Jeg har hatt brystkreft, nå har jeg trykk i hodet og svimling. Sammenheng?Jeg

Spørsmål

Hei. Jeg fikk i mai 2017 påvist brystkreft og har vært igjennom behandling knyttet til dette. Jeg gikk 6 mnd på cellegift, gjennomgikk brystbevarende operasjon og 25 strålebehandlinger. Jeg plages med lymfødem etter at kirurg har fjernet alle lymfer under armen ( Venstre ). Jeg kjenner på mye sprengsmerte i de behandlede brystet men har etter undersøkelser (i slutten av mai ), slått meg til ro med at det er ufarlig. Men her for 10 dager siden følte jeg meg veldig dårlig. Jeg fikk en "tetthetsfølelse/trykk" i hodet. Så fikk jeg dotter i begge ørene...dette har enda ikke gitt seg. Og med dottene kommer en veldig svimmelhet. Jeg er redd for at det er noe alvorlig galt som er i ferd med å skje. Har vært hos fastlege men følte at han ikke forstod. Har kontrolltime med onkolog på Radiumhospitalet i begynnelsen av desember. Hva skal jeg gjøre? Kan trykket i ørene komme av lymfødem?

Kvinne
Svar

Hei.

Det er lett å forstå at du er "på vakt" og lett kan begynne å både spekulere og bekymre deg, etter din gjennomgåtte sykdom og behandling. Det er naturlig, og slik vil de fleste som har gjennomgått kreftsykdom ha det.  Utfordringen er naturligvis å klare å sile ut og sortere hva som kan være tegn på mulig alvorlig sykdom, og hva som kan tilskrives tilfeldighetenes konto og oversees, slik som vi til vanlig alle gjør med diverse ting vi kjenner fra kroppen. Som tommerfinger-regel bør man etter å ha gjennomgått kreft tillate seg å ha en lav terskel for å få hjelp fra lege til å tolke symptomer, da det både er en tildels vanskelig jobb, og ikke er det hverken greit eller riktig å gjøre det alene heller. Tvilen melder seg ofte. 

Nå har du i 10 dager følt en slags tetthetsfølelse eller trykk i hodet, og så dotter i ørene, og dette vedvarer.  Dottene gir svimmelhet. Hvis ikke du hadde hatt kreft, så ville jeg uten videre ha sagt til deg at "slikt er vanlig, og skyldes som oftest luftveisinfeksjoner, slik det er så mye av på denne tid av året, og kanskje det kan skyldes bihulebetennelse og/eller ørebetennelse".

Du som har gjennomgått kreft, har selvfølgelig hverken større eller mindre sjanse enn andre til å få slike tilfeldige forbigående symptomer og infeksjoner du også, og derfor er det klart at det rent statistisk sett er mye mer sannsynlig at forklaringen ligger i denne gaten, enn at det skal være tegn på noe alvorlig eller at det skal ha forbindelse med kreftsykdommen din. Men igjen så skal en alltid ha gjennomgått kreft i bakhodet når en vurderer symptomer hos en pasient som har hatt kreft, og tenke på mulige sammenhenger. Dine spørsmål her er om hva du skal gjøre, og om trykket i ørene kan komme av lymfødem.

Jeg synes det er lite sannsynlig å tenke forbindelse mellom lymfødem og trykk i ørene. 

På spørsmål om hva du bør gjøre, så tenker jeg følgende:

Du har allerede vært hos fastlege, men du føler at han ikke forstod. Ble du undersøkt i ørene? Diskuterte dere muligheten for at det kan skyldes bihuler? Hvis ikke, så oppsøk fastlegen en gang til for en fornyet vurdering av om det kan ha slike vanlige årsaker som vi har diskutert ovenfor. Dersom symptomenen vedvarer eller blir verre, eller nye symptomer oppstår, må du ihvertfall oppsøke legen din og ikke vente til timen på onkologisk i desember. Synes du at det viser tegn til å avta litt etter litt, så kan du trygt se det an, for da har det ihvertfall ikke mer kreft å gjøre.

Videre leser jeg at du bruker Zoloft, Truxal og Imovane, tre medisiner som alle virker "på hodet". Vi kan ikke se helt bort fra at det kan være bivirkninger av disse også.

Som du helt klart forstår, er det ikke mulig å gi deg noe endelig svar over nett her, men jeg håper at min høyttenking og råd til deg, kan være til nytte. Ha det bra.