Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er svulst det samme som kreft?

Spørsmål

Min mann har fått konstantert en svulst bak kneet , øverst på leggen. Han venter på videre undersøkelser, i mellom tiden holder jeg på å bli gal! Er en svulst det samme som kreft? Og hva skjer hvis den er godartet eller ondartet? Det har vært mange krefttilfeller i hans familie, 4 er allerede døde, men jeg har hørt at disse krefttilfellene ikke er påvist arvelige. Men hvorfor får alle i familien kreft da? Litt for mange til å være tilfeldige! Jeg er så redd, og vi har to små barn- hva med dem, må jeg hele tiden få dem undersøkt?
Hilsen bekymret og redd.

Sykdommer: svulst = kreft???

Mann, 31 år

Svar

Hei!

Først bør vi sortere noen ord og uttrykk. En kul heter på latin en tumor. For mange er tumor synonymt med kreft, men tumor kan også bety bare en kul, det kan være feks en fettkul. Tumor betyr altså ikke nødvendigvis kreft. En svulst er et annet navn for tumor, og betyr ikke nødvendigvis kreft. Imidlertid er det mange som bruker ordet svulst når de mener kreft. Hvem er det som har sagt "svulst" til dere? Ordet kan være brukt fordi man mener "kul" eller fordi man synes den ser ondartet ut. Det kommer litt an på hvordan legen er vant til å bruke disse ordene.

Altså; svulst, tumor og kul er ord med samme betydning, og strengt tatt har ikke de to første ordene betydningen "ondartet", selv om en del bruker dem på denne måten.

Hva skjer hvis den er ondartet? Det kommer veldig an på hva slags type kreft det er, og det er nesten umulig å gi et generelt svar på dette. Imidlertid vil en slik kul ofte bli fjernet kirurgisk. Legene vil også lete gjennom resten av kroppen for om mulig å påvise tegn til spredning. Etter dette vil det bli jevnlige kontroller for å fange opp et eventuelt tilbakefall i et tidlig stadium.

Det kan være mange krefttilfeller i familier uten at det er noen sammenheng mellom disse, ihvertfall hvis det er forskjellige kreftformer. Brystkreft og tykktarmskreft kan i noen tilfeller ha en viss arvelig komponent.

Det er ingen grunn til å undersøke barna utenom de vanlige helsekontrollene og hvis de får mistenkelige symptomer elelr kuler/forandringer på kroppen. Skulle legene påvise en spesiell arvelig kreftsykdom i familien stiller det seg annerledes.