Kvinne (49) med halsbrann og sure oppstøt etter strålebehandling og cellegift for brystkreft. Er dette en kjent bivirkning?

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 49 år. Fikk påvist brystkreft 100 hormonell i juni 2016. Hadde så stråling og brystbevarende kirurgi. Det ble oppdaget to lymfer på samme side under armen med kreftceller sommer 2018, Ingen ny svuls i bryst. Fikk 4 EC90 kurer,stråling samt fjerning av alle lymfer under armen. I etterkant/ under cellegift fikk jeg refluks og blitt spiserørsbetenelse grad a. Jeg er tynn, røket ikke, trener og spiser sunt så det bør ikke være kostholds relatert. Er dette en bivirkning av cellegiften. Har ingen andre syktomer eller bivirkninger etter cellegift. Bruker i dag Thamoxifen. Synes ikke somac eller noen av de andre preparater hjelper så mye. Eller kan det være stress relatert. Synes jeg fikk lite informasjon fra indremedisineren. Mvh Elisabeth

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er mulig at cellegift og strålebehandling kan gi bivirkninger som halsbrann og sure oppstøt, men det er også mange som har tilsvarende plager som aldri har hatt kreft. Jeg tror ikke dine plager er stress relatert.

Halsbrann og sure oppstøt er en betennelsesreaksjon i spiserøret som vanligvis skyldes en svekkelse i lukkemuskelen i overgangen til magesekken. Reaksjonen forårsakes av at surt mageinnhold og magesyre kommer fra magesekken og opp i spiserøret. Undersøkelser tyder på at hele 17 prosent av befolkningen i Norge lider av gastroøsofageal reflukssykdom, GERD, en sykdom som forårsakes av at magesyre trenger opp i spiserøret (refluxøsofagitt). Det er altså ikke unormalt mye magesyre som er problemet, men at lukkemuskelen nederst i spiserøret ikke stenger skikkelig. Somac tabletter skal redusere syreproduksjonen i magesekken slik at spiserøret blir mindre irritert dersom mageinnhold kommer opp i spiserøret. Hvis du ikke har effekt av Somac, kan kirurgi være et alternativ (laparoskopisk fundoplikasjon).

De vanligste bivirkninger av cellegiftbehandlingen er kvalme, oppkast, diarè, (forbigående) nyreskader, hørselsskader og nummenhet i fingre og tær. Når du får strålebehandling for brystkreft, kan spiserøret også få stråling. De vanligste bivirkninger etter strålebehandling mot spiserøret er såre slimhinner, sure oppstøt, svie, følelse av brenning bak brystbenet og problemer med å svelge.

Ved hormonreseptorpositiv brystkreft reduserer behandling med Tamoxifen risiko for tilbakefall og risiko for brystkreft i det andre brystet, samt øker overlevelsen. Inntil for få år siden var standard behandlingslengde 5 år. Aktuelle studier har nylig vist at gevinsten av antihormonell behandling kan økes ytterligere ved å øke varigheten av behandlingen fra 5 til 10 år. Jeg kjenner ikke til om det er noen sammenheng mellom bruk av Tamoxifen og forekomst av halsbrann og sure oppstøt. 

Se også:

https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/mestre-livet-med-kreft/kosthold-og-kreft/kostrad-til-kreftpasienter/ 

https://kreftforeningen.no/om-kreft/kreftformer/spiserorskreft/ 

https://forskning.no/sykdommer-menneskekroppen-smertelindring/mirakelpillen-som-parkerte-halsbrann-forskningen/425900 

https://www.altomhelse.no/artikkel/kvalme-ved-kreftbehandling 

https://onkonytt.no/endokrin-behandling-av-brystkreft-og-medikamentetterlevelse-adherence/ 

https://tidsskriftet.no/2007/11/legemidler-i-praksis/behandling-av-gastroosofageal-reflukssykdom 

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn