Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg har folatmangel og er redd det kan gi økt sjanse for kreft

Spørsmål

Hei! Mitt spørsmål er i forhold til folatmangel og derpå følgende økt risiko for kreft/forstadier til kreft. Jeg fikk nylig påvist for lavt folat. Det var 4,6 og altså under laveste anbefalte verdi. Jeg leser nå flere steder på nettet at langvarig folatmangel kan gi økt risiko for utvikling av kreft. Dette pga folatets rolle i dannelse og reparasjon av DNA. Jeg gikk tilbake i noen blodprøvebesvarelser tatt i forbindelse med andre ting, der jeg ser at folat står på 3,1 i mars-17, 4,6 i mai-15. Dette hadde jeg da ikke blitt opplyst om siden blodprøvene var tatt for å sjekke ferritin. Jeg har selv ikke lagt merke til dette med folat der. Dette vil jo si at jeg har gått med lavt folat lenge. Det var også lavt i ved andre prøver tatt i 2013. Jeg er nå nokså fortvilet. Jeg leste at risiko for kreft i livmorhals, lunger, tarm, bryst og hjerne er økt ved folatmangel. Og jeg har hatt denne lenge tydeligvis. Dermed har det kunnet skjedd mye galt med mitt DNA på disse år. Jeg er 43 år og mor til to små. Jeg har et normalt kosthold. Drikker ikke noe særlig alkohol, og har ingen tarmsykdommer. Har blitt utredet for cøliaki pga mor har det og tanter. Jeg tar heller ingen medisiner osv. Jeg skjønner overhodet ikke hvorfor jeg har så lavt folat, og hvorfor det har vært så lavt så lenge. Jeg har samme problem med ferritin. Det faller mot 3 og 5, og er jeg heldig får jeg det opp til 15 med masse jerntilskudd osv. Jeg lurer på følgende: Er jeg ille ute nå i forhold til økt kreftrisiko pga langvarig folatmangel? Bør jeg screenes for kreft i disse nevnte organer jevnlig? Mvh Mari

Kvinne 43
Svar

Hei.


Dette kan du med 100% sikkerhet la være å bekymre deg over, og ikke tenke mer på.


Hvorvidt noen studier kan tyde i retning av en eventuell teoretisk økt forekomst av kreft ved langvarig folatbehandling, vet ikke jeg noe om, men det er isåfall forskning og ikke noen etablerte fakta, og fremfor alt er det ikke noe som har noen praktisk betydning for din sannsynlighet for å få kreft eller ikke. En har betydelig informasjon over hvilke faktorer som øker sjansen for kreft, for eksempel røyking, asbest, høyt alkoholinntak osv osv, -listen er lang, men det står ikke folatmangel på slike lister. 


Den praktiske betydningen av folatmangel kan være anemi i noen tilfeller, men ikke kreft.


Kreft er som kjent svært vanlig, så mye som ca en tredel av oss får kreft i løpet av livet. Sjansen er altså svært stor for oss alle, og den forblir stor, og blir hverken større eller mindre i noen som helst praksisk sammenheng, ved folatmangel.


Tenkte tallstørrelser, for å illustrere:

La oss nå si at folatmangel faktisk gav en liten, teoretisk-statisisk økt sannsynlighet for kreft, på f.eks. 0,1% økt risiko.

Da ville isåfall personer uten folatmangel ha hele 33 % for å få kreft (jfr over) og personer med folatmangel ville ha 33,1% risiko. I praksis er slike tall helt uten noen som helst praktisk betydning, annet enn teoretiske betraktninger. Poenget er at sjansen for å få kreft er så stor uansett, at det skal uhyre store tall til, for å øke sannsynligheten i vesentlig grad.


Du har fått utelukket malabsorbsjonssykdommer som f.eks. cøliaki, det er bra, for det kunne vært en bakenforliggende forklaring på det at du stadig mangler både jern og folat. Du bør kanskje få utelukket laktoseintoleranse også, for det er ikke helt uvanlig. 

Er det også utelukket, blir det viktigste her at du tar tilskudd i tilstrekkelige mengder, slik at dine nivåer blir normale. Da har du gjort et problem til et ikke-problem, som ikke påvirker helsen din og som du ikke behøver å tenke mer på.


Håper det var grei forklaring. Og husk å være kritisk til hva du leser på nettet, det er langt fra alt du kan lese, som er fakta, og i tillegg behøver ikke fakta -selv om de er reelle- ikke nødvendigvis å ha noen praktisk betydning for ditt liv og din helse, slik du har fryktet her.


Ha det bra.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-