-