Brystkreft

Seks myter om brystkreft

Det finnes mange myter omkring brystkreft. Her oppklarer vi noen av de vanligste.

BRYSTKREFT: Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner. Bilde: siam.pukkato / Shutterstock / NTB
BRYSTKREFT: Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner. Bilde: siam.pukkato / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det finnes alltid mange historier og fortellinger omkring sykdom som ikke stemmer. Kanskje har du lest noe på Internett, eller hørt noen fortelle om «ny forskning». All den forskjellige informasjonen kan ende opp med å forvirre deg.

Her oppklarer vi seks vanlige misoppfattelser og myter når det gjelder brystkreft.

Myte 1: Kun kvinner med brystkreft i familien har en risiko for å brystkreft

Svar: Feil!

Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner. Arvelig brystkreft kan bare påvises hos omkring fem til ti prosent av alle brystkrefttilfeller. Jo flere i nær familie med brystkreft eller eggstokkreft, og desto yngre de var da de fikk diagnosen, jo større er sannsynligheten for at arvelighet er årsaken.

Andre kjente faktorer som kan gi økt risiko er:

  • Tidlig første menstruasjon og sen overgangsalder. Med andre ord; et høyt antall av menstruasjonsperioder
  • Å ikke føde barn
  • Å føde barn etter fylte 35 år
  • Natt- og skiftarbeid over mange år
  • Langvarig bruk av østrogentilskudd i forbindelse med overgangsalder
  • P-piller gir en svært liten risikoøkning
  • Høy vevstetthet i brystene
  • Tidligere strålebehandling av brystkassa
  • Alkohol

Myte 2: Bare kvinner kan få brystkreft

Svar: Feil!

Brystkreft kan også oppstå hos menn, selv om dette er sjelden. Mellom 10 og 30 menn rammes av brystkreft hvert år. Menn får ofte stilt brystkreftdiagnosen sent på grunn av manglende kunnskap om at de også kan rammes. Mange vil derfor overse symptomene.

Det mest vanlige symptomet er en kul nær sentrum av brystet, tett opp til brystvorta, hvor brystvevet normalt sitter hos menn.

Andre symptomer kan være at brystvorta trekker seg innover, sår på brystet som ikke vil gro eller hovne lymfeknuter i armen.

Myte 3: Deodorant kan gi brystkreft

Svar: Helt feil!

Dette er en myte som dukker opp med jevne mellomrom. Det er vanskelig å si hva som er opphavet til myten. Kanskje er det fordi brystkreft kan spre seg til lymfeknuter i armhulen. Uansett er det viktig å slå fast at deodorant ikke er årsak til brystkreft.

Myte 4: Hvis man finner en knute i brystet er det garantert kreft

Svar: Feil!

En knute i brystet er det vanligste symptomet på brystkreft. Likevel er ikke alle knuter ondartede. Kvinner kan nemlig også få godartede forandringer i brystet.

Fibroadenom er en knute i brystets bindevev, og er den vanligste godartede knute i brystet hos unge kvinner. Cyster og fettknuter kan også forekomme.

Finner du en knute i brystet bør du alltid gå til legen slik at den kan bli vurdert av en med medisinsk viten og erfaring.

Myte 5: Kun eldre kvinner får brystkreft

Svar: Feil!

Det er riktig at risikoen for brystkreft stiger med alderen. Faktisk fordobler risikoen seg hvert tiende år fram til 70-års alderen. 82 prosent av de som rammes er over 50 år.

For unge kvinner er risikoen liten, men kan forekomme. Det er derfor viktig å sjekke brystet for knuter med jevne mellomrom, og reagere hvis det oppstår symptomer på brystkreft. Det kan være lurt å ha en fast månedlig dag hvor du sjekker brystene dine.

Alle norske kvinner mellom 50 og 69 år får tilbud om å være med i mammografiscreening. Screeningen bidrar til at brystkreft kan oppdages tidlig.

Myte 6: Livsstil påvirker ikke risikoen for brystkreft

Svar: Feil!

Ifølge WHO er alkohol en av de største risikofaktorene for å utvikle brystkreft.

Risikoen for brystkreft øker jo mer du drikker av alkoholholdige drikker. Selv små mengder alkohol øker risikoen for utviklingen av brystkreft hos kvinner.

Også røyking kan gi noe øket risiko for brystkreft.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer