Mann (30) med mørk flekk under negl. Bør jeg være bekymret?

Spørsmål

Hei, Har fått et merke under negl som jeg lurer på om jeg bør være bekymret for. Dukket opp ut av det blå for 2-3 uker siden. Ingen endring siden. Ingen smerter. Ikke hatt noe lignende før. Mvh, Øyvind

Mann 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. De fleste mørke flekker på negler er harmløse. Vanligste årsak er en liten skade (traume), som gir en blødning under neglen. Dette er ikke noe å bekymre seg for. Ved blod under neglen vil flekken følge neglen etter hvert som den vokser, og flekken vil forsvinne helt når neglen er utvokst. På tommel kan det ta 3-6 måneder før neglen er utvokst.

Normalt skal vi ikke føflekker under neglene. Ved ondartet føflekkreft (malignt melanom) vil flekken være på samme sted, men pigment kan følge neglen når den vokser slik at du får en mørk stripe på neglen. Ut fra det jeg ser på bildet tror jeg ikke at du har kreft, men du kan følge med i 2-3 måneder om flekken følger neglen, eller om det blir en mørk stripe på neglen.

Malignt melanom bruker tid på å vokse. Den dukker ikke plutselig opp for 2-3 uker siden med en diameter på flere millimeter. Den starter som en liten sort prikk og blir større etter hvert. Det tar vanligvis mange måneder til flere år før den blir så stor som på bildet.

Ved ondartet føflekkreft (malignt melanom) er prognosen god dersom den fjernes før den har spredd seg. Totalt sett vil over 80 % av alle som opereres for føflekkreft være helt helbredet. Malignt melanom vokser som regel i bredden før den vokser i dybden. Det vil si at prognosen er god ved små maligne melanomer, mens prognosen er dårligere ved store maligne melanomer fordi det er større fare for at kreftceller har spredd seg til lymfeknuter eller andre steder i kroppen (metastaser). Jeg tror ikke at du har et malignt melanom, men dersom det er snakk om kreft, er kreftsvulsten liten, og det vil ikke være noe problem å fjerne den.

Se også:

https://www.tv2.no/a/9313787/ 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-