Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hårtap ved behandling med cellegift. Kan det bli permanent?

Spørsmål

I starten av 2017 fikk jeg påvist trippel negativ brystkreft, og fikk behandling for det. 4 kurer med EC90 og 4 kurer med Taxotere. Siste behandling fikk jeg i august 2017. Dette er over et år siden. Håret har ikke vokst ut i den tykkelsen det var før. Det er veldig tynt på toppen av hodet, og fremme i pannen har jeg store viker. Dette er veldig skjemmende, og går ut over livskvalitet og selvbilde. Jeg har forsøkt å spørre min egen kreftlege om dette, men det virker ikke som om han kan så mye om dette. Han mener på mange måter at jeg skal være glad for at det tilsynelatende har gått bra, og at håret bare er detaljer. Dette er jeg forsåvidt enig med ham i, men det tynne håret gjør at jeg blir minnet på sykdommen hver eneste gang jeg ser meg i speilet. Jeg har ikke klart å finne informasjon om at det er en risiko for at håret ikke kommer tilbake, hverken på nett eller andre steder. Hva er det som gjør at det ikke kommer tilbake hos meg? Nå har det jo gått over et år, betyr det at aldri vil komme tilbake? Eller er det en mulighet for at det plutselig skal begynne å gro igjen.

Kvinne 34
Svar

Hårtap er en vanlig bivirkning ved cellegiftbehandling. De fleste får håret tilbake etter avsluttet behandling. Kvinner med trippel negativ brystkreft får ofte spesielt tøff cellegiftbehandling. I en studie fra Korea med 265 brystkreftpasienter som fikk cellegift, var det 19 kvinner (7,2 %) som ikke hadde fått håret tilbake 6 måneder etter behandling. Mange av disse hadde ikke fått håret sitt tilbake etter tre år etter avsluttet behandling slik at hårtapet i mange tilfeller må betraktes som permanent.

1. Jeg har ikke klart å finne informasjon om at det er en risiko for at håret ikke kommer tilbake, hverken på nett eller andre steder. 

Svar: Hvis du søker i PubMed med søkebegrepet "chemotherapy-induced alopecia" vil du finne over 200 artikler om hårtap ved cellegiftbehandling

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=chemotherapy-induced+alopecia

2.  Hva er det som gjør at det ikke kommer tilbake hos meg? 

Svar: Jeg tror ikke det er du som er problemet. Det er cellegiften ved trippel negativ brystreft som er såpass tøff at noen kvinner (7 %) får permament hårtap.

3.  Nå har det jo gått over et år, betyr det at aldri vil komme tilbake? 

Svar: De fleste studiene jeg har sett undersøker hårtap 6 måneder etter cellegiftbehandling. Mange av pasientene som ikke har fått igjen håret innen 6 måneder har heller ikke fått tilbake håret etter tre år. Når håret ditt ikke har kommet tilbake etter ett år, er det mindre sannsynlig at det kommer tilbake.

4.  Eller er det en mulighet for at det plutselig skal begynne å gro igjen. 

Svar: Alt er mulig, men jeg tror du må innstille deg på at du mest sannsynlig ikke vil få igjen det håret du hadde før cellegiftbehandlingen når det har gått mer enn 12 måneder uten bedring.