Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Du har ikke fått kreft av måltidet med rå sjampinjong

Spørsmål

Hei,
kom hjem i kveld og spiste en salat-rett som min samboer hadde hatt på en jentekveld. Etterpå så jeg at det var ganske mye rå sjampinjong sopp i denne retten, og det mente jeg å ha lest at man ikke skulle spise rått.
Fant på matportalen til mattilsynet at man ikke bør spise rå sjampinjong i salater pga at soppen inneholder fenylhydrazinforbindelser og at foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftfremkallende. (Varmebehandling skal fjerne mesteparten av disse forbindelsene)
Så ca et kvarter etter å ha spist dette gikk jeg på toalettet, fingeren i halsen og brekte meg ganske mange ganger for å få dette opp igjen....som nok er et litt drastisk tiltak etter å ha spist litt rå sjampinjong. Nå er dette snakk om vanlig hvit sjampinjong som man kjøper i butikken.
A) Er det stor fare for kreft ved enkelt tilfelle av å spise rå sjampinjong? Eller snakker vi her om eventuell fare ved å spise slikt mer hyppig og over lang tid?
B) Kan jeg slå meg til ro med at det ikke har vært særlig farlig å spise dette en gang?
C) Jeg har vel ikke på noen måte gjort dette mer farlig ved å fremkalle brekninger og kaste opp? (Tenker da om man for eksempel skulle bli mer mottakelig for giftstoffer/kreftfremkallende stoffer i svelg, mage og tarm pga eventuelle skadelige virkninger ved det å kaste opp) Eller er dette veldig søkt?
Tusen takk for hjelp og fakta med slikt man jo kan lure litt på,
Med vennlig hilsen

Svar

Hei.

Du kan ta det komplett med ro.
De fleste jeg kjenner har spist rå sjampinjong fra tid til annen i flere tiår, og lever i beste velgående. Jeg har heller ikke hørt om noen som har fått kreft av det.

Det er utrolig mye vi kan bekymre oss for her i verden, om vi virkelig ønsker å ha det fokuset, men det er for eksempel utrolig mye mer sannsynlig at jeg eller du eller en vi kjenner blir overkjørt og drept i trafikken idag, enn å dø av kreft pga rå sjampinjong. Så hvis vi virkelig ønsker å bekymre oss for forskjellige måter å bli syk på og dø, fremfor å ta ting når de kommer, så bør en kanskje velge mer sannsynlige ting enn dette du her bekymrer deg for.

Disse foreløpige forskningsresultatene du viser til, kan jeg ikke nødvendigvis avskrive helt, men det er virkelig ikke noe som er så konkret eller etablert sannhet, at du skal ha grunn til å være redd for å ha spist rå sjampinjong en - eller ti- ganger. Teoretisk risiko for å utvikle kreft av "et eller annet", f.eks. rå sjampinjong, er uansett absolutt ikke det samme som faktisk og konkret risiko.

Og i tillegg så vil "farligheten" av omtrent hva som helst, avhenge av mengde og eksponeringstid. Vi kan f.eks. tåle ørsmå doser cyanid, og vi kan dø av for mye havregryn eller vann. Farlighet og giftighet er relative begreper.

Så svarene på dine spørsmål er følgelig:

A: NEI. Og Usikkert hvor farlig det er å spise masse rå sjampinjong over lang tid, men uansett er dette et ikke-tema som du bør velge å ikke være opptatt av.
B: JA
C: NEI. Og JA, det er en svært søkt problemstilling, som du selv antyder.

Med andre ord: Ikke tenk på dette i det hele tatt, og god helg!