Kvinne (50) som har fjernet livmoren på grunn av livmorhalskreft. Nå vondt i svelget og kul på hver side av halsen. Kan det være kreft?

Spørsmål

Hei, jeg har hatt påbegynt livmorhalskreft med HPV virus. Jeg fikk fjernet, eggledere, livmorhals og livmoren for 5 år siden. Jeg har nå vondt i halsen, svelg og tungen (den føles bedøvet og nummen ..). Jeg kan se en kul på hver side av halsen, ser ut som hovne mandler, men de fjernet jeg for 25 år siden. Har også fått en kul nede i gommen. Den er ikke vond, og virker myk. Føler jeg er litt hesere, men det kan være at jeg føler det er trangt i hals, svelg og munn. Er der noe grunn å oppsøke lege.?.. eller kan det ha noe med overgangsalder .. kanskje. På forhånd takk. Mvh, Kathrine

Kvinne 50

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. Hvis du har vondt i halsen, svelg og tungen, der tungen føles bedøvet og nummen, høres dette ut som en halsbetennelse eller virusinfeksjon. Kulene på halsen kan være forstørrede lymfeknuter. Det er vanlig å ha forstørrede lymfeknuter i forbindelse med en halsinfeksjon, men disse skal bli mindre etter 4-6 uker. Vedvarende forstørrede lymfeknuter ut over 4-6 uker bør undersøkes av lege.

HPV kan gi kreft i munnhule og svelg. Det vanligste er kreft i mandler (tonsiller) eller tungerot (tungebasis). De fleste tilfeller kreft i munnhule og svelg skyldes HPV type 16. Livstidsrisiko for at en kvinne skal få kreft i munnhule eller svelg som skyldes HPV er 1 av 1.000 kvinner før fylte 75 år. Til sammenligning er det 3 av 1.000 menn som får kreft som skyldes HPV i munnhule og svelg, og 1 av 100 kvinner får livmorhalskreft før fylte 75 år. Kvinner som har hatt en type kreft som skyldes HPV har litt økt risiko for andre typer kreft som skyldes HPV. Siden du har fjernet mandlene for 25 år siden, kan du ikke ha kreft i mandlene, og dette er den vanligste formen for munn- og halskreft som skyldes HPV.

Symptomer på kreft i munnhule og svelg kan være et sår som ikke vil gro, forstørrede mandler, forstørrede lymfeknuter eller kul på hals som vedvarer i mer enn 4-6 uker. En kreftsvulst er ofte hard, og ikke myk. Overgangsalder pleier ikke å gi slike plager. For meg høres det ut som du har en virusinfeksjon som vil gå over av seg selv i løpet av en ukes tid. Dersom kulene vedvarer i mer enn 4-6 uker, bør du oppsøke lege.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-