Smerter i venstre bryst. Kan det være kreft?

Spørsmål

Hei,
Jeg er 41 år og kvinne. Ikke gravid. Bruker ikke medisiner. Jeg har en litt brennede og øm følelse i venstre bryst, litt stikkende og kløende på selve brystvorten (med økt følsomhet), har også kjent litt ømhet under venstre arm (lymfeknuten). Ingen væske kommer fra brystene, og jeg finner ingen kul. Jeg har hatt smertene i ca 1 mnd, så de er ikke sykliske. Når jeg ser meg i speilet, ser jeg ingen umiddelbar ulikhet mellom brystet som gjør vondt og det som ikke gjør vondt. Jeg kan naturligvis ha påført meg betennelse under sport, det var det jeg tenkte først, men det har ikke minsket iløpet av de fire/fem ukene. Heller tvert imot. Og smertene kjennes stadig mer ut i brystvorten. Nå regner jeg med dere svarer jeg må dra til legen, og det skal jeg naturligvis. Det jeg lurer på her, er hva dere tror kan være diagnosen. Er naturligvis redd for kreft selv om smerter i seg selv ikke er ensbetydende med denne dignosen. Hva kan det være? Takk

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei

Du er en 41 år gammel kvinne med smerter i venstre bryst som har vedvart en måneds tid. Smertene er først og fremst i brystvorten. Du har også en øm lymfeknute i venstre armhule. Du har ikke kjent noen kul i brystet. Du ser ingen inndragninger i huden på brystet. Du er likevel redd for at det kan være kreft.

Smerter i brystene kalles mastalgi og er svært vanlig hos kvinner. Hyppigst forekommer det i aldersgruppen mellom 30 og 50 år. Færre enn 1 av 10 kvinner med brystkreft har smerter som viktigste symptom. Det samme gjelder ømme lymfeknuter.

Smerter som varierer i takt med menstruasjons-syklus, tyder på at hormonforandringer er årsak til smertene. Du skriver at smertene ikke er sykliske. Når smertene ikke varierer med menstruasjon, finner man ofte ingen årsak til smertene. Men symptomet glir i de aller fleste tilfeller over uten at behandling er påkrevd. Ikke-sykliske smerter i brystene går over av seg selv hos ca. 50% av kvinnene i løpet av to måneder.

Du har tenkt på om det kan være brystbetennelse (mastitt) på grunn av sport. Noen ganger kan lokal smerte være forårsaket av mastitt. Da har man vanligvis feber i tillegg. Mastitt behandles med antibiotika. Det kan gi smerter i brystet, hevelse og rødhet i huden, feber, frysninger, hodepine og redusert matlyst. Samtidig forekommer brystbetennelse oftest hos kvinne som ammer eller nettopp har gjort det. Du skriver at du ikke er gravid.

Brystkreft gir sjelden smerter i brystet. I tillegg til kuler i brystet er mulige symptomer på brystkreft væsking fra brystvorten, eksem på brystvorten eller sår på brystet som ikke gror, lokal smerte eller ømhet uavhengig av menstruasjon. Du bør være spesielt oppmerksom dersom det pipler ferskt blod ut av brystvorten. Dette skyldes vanligvis en godartet forandring i melkegangen, men den kan over tid utvikle seg ondartet og bør derfor utredes.

Dersom du oppsøker lege, vil vedkommende undersøke brystet grundig for å utelukke kuler. Ytterligere undersøkelser er sjelden nødvendig. Finner legen en kul i brystet med usikker forklaring, vil du bli henvist til mammografi, eventuelt ultralydundersøkelse, eventuelt at det blir tatt ut en vevsprøve med en fin nål. Henvisning til spesialist eller sykehus er i kun nødvendig dersom legen finner en mistenkelig kul.

Som spesialist i patologi undersøker jeg ofte vevsprøver (biopsier) fra kvinner med mistanke om brystkreft. Dersom du ikke har noen kul i brystet, er det i utgangspunktet ingen steder legen kan ta prøve fra. Dersom smertene i brystet vedvarer i mer enn to måneder kan du likevel vurdere undersøkelse med mammografi. Noen ganger blir det funnet forandringer (for eksempel mikroforkalkninger) hos kvinner uten at det finnes en kul som kan kjennes. Det er mulig å ta ultralydveiledet biopsi fra slike forandringer. Dersom det heller ikke er funn på ultralyd, kan røntgenlegen utføre såkalt stereotaktisk biopsi ved mikroforkalkninger i brystet.

Kvinner som sliter med ømme bryster bør finne en godt tilpasset bh, eller en som gir mer støtte. Bruk sports-bh ved trening. Erfaring kan tyde på at smertestillende gel eller lotion fungerer godt mot smertene, og det er trygt å bruke. Disse gelene inneholder smertestillende legemidler som kalles ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler (NSAIDs). En type NSAID, diklofenak, hjelper omtrent halvparten av kvinnene. Men disse legemidlene kan ha bivirkninger. Huden kan klø eller bli rød og få blemmer.

Diklofenak gel kan kjøpes på apoteket. Andre tilgjengelige NSAIDs er ibuprofen og ketoprofen gel. Disse produktene bør ikke anvendes av gravide eller ammende.

Brystsmerter forsvinner ofte av seg selv uten behandling, men kan variere fra person til person. Ikke-sykliske smerter synes å gå over av seg selv oftere enn sykliske smerter. 8 av 10 kvinner med en eller annen type smerter i brystene velger bort behandling og lever med plagene som de er.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-