Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul i brystet

Spørsmål

For en måneds tid siden oppdaget jeg en kul i mitt høyre bryst.Tenkte ikke så mye over den der og da,men undersøkte brystene mine for en uke siden igjen,og den er der fremdeles.Kulen er ca 1,5-2cm.Sitter ganske langt ed på brystet,under brystvorten.Nå begynner det å summe skumle tanker i hodet på meg,men jeg har ikke lyst å gå til lege om det bare skulle være en bagatell.Min samboer fikk også kjenne etter,han mener jeg bør oppsøke lege.Har du/dere en formening om hva dette kan være for noe?Finnes det andre symptomer på brystkreft enn bare at man finner en kul?Allmenntilstand f.eks? Kvinne, 34 år

Svar

Hei.

Alle kuler i brystet skal som en generell regel utredes videre, så dette synes jeg absolutt du skal ta opp med fastlegen din. Statistisk sett vil hver 12. norske kvinne få brystkreft i løpet av livet. Brystkreft i din alder er imidlertid sjelden, men det forekommer.

Legen din vil kjenne på kulen og forsøke å avgjøre hva slags kul det dreier seg om. Dersom hun er det minste i tvil vil du bli henvist til videre undersøkelse med mammografi, ultralyd av brystet og evt. vevsprøve av kulen.

Den vanligste årsaken til kul(er) i brystet i din alder er såkalte fibroadenomer ("bindevevskuler") og væskefylte cyster. Hevelse i melkekjertler på grunn av hormonpåvirkning og melkeansamling i kjertler kan også medføre kul i brystet. Likeledes er kuler i forbindelse med amming også vanlig.

Det vanligste symptomet på brystkreft er tilfeldig funn av en kul i brystet. Andre symptomer kan være sekresjon fra brystvorten, eksem på- eller inndragning av brystvorten, sår på brystet som ikke gror, eller lokal smerte/ømhet som er uavhengig av menstruasjonssyklus. Nedsatt allmenntilstand sees først i langtkomment stadium av sykdommen.

Håper dette var til hjelp, lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-