Har hatt kreft, nå nyoppstått kul. Reise hjem fra Thailand?

Spørsmål

Mann 60år. Kort historikk. Skiftet hovedpulsåren i magen ned til begge beina i juni 2016. Det ble oppdaget en svulst i høyre lunge. Operert ut en lungelapp i juli 2016. Resultat: ingen tegn til spredning av kreft til andre organer, ingen tegn til spredning til lymfe andre organer. Ikke nødvendig med etterbehandling, stråling osv. Har nå oppdaget en kul i høyre lyske. Kulen sitter i arret etter opperasjonen av hovedpulsåren. Ca 1 cm bred, ikke stenhard, men heller ikke helt myk. Kjenner ikke hovne lymfeknuter andre plasser. Den er heller ikke bevegelig. Den er ikke særlig øm, men jeg jo øm i området etter operasjonen. Etterkontroll av lungen i des 2016: Alt så bra ut. Ny kontroll i Juni. Er jo veldig redd. Jeg er i Thailand og har hjemreise 18Mai...OK?

Svar

Hei.

Du er operert for kreft, og har nå en kul av ukjent årsak. Det ville da vært helt feil av meg å si at "det er sikkert ikke noe alvorlig og du kan se det an", for slik er det jo ikke. Enhver vet at det er mulig å få tilbakefall og spredning av kreft.
Når det er sagt, så er det selvfølgelig heller ikke slik at jeg tenker at denne kulen er kreft. Jeg følger bare alminnelige råd og tankegang om at enhver nyoppstått kul uten kjent årsak, skal legeundersøkes for å utelukke kreft. Og det gjelder i enda større grad hos personer som har hatt kreft.

Det er også pr definisjon umulig å vurdere en kul ut fra beskrivelser, og uten å kjenne på den og evt ta vevsprøver av den. Så jeg skal følgelig ikke si noe om hva din kul kan skyldes eller ikke skyldes, for det ville være veldig sleivete og uprofesjonelt.

Så kommer ditt spørsmål, som er dette med at du spør om at det er "ok" at du venter med å få dette sjekket av lege til du er hjemme igjen i Norge etter 18.mai.
Det kan godt være at det er OK, forutsatt at det ikke skyldes kreft, men nå er det jo engang slik at jeg ikke kan gi deg noen garantier for hva dette er eller ikker er via internett, så helt teoretisk sett kan det jo ha med din tidligere kreftsykdom å gjøre, og da er det som kjent om å gjøre å få ting undersøkt og behandlet så snarlig som mulig.

Det ville derfor være feil av meg å si at det "sikkert er ok" å vente en drøy måned med å oppsøke lege for dette, utfra teoretisk mulighet for kreftspredning. Men når jeg sier dette, så må du for all del ikke tolke det som at jeg "tror" at det skyldes kreft, for det er ikke noe jeg tror noe som helst om, og det er i det hele tatt ikke noe man skal tro noe om, men vite.

Jeg anbefaler deg å få denne kulen sjekket av lege så snarlig som mulig, utfra din forhistorie, uansett om du gjør det i Thailand eller Norge. Hvis du har reiseforsikring, kan du ringe ditt forsikringsselskap og diskutere med legen deres, om han/hun mener dette er noe du bør dra hjem for nå, betalt av reiseforsikringen. Jeg tenker også at så lenge du er veldig redd, slik du skriver at du er, så har du uansett ikke noe glede av å sitte på den andre siden av jordkloden og tenke på kreft. Det taler jo også sterkt for å reise hjem og heller få dette sjekket. Viser det seg at det ikke skyldes kreft, hvilket selvfølgelig er fullt mulig, så blir jo det isåfall bare en gledelig overraskelse.

I lysken sitter det lymfeknuter, og de kan svulme opp av andre årsaker enn kreft, f.eks. infeksjoner, fremmedlegemer i foten m.v. Så det er naturligvis helt mulige årsaker det også.

Håper mine råd er til nytte. Jeg hadde rent personlig reist hjem, om jeg var deg.