Funnet en kul i brystet?

Vi kvinner er blitt opplært til å undersøke brystene regelmessig. Men hva gjør du hvis du finner en kul? Når oppsøke lege?

EN KUL I BRYSTET: Sannsynligvis er det en ufarlig årsak. Oppsøk lege uansett. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
EN KUL I BRYSTET: Sannsynligvis er det en ufarlig årsak. Oppsøk lege uansett. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste kvinner undersøker pliktoppfyllende brystene jevnlig, slik det blir anbefalt. Dette er lurt, fordi brystkreft er vanlig, og fordi det er gode sjanser for å bli fullstendig helbredet dersom det blir oppdaget tidlig nok. Og så en dag kjenner du noe, en kul, som du ikke har kjent før. Med en isnende følelse av angst klemmer du på kulen igjen og igjen. Jo, du er sikker nå, denne kulen har ikke vært der tidligere. Tanker om brystkreft og død kommer snikende. Det er utrolig hvor mange tanker man rekker å tenke på noen få sekunder i en slik situasjon. -Er dette begynnelsen på slutten? Så dette skal bli min skjebne? Hva med barna mine? Så urettferdig dette er! På et par minutter har man vært gjennom både legekontor, sykehus, operasjon, sykeleie og sin egen begravelse. -Kjenner du deg igjen?

Fakta om kuler i brystet

De aller fleste kuler i brystet er helt godartede. Faktisk er dette også så vanlig at dersom man skulle sende alle norske kvinner til mammografi, ville man finne godartede tilstander i brystene hos de fleste av dem! Det er derfor et tankekors om man i det hele tatt skal snakke om sykdom når det gjelder dette, og heller snakke om normale variasjoner.

Oversikt: Ulike kuler i brystet som er godartet.

GODARTEDE SVULSTER I BRYST: Flere ulike kuler kan oppstå i brystet, som ikke er ondartede. På bildet er alle kulene godartet, bortsett fra tumor (Tumor betyr kreftkul) Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GODARTEDE SVULSTER I BRYST: Flere ulike kuler kan oppstå i brystet, som ikke er ondartede. På bildet er alle kulene godartet, bortsett fra tumor (Tumor betyr kreftkul) Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Når kvinner kjenner en kul, kan de reagere på flere måter. For de aller fleste er det svært skremmende. Noen vil ha den undersøkt umiddelbart for å finne ut hva kulen er. Andre kvinner prøver å beskytte seg ved å fortrenge eller bagatellisere at de har kjent noe og undersøker det ikke videre. Begge deler er normale reaksjoner.

LES OGSÅ: Forskjellen på en ondartet og en godartet svulst

Hva bør du gjøre når du kjenner en kul?

Det er viktig å prøve å holde hodet kaldt i dette. På den ene siden er kuler i brystet hos kvinner svært vanlig. Så om du kjenner en kul, er sannsynligheten aller størst for at den er ufarlig. På den annen side er det svært viktig å få den undersøkt, for i det tilfelle det allikevel skulle vise seg å vært ondartet, er utsiktene til helbredelse mye større jo tidligere det oppdages.

Kjenner du en kul, bør du derfor ringe fastlegen din og fortelle at du har oppdaget en kul du er bekymret for. Da vil du som oftest få en rask time til undersøkelse. Dersom legen finner det nødvendig, vil du bli sendt til mammografi eller ultralydundersøkelse.
Konklusjonen er: Undersøk alle nye kuler, men prøv å beholde roen! Det vil helst gå bra.

LES OGSÅ: Hva er kreft?

Saken er oppdatert i sin helhet av Katharina Eimind, lege 08.06.17. Opprinnelig skrevet av Ann Cathrin Reichelt Lege, Søndag 30. april 2006

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer