Så farlig er det å bli solbrent

Du kan øke faren for føflekkreft fra 60-300 prosent når du blir solbrent.

De aller fleste har nok opplevd å bli solbrent i løpet av livet. Noen ganger er det uskyldig, mens andre ganger mer alvorlig.

Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge, derfor er det viktig å være på vakt. Vi ligger faktisk i verdenstoppen når det gjelder forekomst og dødelighet av føflekkreft.

Hvert år får over 1700 personer føflekkreft, og over 300 personer dør av sykdommen.

– Hovedårsaken til all hudkreft er sol, hvor føflekkreft er mest relatert til solbrenthet. Det handler om å vise forsiktighet i solen og ikke blir brent. Hasardiøs soling er hovedgrunnen til at føflekkreft økes så mye i Norge, sier Trude Eid Robsahm, forsker ved Kreftregisteret.

LES OGSÅ: Kan barn bruke solkrem for voksne?

Dette skjer med huden i solen

Når vi er i sola, blir vi utsatt for UVA- og UVB-stråling. UVA-strålene gjør at huden får en umiddelbar brunfarge, men som forsvinner relativt raskt. UVB-strålene gjør det ytterste hudlaget tykkere, noe som gir en viss beskyttelse ved videre soling. Det er også de som bidrar mest til brunfargen, ifølge Kreftforeningen.

– Når huden får for mye UV-stråling kan det føre til DNA-forandringer i pigmentcellene. De fleste av disse skadene reparerer kroppen selv, men i visse tilfeller kan cellene begynne å dele seg ukontrollert, og det kan vokse frem en svulst. Denne svulsten kan komme enten i en ny føflekk eller en man har fra før. I sjeldne tilfeller i slimhinner og øyne, forklarer Mona Stensrud, spesialrådgiver i Kreftforeningen, til Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Har du slike føflekker bør du oppsøke lege

Solbrent hud mer utsatt for føflekkreft

– Men hvilken risiko utgjør egentlig solforbrenning for å utvikle føflekkreft?

– Det kan øke faren for føflekkreft med 60-300 prosent avhengig av hudtype, genetiske faktorer og hvor ofte og hvor kraftig man har blitt solbrent. Faren er kanskje størst hvis man solbrennes som barn, men solforbrenning øker også risikoen hos voksne, opplyser Ole Martin Rørdam, hudlege hos Rørdams klinikk i Trondheim.

Hvor mange ganger du må bli solbrent for å bli utvikle hudkreft finnes det ikke tall på, men studier viser at jo oftere en person har blitt solbrent, jo høyere risiko har personen for å få føflekkreft.

– Det er ikke bare solbrent-episodene som barn som er av betydning, deet er av like stor betydning å unngå solbrentepisoder som voksen. Sørg derfor for å få så få solbrent-episoder som mulig, oppfordrer Robsahm ved Kreftregisteret.

LES OGSÅ: Leverflekker (solflekker eller aldersflekker)

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Rød hud betyr hudskade

Når huden blir rød, er dette hudens måte å beskytte seg mot solstrålene på, og et tegn på en hudskade.

– Jo flere ganger vi blir kraftig solbrent, og jo mer UV-stråling, enten vi får den fra sol eller solarium, desto større er risikoen for DNA-skade, sier Stensrud i Kreftforeningen.

– Kan du bli utsatt for føflekkreft selv om du ikke blir solbrent?

– Risikoen for føflekkreft øker hvis vi blir solbrent gjentatte ganger og ellers når vi får mye intens soling på kort tid, som for eksempel på en solferie, opplyser Stensrud i Kreftforeningen.

Noen former får føflekkreft som for eksempel under øyet, føttene og negler oppstår uten at man har være solbrent der, påpeker hudlege Rørdam.

LES OGSÅ: Føflekkreft (Malignt melanom)

Vanlig å bli solbrent

De fleste gangene nordmenn blir solbrent er de gangene når vi ikke planlegger å være i sola.

– Vi beskytter oss mye dårligere mot solen når vi sitter på café eller jobber i hagen. Det er ofte i slike situasjoner vi får episodene med rød hud, sier Robsahm ved Kreftregisteret.

– Er det noen grunn til å bli engstelig hvis man har blitt solbrent?

– Nei, jeg vil ikke anbefale noen å gå rundt å være redd, det for mye skummelt i verden så man kan ikke gå å gruble på alt. Men når det er sagt, er føflekkreft en alvorlig sykdom. Hvis man lærer seg egensjekk av føflekker og oppsøker lege hvis man oppdager noe mistenkelig, kan cirka 80 prosent kureres hvis de kommer i tide og da med enkel kirurgi, opplyser hudlegen.

Den enkleste måten å unngå solforbrenning, er ved å bruke nok solkrem - og å planlegge.

– Men selv om man er blitt solbrent mange ganger og risikoen for eksempel teoretisk økt med 300 prosent, kan det bety at hos 100 personer med samme risikofaktor og antall solforbrenninger så vil 1.5 prosent utvikle føflekkreft i løpet av livet, mens 98.5 prosent ikke gjør det. Dette blir som et omvendt lotteri der man ikke vil ta sjansen på å bli en av de som får kreft, og være klar over økt risiko og søke hjelp i tide, påpeker Rørdam.

