Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Knute på skjoldbruskkjertelen

Spørsmål

Hei! For ca to uker siden oppdaget jeg en ganske stor og synlig kul framme på halsen (legen beskrev den som på størrelse med en drue), på venstre side under adamseplet. Kulen beveger seg i takt med svelging, men ellers kjenner jeg ikke mye til den bortsett fra når jeg blir ekstra engstelig - litt kvelningsfornemmelse og brekningsfølelse innimellom. Bestilte time hos fastlege umiddelbart og fikk time to dager etter den ubehagelige oppdagelsen. Det ble konstatert at kulen er i forbindelse med skjoldbruskkjertelen. Jeg har ingen andre symptomer som jeg iallfall legger merke til. Det ble tatt blodprøver, og i tillegg til å undersøke stoffskifte i blodprøven ble blant annet nyrefunksjon, leverfunksjon, jernlagre, vitamin b12 m.m- testet. Jeg fikk også testet hvite blodlegemer (B-Leukocytter, resultatet er på 3,7). Fikk beskjed om at alle blodprøvene er normale, men jeg henvises likevel videre for å finne ut mer om kulen (for å få svar på om den er ondartet). Idag fikk jeg vite at henvisningen er kommet gjennom, men timen er ikke før om cirka 8 uker. Er det mulig å si noe om faren for kreft mtp. prøvesvarene og at det er såpass lenge til time hos spesialist? Jeg kjenner at det er svært vanskelig å gå rundt med dette allerede, og vet at de neste 8 ukene blir belastende. Jeg tenker mye på at dette kan være kreft og at jeg må gå rundt med dette lenge, noe som vil gjøre at det sprer seg og gjør behandlingen vanskelig. Kundebehandler på fastlegekontoret sa over telefon at jeg må vente lenge på time hos spesialist siden jeg ikke blir prioritert på bakgrunn av normale blodprøver og at en eventuell kreftsykdom ville vist seg på prøvene. Videre sa hen at det mest sannsynlig er snakk om en cyste. Problemet er bare at jeg på diverse nettsider har sett at kreft i skjoldbruskkjertelen ikke nødvendigvis påvirker stoffskiftet, og at kreft dermed ikke kan utelukkes. Ville jeg fått time tidligere dersom de mistenker at det er kreft?

Kvinne 27
Svar

Hei.


For å ta ditt siste spørsmål først: Ja, du ville utvilsomt fått meget snarlig time dersom det var mistanke om kreft. Slik fungerer systemet. 


Omtrent en av tretti kvinner over tjue år vil oppleve en knute i skjoldbruskkjertelen, så det er vanlig. Kreftrisikoen ligger statistisk på 3-5 %. Det betyr altså at 95 til 97 av slike knuter, IKKE er kreft. 

Du er nå i en situasjon hvor legen din ikke har mistenkt kreft, og i tillegg er statistikken så avgjort på din side. 


Du reduserer heller ikke sjansen for kreft ved å bekymre deg for kreft, og har rett og slett ingenting igjen for det. Og det er viktig at du i de ukene som går nå, bevisstgjør deg selv på at du har full styring på hva du ønsker å tenke på, og hva du ønsker å tenke.

Du er nå frisk, og det er det som teller.  Kreft kan vi alle få, men vi har ikke noe igjen for å forskuttere det ved å tenke mye på det.


Jeg håper at denne informasjonen og rådene kan hjelpe deg til å bekymre deg mindre. Skulle du imidlertid mot formodning merke at du ikke får det til, synes jeg du skal bestille en time hos fastlegen din for en grundigere samtale om dette. 


Ha det bra og lykke til.