Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Engstelig for kreft i halsen

Spørsmål

Hei.
Jeg har nylig blitt veldig redd for ulike typer kreft, og bekymrer meg nå for kreft i hode/hals forårsaket av Hpv-virus. Jeg har lest at man kan utvikle kreft i strupehodet og munnen og halsen og lignende hvis man har hatt hpv i kroppen lenge.

Jeg var i dag hos gynekolog og fortalte at jeg var redd for dette, hun sa at alle har viruset liggende i kroppen hele tiden, og at det var lite sannsynlig at jeg har en av de typene som kan gi kreft i halsen osv. Tok en celleprøve, og hun sa alt så perfekt ut der inne, bortsett fra soppinfeksjon og sur ph. Svarene på celleprøven får jeg om en måned og hun trodde ikke det kom til å være noen celleforandringer.

Jeg har hatt min nåværende kjæreste i et og et halvt år. Før det har jeg ligget med 3 stykker. Kjæresten min har testet seg for "de vanlige" kjønnssykdommene og har ingen.

Jeg er nå overbevist om at jeg har blitt smittet av hpv tidligere og at det kanskje ligger i kroppen min for alltid, og at jeg kommer til å få kreft et sted i munnen eller halsen om noen år pga dette. Er dette sannsynlig?

Jeg har aldri kysset andre enn de 4 jeg har ligget med, og heller ikke hatt oralsex med andre enn de. Jeg er 23 år, og den første jeg lå med var da jeg var 18 år. Verken jeg eller kjæresten min har symptomer på kjønnssykdom.

Hvor sannsynlig er det at jeg kan få kreft i munnen eller halsen pga hpv med min historie/situasjon? Er det sannsynlig at jeg har en av de farlige versjonene som vil gi meg kreft senere? Jeg røyker ikke og drikker veldig sjeldent, betyr det at en eventuell hpv-infeksjon mest sannsynlig ikke vil gi meg kreft i munn/hals?

Bør kjæresten min teste seg for hpv?

Og er det nødvendig å vaksinere seg i tilfelle jeg kan få det i munnen?

I tillegg er jeg bekymret over halsen min etter en virusinfeksjon. De hvite var lett forhøyet i 4 uker, og var normale igjen i forrige uke. Jeg har fortsatt harde/hovne knuter på halsen og er veldig øm i halsmusklene. Må jeg være redd for lymfekreft?

Takk på forhånd for svar.

Svar

Hei!

Det er visse subgrupper av HPV som er assosiert med kreft i svelget, riktignok ikke i strupen, men i hypofarynx, dvs en annen del av svelget samt deler av munnhulen. Strupekreft har som regel helt andre årsaker en HPV. Det er vanligvis noe eldre mennesker som får denne kreftformen, og gjerne er de assosiert med noe langvarig røykeforbruk og alkoholforbruk i tillegg. Totalt sett så har man kun noen hundre tilfeller i året i Norge av slik kreft og det ville være svært overraskende dersom du skulle ha noen slik form for kreft i svelget ditt. Man vil da så å si alltid ha klare symptomer fra svelget, med smerter, blodig oppspytt og tilkommende spredning av kreften til lymfeknuter på halsen som gjerne kjennes som voksende og uømme kuler. Jeg tror ikke du skal være engstelig for dette. Det er likevel flott at du tar ansvar for egen helse og følger opp dine tanker, men mye informasjon på nettet er ikke egnet til å tolkes som medisinske råd og bør ikke tillegges noen stor klinisk betydning. Lykke til videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-