Kvinne (24) med brystkreft i familien. Kan det være arvelig brystkreft?

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 24 år som engster meg mye for at jeg kan gå rundt med gen som kan føre til arvelig kreft, uten å vite dette. Min oldemor, min farmors mor, døde av brystkreft i relativt ung alder (slutten av 50 årene). Jeg vet at min bestemor ble fulgt opp ekstra på grunn av dette, men per dags dato er hun i slutten av 70-årene og helt frisk og har ikke hatt noen tegn til at noe ikke er som det burde være. Det jeg lurer på er HVIS min oldemor hadde arvelig brystkreft, kan da min far være bærer av dette genet, som igjen betyr at jeg og mine søsken også kan være bærer av dette? Ingen andre kjente tilfeller av brystkreft eller eggstokkreft i familien, verken på farssiden eller på morssiden. Burde jeg dra til fastlegen og bli henvist videre, eller er sjansen liten for at dette er noe arvelig? Jeg bekymrer meg sånn for å få kreft, særlig i ung alder og derfor vil jeg gjerne ta de forhåndsreglene som kan tas, hvis det finnes en forhøyet risiko.

Kvinne 24
Svar

De fleste tilfeller av brystkreft oppstår tilfeldig. Det er bare 5-10 prosent av kvinner med brystkreft som har den arvelige varianten.

De to mest kjente genene som knyttes til arvelig brystkreft og kreft i eggstokkene er BRCA1- og BRCA2-genet. Disse to genene er årsak til 2 prosent av alle tilfeller av brystkret. Alle mennesker har disse to genene, men enkelte har en medfødt genfeil (mutasjon i genet) som gir en økt risiko for å utvikle brystkreft og eggstokkreft. Slike mutasjoner kan gå i arv fra generasjon til generasjon. Menn kan videreføre de samme mutasjonene, også de som ikke har hatt brystkreft.

Det kan gi mistanke om arvelig brystkreft i en familie dersom det er svært mange krefttilfeller i slekten, spesielt der kreften har forekommet hos relativt unge personer og hvis den rammer i begge bryst.

Mistanke om arvelig brystkreft oppstår i familier hvor det finnes: 

  • Kvinner under 50 år med brystkreft
  • To nære slektninger med brystkreft, hvor gjennomsnittsalderen er under 55 år
  • Tre nære slektninger med brystkreft, uansett alder
  • Menn med brystkreft
  • Kvinne under 60 år med kreft i begge bryster (bilateral brystkreft)
  • En kvinne med brystkreft og nær slektning med eggstokkreft
  • En kvinne med brystkreft og nær slektning under 55 år med prostatakreft 
  • En kvinne med eggstokkreft, uansett alder

1. Min oldemor, min farmors mor, døde av brystkreft i relativt ung alder (slutten av 50 årene).

I kreftsammenheng er ikke slutten av 50-årene veldig tidlig. Jeg er mer bekymret for kvinner som får kreft i 30- og 40-årene.

2. Jeg vet at min bestemor ble fulgt opp ekstra på grunn av dette, men per dags dato er hun i slutten av 70-årene og helt frisk og har ikke hatt noen tegn til at noe ikke er som det burde være.

Det høres ut som et godt tegn.

3. Det jeg lurer på er HVIS min oldemor hadde arvelig brystkreft, kan da min far være bærer av dette genet, som igjen betyr at jeg og mine søsken også kan være bærer av dette?

Ja. Men risiko for å være bærer halveres for hver generasjon. Hvis din oldemor er bærer, vil din bestemor ha 50 % risiko for å være bærer, din far 25 % og du og dine søsken 12,5 %. Når livstidsrisiko for at en tilfeldig kvinne får brystkreft er 10 %, vil ikke din risiko være høyere enn andre kvinner.

4. Ingen andre kjente tilfeller av brystkreft eller eggstokkreft i familien, verken på farssiden eller på morssiden.

Det høres ut som et godt tegn.

5. Burde jeg dra til fastlegen og bli henvist videre, eller er sjansen liten for at dette er noe arvelig?

Nei. Generelt er det ikke et poeng å undersøke friske personer. Et unntak er de to screeningprogrammene vi har for livmorhalskreft og mammografiscreening. Alle kvinner i alderen 25-69 år anbefales celleprøve hvert tredje år. Kvinner mellom 50 og 69 år inviteres hvert annet år til røntgenundersøkelse av brystene i regi av det offentlige Mammografiprogrammet.

6. Jeg bekymrer meg sånn for å få kreft, særlig i ung alder og derfor vil jeg gjerne ta de forhåndsreglene som kan tas, hvis det finnes en forhøyet risiko.

Det beste tiltaket mot kreft i ung alder er å ta HPV-vaksine og møte til celleprøve hvert tredje år fra du er 25-69 år. Brystkreft er det ikke nødvendig å screene for før du er 50-69 år. Som jeg nevnte er det 1 av 10 kvinner som får brystkreft før 75 års alder. Av de som får påvist BRCA1 eller BRCA2 mutasjon er det 7 av 10 som får brystkreft før 75 års alder. Kvinner med slike mutasjoner anbefales derfor å fjerne bryster og eggstokker så snart de er ferdige med alle barn. Du har så lav risiko for at du har en av disse to mutasjonene at jeg ville vente til du fyller 50 før du tar mammografi. Dersom det skulle dukke opp flere tilfeller av brystkreft i familien, kan du imidlertid spørre fastlegen din om en vurdering. Se også listen over.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 289,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-