Hevelse på leggen etter fjerning av melanom!

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om jeg kan bruke støttestrømper/ kompresjonsstrømper på jobb. For tre år siden fjernet jeg et malignt melanom stadie 1 a, omtrent rett nedenfor mediale malleol på foten. Det er nå et rundt område med delhuds transplantasjon på ca 3 ganger 3 cm. Jeg humpet rundt med krykker og gips ca. tre uker for at dette skulle gro. Etterpå har jeg merket at leggen blir stinn utover dagen, mer enn på andre benet. Men selve foten virker ikke å være særlig påvirket. Siden jeg ikke kommer fra en åreknute-familie har jeg ikke tenkt over om jeg kan trenge støttestrømper. Har stramme legger, men kan kanskje skimte en åreknute bak på hver legg. Legen min så nå på området rundt transplantatet nedenfor mediale malleol og kommenterte endel bittesmå røde prikker i huden omkring og litt nederst på leggen, som han mente skyldes dårlig venøs tilbakestrømning. Han mente de hadde måttet fjernet noe av saphena magna venen under utvidet eksisjon. Han anbefalte støttestrømper. Spm.1. Jeg lurer på om det er uheldig/ farlig å bruke en sånn strømpe som komprimerer på benet hvor det er fjernet malignt melanom. Med tanke på evt. hvilende kreftceller i blod/ lymfe/ vev. Eller synes du jeg kan bruke slike ? Spm.2. Kan det være uheldig for transplantatet å bli presset på ?

Kvinne 56
Svar

Hei og takk for spørsmålet! 


Malignt melanom er en alvorlig sykdom, men dersom det blir oppdaget i tidlig stadium slik tilfelle er hos deg er prognosen god, og et flertall blir kurert med fjerning av hudsvulsten! 


Det er stram hud på legg og ankel slik at det er umulig å sy igjen defekten fjerningen av melanomet med frisk hud til siden etterlater! Derfor har du fått et hudtransplantat! Et delhudstransplantat er ikke like sterkt som vanlig hud, og den inneholder ikke kjertler som produserer talg! Huden må derfor tilføres fuktighet gjennom kremer for å unngå sårdannelse. 


Som du forteller lurer du på om du kan bruke støttestrømper på den opererte foten for å unngå hevelse. Dette må du bare gjøre. Det har ingenting å si i forhold til fare for tilbakefall! Videre er det bra for transplantatet at hevelsen holdes i sjakk, og jeg vil tro at det er viktigere enn den belastningen det direkte pressset vil utgjøre. Her må du nok vurdere litt hvor stramme strømper du kan bruke! 


Håper svaret kan være til hjelp! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-