LES OGSÅ: Varmeutslett

Her blir vi oftest solbrent

Det er også enkelte steder på kroppen som er mer utsatt for å bli brent.

Kvinner har økt risiko for å bli solbrent på beina, mens menn har økt risiko på ryggen.

– Alle områder som blir utsatt for sol bør beskyttes: neseryggen, kinn, skuldre, ører, nakken og så videre. Det kan være lurt å gå i skyggen midt på dagen når solen er sterkest. Og man bør minst bruke solfaktor 30, råder hudlegen.

Det er heller ikke noen steder på kroppen som er verre å bli solbrent enn andre med tanke på føflekkreft.

– Føflekkreft kan oppstå overalt på kroppen. Kvinner får oftest føflekkreft på overkroppen og på beina, og menn oftest på overkroppen. Dette kan ha sammenheng med hvordan vi eksponerer oss for sol, for eksempel at menn oftere går i bar overkropp og kvinner går med skjørt, forklarer Stensrud.

Det er høyere forekomst at føflekkreft hos menn enn hos kvinner, og det er også flest menn som dør av sykdommen.

– Menn er generelt dårligere til å oppsøke lege og følger ikke like godt med på huden sin som kvinner, sier Robsahm.

– Det handler ikke bare om solkrem

Hudtypen din spiller en vesentlig rolle for om du blir lett brent. De som har lys hud og blondt eller rødblondt hår er derfor ekstra utsatt for å bli solbrent og for å utvikle føflekkreft.

– Jo mørkere hud, desto mindre behov for solbeskyttelse, men man bør likevel begrense mengden intense solstråler. Det handler ikke bare om solkrem, men også om å ta noen pauser fra sola og å huske at klær og noe på hodet kan være smart, råder Stensrud.

– Jeg tror det er en del som overvurderer hvor mye sol de faktisk tåler, sier hudlege Rørdam.

– Stemmer det at de som er mye ute i solen tåler solen bedre enn andre?

– Det er ikke høyere forekomst av føflekkreft blant de som arbeider mye ute i solen, men de kan likevel være utsatt for andre typer solskader og annen type hudkreft av å være utsatt for mye sol, advarer Stensrud.

Robsahm i Kreftregistret vil oppfordre folk til å ikke skynte seg med å bli brune:

– På grunn av det skiftende været får vi det ekstra travelt med å bli brune når sola først er der. Det samme gjelder når vi er på ferie - er vi i syden en uke eller to, så skal det synes! Det er først når vi kommer ut i sola med vinterblek hud at vi forbrenner oss, som øker risikoen for hudkreft.

LES OGSÅ: Er du i tvil om føflekken din? Gå til legen!

Om solforbrenning

Solforbrenning heter solinflammasjon på fagspråket, og er en fellesbetegnelse på hudens ulike reaksjoner på solstråler. Inflammasjon betyr betennelse, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Solforbrenning klassifiseres som en førstegrads forbrenning. Dette er en betennelsesaktig reaksjon med blodkarutvidelse i huden, hevelse, kløe og svie, som blir gradvis borte i løpet av noen dager.

Hvis du trosser solforbrenningen og fortsetter å sole deg, vil forbrenningen forverres og gi sterk solforbrenning, som klassifiseres som 2. - eller 3. grads forbrenninger.

Vanligvis kommer hudreaksjonen 4 til 6 timer etter soling, og huden blir rød og smertefull. Etter noen dager forsvinner rødheten og huden begynner å flasse.

LES OGSÅ: Har føflekken din fått en hvit ring rundt seg?

Bruk minimum faktor 15

  • I Norge er faktor 15 med UVA-beskyttelse nok for de fleste, mens i solrike land bør du bruke høyere faktor og ta flere pauser fra solen.
  • Solen er på sitt sterkeste mellom klokken 12 og 15. Tar du noen pauser fra solen på denne tiden er faren for å bli solbrent mindre, ifølge Kreftforeningen.no.
  • Husk at vinterblek hud lett blir brent.
  • Klær og solhatt beskytter også godt mot solen.

LES OGSÅ: Endring i føflekk, bør jeg til lege?

Fakta om hudkreft

Hudkreft deles inn i tre hovedgrupper:

1. Føflekkreft (malignt melanom)
Den alvorligste formen for hudkreft. Hvert år får over 1700 personer føflekkreft, og over 300 personer dør av sykdommen.

2. Plateepitelkreft
Hudkreften kan i sjeldne tilfeller spre seg hvis den ikke behandles. I 2013 ble det registrert 1717 tilfeller, og 50 døde av sykdommen.

3. Basalcellekreft
Hudkreftformen flest får, som er minst alvorlig. Kreften er ikke dødelig, men kan kreve mye behandling hvis man ikke kommer tidlig til lege. Det anslås at det er rundt 20 000 tilfeller i året som får dette.

Kilde: Kreftregisteret