38 år gammel mann plaget med kjønnsvorter. Kan jeg ta HPV-vaksine?

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 38 år som ble smittet med HPV ved ca 23 års alder. Jeg får fortsatt av og til tilbake vorter på penis som jeg fjerner med Condyline. Jeg har testet mye forskjellig (frysing, aldara-krem, Condyline osv gjennom årene). I sommer gjorde jeg en omskjærelse pga trang forhud og fikk da et nytt utbrudd av vorter i sårene. Disse er behandlet med Condyline. For noen år siden (ca 5) fjernet jeg og en vorte under tungen, men har ikke hatt noen problemer med HPV i munnen etter det. Jeg føler at jeg er ekstra følsom for HPV ettersom jeg ofte får tilbake vorter, og etter å ha lest artikkelen din om HPV (http://www.lommelegen.no/artikkel/sannheten-om-hpv) så lurer jeg nå på om jeg bør være ekstra obs på noen forandringer? Er det noe som går å følge med på som mann da vi ikke har et screeningprogram? Sen lurer jeg på om det er noen hensikt å ta HPV-vaccine for meg som allerede er smittet og som har fast partner? Hadde det hjulpet mot at vortene av og til kommer tilbake? Jeg er i fast forhold siden 7 år tilbake men partneren min har ikke noen symptomer (men antar at hun er smittet etter at jeg har lest artikkelen din).

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Behandling av kjønnsvorter kan fjerne synlige vorter, men du kan fremdeles ha virus på hud og slimhinner utenfor områder med synlige vorter. Hos de fleste forsvinner kjønnsvorter av seg selv i løpet av 6-24 måneder uten behandling, men noen er plaget med tilbakevennende kjønnsvorter over mange år. I et parforhold vil man smitte hverandre med HPV gjentatte ganger inntil HPV-infeksjonen forsvinner hos begge to. Dette skjer også vanligvis i løpet av 6-24 måneder, men noen par har vedvarende infeksjon i mange år.

Personer som har hatt kjønnsvorter (og deres partnere) har noe økt risiko for kreft som skyldes HPV i minst 10-15 år etter at de har hatt kjønnsvorter. Dette skyldes i hovedsak ikke de virustypene som gir kjønnsvorter (vanligvis HPV type 6 og 11), men fordi personer som er smittet av HPV type 6 og 11 også kan være smitte av andre typer som kan forårsake celleforandringer og kreft (vanligvis HPV type 16 og 18).

Med tanke på forandringer du bør være oppmerksom på, er livstidsrisiko for kreft som skyldes HPV hos menn såpass lav (<1.0 %) at dette ikke er noe du kan gå rundt å bekymre deg for. Samtidig bør du oppsøke lege dersom du har et sår på penis som ikke vil gro (peniskreft), du får blødning fra endetarmen (analkreft), sår i munnhulen som ikke vil gro (munnkreft), svelgvansker (tonsillekreft / kreft i mandlene) eller oppdager kuler på halsen (forstørrede lymfeknuter).

Personer som er plaget med kjønnsvorter har lavere risiko for tilbakefall av kjønnsvorter dersom de tar HPV-vaksinen, men denne effekten kommer først ett år etter vaksinasjon. HPV-vaksinen kan også redusere risiko for kreftsykdom som skyldes HPV. Både du og din partner bør ta HPV-vaksine.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-