Funnet en kul i brystet?

Vi kvinner er blitt opplært til å undersøke brystene regelmessig. Men hva gjør du hvis du finner en kul? Når oppsøke lege?

EN KUL I BRYSTET: Sannsynligvis er det en ufarlig årsak. Oppsøk lege uansett. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
EN KUL I BRYSTET: Sannsynligvis er det en ufarlig årsak. Oppsøk lege uansett. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

De fleste kvinner undersøker pliktoppfyllende brystene jevnlig, slik det blir anbefalt. Dette er lurt, fordi brystkreft er vanlig, og fordi det er gode sjanser for å bli fullstendig helbredet dersom det blir oppdaget tidlig nok. Og så en dag kjenner du noe, en kul, som du ikke har kjent før. Med en isnende følelse av angst klemmer du på kulen igjen og igjen. Jo, du er sikker nå, denne kulen har ikke vært der tidligere. Tanker om brystkreft og død kommer snikende. Det er utrolig hvor mange tanker man rekker å tenke på noen få sekunder i en slik situasjon. -Er dette begynnelsen på slutten? Så dette skal bli min skjebne? Hva med barna mine? Så urettferdig dette er! På et par minutter har man vært gjennom både legekontor, sykehus, operasjon, sykeleie og sin egen begravelse. -Kjenner du deg igjen?

Fakta om kuler i brystet

De aller fleste kuler i brystet er helt godartede. Faktisk er dette også så vanlig at dersom man skulle sende alle norske kvinner til mammografi, ville man finne godartede tilstander i brystene hos de fleste av dem! Det er derfor et tankekors om man i det hele tatt skal snakke om sykdom når det gjelder dette, og heller snakke om normale variasjoner.

Oversikt: Ulike kuler i brystet som er godartet.

GODARTEDE SVULSTER I BRYST: Flere ulike kuler kan oppstå i brystet, som ikke er ondartede. På bildet er alle kulene godartet, bortsett fra tumor (Tumor betyr kreftkul) Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GODARTEDE SVULSTER I BRYST: Flere ulike kuler kan oppstå i brystet, som ikke er ondartede. På bildet er alle kulene godartet, bortsett fra tumor (Tumor betyr kreftkul) Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Når kvinner kjenner en kul, kan de reagere på flere måter. For de aller fleste er det svært skremmende. Noen vil ha den undersøkt umiddelbart for å finne ut hva kulen er. Andre kvinner prøver å beskytte seg ved å fortrenge eller bagatellisere at de har kjent noe og undersøker det ikke videre. Begge deler er normale reaksjoner.

LES OGSÅ: Forskjellen på en ondartet og en godartet svulst

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Sveinung Wergeland Sørbye

PATOLOGI OG KREFT

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hva bør du gjøre når du kjenner en kul?

Det er viktig å prøve å holde hodet kaldt i dette. På den ene siden er kuler i brystet hos kvinner svært vanlig. Så om du kjenner en kul, er sannsynligheten aller størst for at den er ufarlig. På den annen side er det svært viktig å få den undersøkt, for i det tilfelle det allikevel skulle vise seg å vært ondartet, er utsiktene til helbredelse mye større jo tidligere det oppdages.

Kjenner du en kul, bør du derfor ringe fastlegen din og fortelle at du har oppdaget en kul du er bekymret for. Da vil du som oftest få en rask time til undersøkelse. Dersom legen finner det nødvendig, vil du bli sendt til mammografi eller ultralydundersøkelse.
Konklusjonen er: Undersøk alle nye kuler, men prøv å beholde roen! Det vil helst gå bra.

LES OGSÅ: Hva er kreft?

Saken er oppdatert i sin helhet av Katharina Eimind, lege 08.06.17. Opprinnelig skrevet av Ann Cathrin Reichelt Lege, Søndag 30. april 2006