Mørk flekk under tånegl. Kan det være malignt melanom?

Spørsmål

Hei Er dette kreft under tåneglen? Jeg oppdaget den prikken som er på størrelse med et knappenålshode forrige tirsdag. I går oppdaget jeg noe ved siden av den igjen. Er dette starten på kreft eller? Jeg har kanskje slått lilletåen (altså den ved siden av) i noe de siste ukene, men det har jeg vel gjort mange ganger uten at jeg har oppdaget slike prikker i denne tåen som prikkene er i. Hva snakker vi her? Amputasjon? Det er vel gode sjanser for at dette ikke har spredt seg ennå? Hva er prognosene nå hvis dette er kreft? Er det f.eks mulig å bli helt frisk etter en operasjon? Et annet spørsmål, jeg spurte om et hpv relatert spørsmål og du anbefalte hpv vaksine. Har jeg misforstått noe her, men slik jeg forstod det på deg kunne vaksinen hindre analkreft selv etter en eventuell smitte?

Mann 38
Svar

Den vanligste årsaken til mørk flekk under negl er blødning etter skade (traume). Ved blod under neglen vil flekken følge neglen etter hvert som den vokser, og flekken vil forsvinne helt når neglen er utvokst. Ved kreft (malignt melanom) vil flekken være på samme sted, men pigment kan følge neglen når den vokser slik at du får en mørk stripe på neglen. Ut fra det jeg ser på bildet tror jeg ikke at du har kreft, men du kan følge med i 2-3 måneder om flekken følger neglen, eller om det blir en mørk stripe på neglen.

Ved ondartet føflekkreft (malignt melanom) er prognosen god dersom den fjernes før den har spredd seg. Totalt sett vil over 80 % av alle som opereres for føflekkreft være helt helbredet. Malignt melanom vokser som regel i bredden før den vokser i dybden. Det vil si at prognosen er god ved små maligne melanomer, mens prognosen er dårligere ved store maligne melanomer fordi det er større fare for at kreftceller har spredd seg til lymfeknuter eller andre steder i kroppen (metastaser). Jeg tror ikke at du har et malignt melanom, men dersom det er snakk om kreft, er kreftsvulsten liten, og det vil ikke være noe problem å fjerne den. Ved operasjon anbefales det vanligvis 10 mm fri margin rundt et malignt melanom, og ved kreft på en tå kan det være nødvendig å amputere for å få tilstrekkelig fri margin.

Når det gjelder HPV-vaksinen virker den først og fremst forebyggende mot senere smitte. Samtidig vil de fleste HPV-infeksjonene gå over av seg selv, men en naturlig gjennomgått infeksjon vil ikke gjøre at du er beskyttet mot senere infeksjoner, selv ikke av samme HPV-type. De fleste blir smittet av HPV flere ganger i løpet av livet. Det er også mulig å smitte seg selv fra en slimhinne til en annen. HPV-vaksinen vil redusere risiko for slik selvsmitte. Dersom den ene parten i et parforhold har HPV, vil viruset typisk smitte fram og tilbake inntil HPV-infeksjonen har gått over hos begge to. HPV-vaksine kan redusere risiko for overføring av virus i et parforhold. Noen studier viser at kvinner som er behandlet for celleforandringer har redusert risiko for nye celleforandringer dersom de tar HPV-vaksine. En studie som omhandlet kjønnsvorter rundt endetarmen (anale kondylomer) hos menn som har sex med menn (MSM) viste at risiko for tilbakefall av slike anale kondylomer ble redusert for de som tok HPV-vaksinen. Hvis du tar HPV-vaksinen nå, vil du være beskyttet mot senere infeksjoner.