Avansert kreftbehandling: Må taes opp med onkolog

Spørsmål

Jeg skriver til deg i forbindelse med min pappas sykdom, og håper inderlig du kan hjelpe oss.
Min pappa fikk påvist multiple cyster på bukspyttkjertelens hale i 2016. Disse har blitt fulgt med MR og veldig mange CT kontrast ved St Olavs Hospital, der de har lovet og sagt at dette var helt fint. Senest i juli/august ble jeg garantert at dette var fredelig, det holdt lenge med ny MR i januar -18. grunnet noe annet ble operert med åpen kirurgi, og der fant de noen karsinomatose i tynntarm opp mot bukhinne. Dette ble fjernet. Bukspyttkjertel så fin ut (11.10.17), og teoretisk kunne halen blitt operert bort, men pga regler i Norge, når det har vært metastase, er ikke operasjon indikert, selv om metastaser er fjernet. Ved MR/CT ser bukspyttkjertelen kun cystisk ut.
Ved analysering av dette materialet konkluderte de med adenocarsinom, sannsynlig fra bukspyttkjertel, sendt hjem med palliativ behandling. Dette kom som et stort sjokk på oss, og pappa falt helt sammenl. Han er en livsglad og sterk mann. lever sunt, går i skog og fjell, lite alkohol og ingen røyk.
I dag fikk jeg snakket med kirurg på universitetssykehus. De sier at det skal tas PET og starte cellegift, så ny PET. Er dette stabilt om 4 mnd skal de operere bort halen på bukspyttkjertel. Jeg lurer på om dette er normal prosedyre å vente i 4 mnd? Hvilken cellegift er best for han mhb på operasjon? De snakket også om at et adenokarsinom kan være saktevoksende fordi blodprøvene hans er så fine. Hb 14,3 (har steget over 4% siden fjernet karsinomatose 11 oktober). Normal CRP, SR, lever- galleprøver, amylase, lipase, samt nomal CEA 1,3 og Ca 19-9 på 6. Han har ikke icterus, ikke mørk urin eller lys avføring. Ingen feber. Men, har dårlig matlyst og litt kvalm. ønsker å få han operert tidligere, i tillegg ser de ingen svulst, derfor PET, kan adenokarsinom med duktal type komme andre steder i kroppen eller må det være bukspyttkjertelen? Han hadde prostatakreft for 10 år siden, og fikk fjernet prostata.

Svar

Hei.

Det er leit å høre om din svært syke far, og jeg har full forståelse for at du prøver å innhente all den informasjon du kan, i håp om å hjelpe ham. Men det er dessverre ikke noe som det går an å hjelpe deg med over nettet / her på Lommelegen.no.

Du har stilt ditt spørsmål til dr Sørbye, som er patolog, og ikke onkolog / kreftlege. Det er onkologer som har kunnskapene og informasjonen du er ute etter her. Han har derfor sagt fra til meg som svarlegesjef på Lommelegen.no, at han ikke kunne svare på ditt spørsmål.
Jeg er almenlege, og har på ingen måte kunnskaper innen avansert onkologi (kreftmedisin), så jeg kan heller ikke gi deg svar på dine spørsmål her.
Og onkolog har vi heller ikke på Lommelegen.no, dessverre.

En annen ting er at dette er helt konkrete spørsmål om behandling av din far, som uansett ikke kan besvares over nett slik som her. På Lommelegen gir vi kun generell helseinformasjon og generelle råd, vi kan ikke drive individuell behandling og diagnostikk.

På ditt spørsmål om det er normalt å vente i 4 mnd etter cellegiften, så er svaret ja. Dette er nødvendig tid for å måle effekten av cellegiften.
Hvilken cellegift som er mest egnet for ham, er veldig langt utenfor det fagområdet jeg holder på med, almenmedisin, og også for patolog Sørbye, som sagt. Dette er det kun onkologer som kan, så det spørsmålet må du stille til din fars kreftleger. Men på en annen måte er det egentlig et unødvendig spørsmål, fordi at hans behandlende lege naturligvis og selvfølgelig velger nettopp det beste og mest velegnede preparatet. Det ligger i sakens natur, at en velger det som er riktigst til enhver tid, og akkurat det er jo også endel av det faget som onkologer driver med og deres spesialkompetanse på kreftbehandling.
Du spør videre:
"....kan adenokarsinom med duktal type komme andre steder i kroppen eller må det være bukspyttkjertelen?"

Dr Sørbye kommenterte dette overfor meg, på følgende måte:
"Det høres ut som det mest sannsynlig er kreft utgående fra pancreas, men galleganger er også mulig. Andre lokalisasjoner kan ikke utelukkes helt."

Jeg beklager at vi ikke kan hjelpe deg mer med dette, men håper å ha forklart deg hvorfor, altså at dette er individuelle konkrete behandlingsråd, som kun kan gies av de leger som har full kunnskap om hans sykdom, dvs hans behandlende onkolog /kreftlege, og at det også er et fagområde som kun onkologer kan uttale seg om.

En god samtale mellom deg og hans kreftlege vil jeg følgelig sterkt anbefale deg, slik at du får mest mulig informasjon om din fars sykdom.