Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg svetter om natten, kan det skyldes kreft?

Spørsmål

Hei Jeg leser på nettet at jeg bør kontakte lege om jeg har betydelig nattesvette da det kan være symptom på kreft. Jeg har hatt nattesvette de siste årene, husker ikke helt hvor lenge. Når jeg våkner enten i løpet av natten eller om morgenen er jeg ofte våt i håret i nakken og på halsen/brystet. Nattøyet er plagsomt vått på brystet. Det er også puta. Bortsett fra at jeg våkner mer enn jeg setter pris på om natten, og går på toalettet, er jeg ikke plaget av generelle sykdomstegn. Jeg er 56 år og har ikke hatt mens siden jeg ble operert for en sjelden type eggstokkreft for snart fem år siden. Før det var mensen uregelmessig i flere år. Fjernet da begge eggstokkene i to operasjoner. Har etter dette gått til kontroll på sykehuset først hver tredje måned og nå hvert halvår. Jeg tar alltid blodprøve i forbindelse med disse kontrollene. Det som undersøkes er østradiol, hCG, CEA og CA 125. Dette gjorde jeg siste gang i september og prøvene var fine. Jeg har nevnt der at jeg sover dårlig og at jeg svetter mye generelt, men jeg husker ikke om jeg spesielt har nevnt nattesvette. Jeg lurer derfor på om prøvene som er nevnt over er tilstrekkelig til å utelukke krefttyper som er knyttet til utartet nattesvette, eller om disse bare knytter seg til eventuelt tilbakefall av eggstokkreften.

Kvinne 56
Svar

Hei.

Du har sendt ditt spørsmål til vår patolog, som mente det var mer hensiktsmessig at jeg som almenlege besvarte deg.

Det stemmer at nattesvette er noe som kan forekomme ved diverse krefttyper, men samtidig er det meget viktig å være klar over at dette alene på ingen måte er nok til å stille noen kreftdiagnose, og at de fleste tilfeller av nattesvette ikke skyldes kreft. Høyt stoffskifte og overgangsalderplager er to mye vanligere årsaker, for å nevne noe. Du bør derfor sjekke deg for høyt stoffskifte, (blodprøver) . Du har fjernet eggstokkene, og har derfor sterkt nedsatte østrogennivåer. Det er også en meget mulig årsak til din nattesvette. Når det gjelder kreft som mulig årsak til nattesvette, så er det enkelte former for levkemi en tenker på. Du har ingen andre symptomer som skulle tilsi kreftmistanke, slik som ufrivillig vektnedgang, generell sykdomsfølelse, og det er slett ikke slik at jeg nå tenker at dette er noe du kan ha, men du kan for ordens skyld sjekke dine blodverdier med tanke på dette også, for å slippe å tenke mer på dette. (leukocytter, differensialtelling)(legen din vet hvilke prøver som skal taes)

Du skriver at du bruker blodtrykksmedisinen Losartan. Den kan gi svette som bivirkning, så det er også en reell mulighet. Vil du finne ut av om det er årsaken, så må du i samråd med legen din prøve deg uten denne en periode, f.eks. et par uker. 

Du går til det anbefalte kontrollopplegget etter eggstokk-kreft, og forklarer hvilke prøver du tar, og at disse er normale. Noen bedre indikator på at du ikke har tilbakefall av denne kreften, får du ikke, så det tror jeg ikke du skal tenke på som mulig årsak til din nattesvette.

Håper at svaret er nyttig, ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-