Forskjell på symptomer ved godartet prostataforstørrelse og prostatakreft?

Spørsmål

Hei! Har noen spørsmål ang. kreft: 1) Er det forskjell på symptomene ved godartet og ondartet forstørrelse av prostata? 2) Hvor mye har arv evt. å si? 3) En bekjent døde av leukemi for noen tid tilbake. Hvorfor kan ikke leukemipasienter holdes i live med jevnlige overføringer av friskt blod? Takker for svar.

Mann 60

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Jeg skal forsøke å besvare dine spørsmål ett av gangen:


1) Er det forskjell på symptomene ved godartet og ondartet forstørrelse av prostata? 


Ja og nei, avhengig av hvor langtkommet prostatakreften har kommet.

I begynnelsen kan en ved prostatakreft ofte ikke ha noen symptomer i det hele tatt.  Videre er vannlatingsplager et typisk symptom, dvs dårligere trykk på strålen, hyppig vannlating, vansker med å komme igang, hyppig nattlig vannlating, evt problemer med å få ut urinen i det hele tatt (urinretensjon). Disse symptomene er forøvrig de samme som ved godartet forstørrelse av prostata. Ved mer langtkommet prostatakreft vil en kunne få symptomer som en ikke får ved godartet forstørrelse: Smerter i underliver, smerter fra skjelettet pga spredning til knokler m.v., nedsatt almentilstand.


2) Hvor mye har arv evt. å si? 


Hvis en har nære slektninger som har hatt prostatakreft, øker sjansen for å få det. Jo flere nære slektninger en har, jo større sannsynlighet. 


3) En bekjent døde av leukemi for noen tid tilbake. Hvorfor kan ikke leukemipasienter holdes i live med jevnlige overføringer av friskt blod?


Jeg er almenlege og ikke onkolog (kreftspesialist) og kan derfor ikke detaljer omkring behandling av kreft og levkemi, men jeg kan ihvertfall si at dersom det faktisk hadde vært mulig, så hadde det naturligvis vært benyttet.

Årsaken ligger blant annet i det med at kreftcellene vil produseres i stadig større mengde, og fortrenge normale blodceller. Immunforsvaret blir nedsatt, og en kan dø av infeksjoner.


Håper det var greie svar. Ha det bra.


Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn