Arvelig kreft?

Spørsmål

min far er død pga. av kreft, og min mor har hatt kreft to steder. alle de fire søskene til min avdøde far har hatt kreft. søsteren til min mor har hatt. det er altså utrolig mange i min familie som har hatt kreft... men ingen av mine besteforeldre har hatt. jeg har hørt at kreften ofte hopper over en generasjon. stemmer det? vær så snill å svar. det betyr veldig mye for meg. ingen av mine besteforeldre har hatt kreft...

Hilsen bekymra

Kvinne, 16 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg skjønner svært godt at du er bekymret for å få kreft med en slik massiv opphopning av kreft-tilfeller i familien.

Imidlertid er nok de fleste kreft-typer ikke arvelige på den måten at man MÅ få kreft hvis foreldrene eller slektninger har hatt det. Enkelte former for tykktarmskreft og brystkreft er arvelige og da sjekkes gjerne førstegradsslektninger for tilløp til slik kreft med jevne mellomrom.

Andre krefttyper som feks hudkreft og lungekreft er ikke arvelige men skyldes skadelige påvirkninger i miljøet, som overdreven soling og røyking.

Det er så vidt meg bekjent ingen krefttyper som er arvelige i annenhver generasjon.

Ingen kan hindre at du bekymrer deg for kreft, men jeg vil råde deg til å leve sunt, trene, spise fornuftig, være avholdende fra røyk og forsiktig med alkohol. Da vil du legge grunnlaget for et godt immunforsvar, en god helse og redusere risikoen så mye du kan for å få alvorlige sykdommer.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-