Risiko for kreft etter ubeskyttet oralsex

Spørsmål

Hei Jeg hadde ubeskyttet oralsex med en dame i 40 årene som jeg vet reiser mye til utlandet. Hun sugde meg jeg gjorde ingenting aktivt selv. Hun "red" også meg, jeg hadde halvslapp penis, men den var aldri inne i henne, bare under, hun hadde også truser på. Jeg har et par spørsmål. 1) Kan jeg få hiv av oralsexen? Virket ikke som hun blødde fra munnen, kan jo ha tatt en tannpuss, hva vet jeg. Kan jeg få hiv at hun gned seg på meg? 2) Er det like stor sjanse for å få HPV av oralsex som ved vanlig vaginalsex? Hvis vi antar at hun har de farlige typene, er jeg smittet av dette? 3) Statistikk er ikke min sterke side, men her: https://www.lommelegen.no/kreft/livmorhalskreft/legesvar/jeg-har-hatt-oralsex-med-en-kvinne-som-har-hpv-bor-jeg-vaere-bekymret/69003786 sier du at det er 0,3 % sjanse for at man får kreft av hpv, mens her sier du at en av 100 gutter får kreft som skyldes hpv? https://www.lommelegen.no/vaksine/bivirkninger/artikkel/derfor-bor-menn-ta-hpv-vaksine/68996057 hvordan henger dette sammen? Jeg har lest litt rundt på lommelegen og det ser ikke ut til at vi menn har sjanse for å få testet om vi er hpv positive, hvorfor ikke det? Vil ikke man kunne behandle forstadiene? Hvis 90% av hpv tilfellene forsvinner selv, betyr det at alle typene av hpv forsvinner samtidig eller bare kanskje noen? Hva bør jeg gjøre nå? Bør jeg være bekymret?

Mann 38
Svar

I mange år ble oralsex regnes som trygt. Smitterisiko ved oralsex er mye lavere enn smitterisiko ved vaginal og anal sex. Samtidig er ikke risiko null. Risiko for kreft i munnhule og svelg som skyldes HPV øker med antall orale seksualpartnere. Smitterisiko for HPV fra kjønnsorganer hos kvinner til munnhule og svelg hos menn er høyere enn smitterisiko fra kjønnsorganer hos menn til munnhule og svelg hos kvinner. Menn har høyere forekomst av HPV i munnhule og svelg enn kvinner. Generelt er det 0,3 % av menn og 0,1 % av kvinner som får kreft i munnhule og svelg før fylte 75 år. Samtidig er forekomsten av HPV i munnhule og svelg hos begge kjønn lavere enn forekomst av HPV i kjønnsorganene.

Kan jeg få hiv av oralsexen?

Svar: Generelt er det lav risiko for HIV-smitte ved oralsex. Risiko er ikke null, men lavere enn ved vaginal sex.

Kan jeg få hiv at hun gned seg på meg?

Svar: Så lenge dere ikke hadde slimhinnekontakt genitalt er risiko for HIV-smitte i praksis lik null.

Er det like stor sjanse for å få HPV av oralsex som ved vanlig vaginalsex?

Svar: Nei. De er rundt 1 % av alle kvinner i alderen 34-69 år som har HPV i munnhule og svelg. Til sammenligning er det 6,5 % av alle kvinner i alderen 34-69 år som har HPV genitalt.

Hvis vi antar at hun har de farlige typene, er jeg smittet av dette?

Svar: Smitterisiko er høyere fra genitalt til oralt enn fra oralt til genitalt. Risiko for at du har fått HPV genitalt etter ett tilfelle av oralsex er lav

Statistikk er ikke min sterke side, men et sted står det at det er 0,3 % sjanse for at man får kreft av hpv, mens et annet sted står det at en av 100 gutter får kreft som skyldes hpv? Hvordan henger dette sammen?

Svar: 0,3 % gjelder kreft i munnhule og svelg. Menn kan også få peniskreft og analkreft som skyldes HPV. Risiko for peniskreft og analkreft er riktignok lavere enn risiko for kreft i munnhule og svelg, slik at summen ikke nødvendigvis blir 1 av 100, men tallene varierer også fra studie til studie. De siste årene har det vært en økning i kreft i munnhule og svelg som skyldes HPV.

Jeg har lest litt rundt på lommelegen og det ser ikke ut til at vi menn har sjanse for å få testet om vi er hpv positive, hvorfor ikke det? Vil ikke man kunne behandle forstadiene?

Svar: For det første er det ingen HPV-tester som er godkjent til bruk hos menn, og det er ingen standardisert måte å HPV-teste menn. Forekomsten av kreft som skyldes HPV hos menn er såpass lav at det ikke er hensiktsmessig å screene for kreft som skyldes HPV hos menn. Det finnes ingen behandling av HPV-infeksjonen i seg selv, og kreft i mandlene (tonsillene) har ingen kjente forstadier. Kreft på penis og kreft i anus har forstadier som kan behandles, men det foreligger ingen studier som viser nytte av å lete etter forstadier hos friske menn. Et unntak er menn som har sex med menn (MSM), og spesielt HIV-positive MSM som har høy risiko for analkreft. I noen byer i USA anbefales det årlig anoskopi for å oppdage forstadier til analkreft hos MSM.

Hvis 90% av hpv tilfellene forsvinner selv, betyr det at alle typene av hpv forsvinner samtidig eller bare kanskje noen?

Svar: 90 % av alle HPV-infeksjoner forsvinner i løpet av to år. Noen HPV-typer forsvinner raskere enn andre HPV-typer, men selv de to mest aggressive HPV-typene (HPV type 16 og 18) forsvinner vanligvis av seg selv i løpet av to år.

Hva bør jeg gjøre nå?

Svar: Generelt er det anbefalt å bruke kondom ved tilfeldig sex, både ved samleie og oralsex. HPV-vaksine kan forebygge smitte av HPV og dermed kreft som skyldes HPV. Studier med kvinner opp til 45 år viser god forebyggende effekt av HPV-vaksinen når det gjelder celleforandringer. En studie som omhandlet anale kondylomer hos MSM opp til 76 år viste redusert risiko for nye kondylomer ett år etter første vaksinedose.

Bør jeg være bekymret?

Svar: Nei. Det finnes mange andre typer kreft som forekommer langt oftere enn kreft som skyldes HPV uten at det hjelper å bekymre seg. En fordel med kreft som skyldes HPV er at dette kan forebygges ved å bruke kondom og ta HPV-vaksine.