Lymfom (lymfekreft): Symptomer, diagnose og behandling

Lymfom er det samme som kreft som utvikles fra lymfesystemet, og kalles også lymfekreft. Hovedsymptomet er hovne lymfeknuter.

LYMFEKREFT: Illustrasjon av lymfeårer (grønne) og en betent lymfeknute (rød) med kreftceller  i armhulen (vist som innfelt). Ved lymfekreft endrer normale lymfeceller seg til kreftceller. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
LYMFEKREFT: Illustrasjon av lymfeårer (grønne) og en betent lymfeknute (rød) med kreftceller i armhulen (vist som innfelt). Ved lymfekreft endrer normale lymfeceller seg til kreftceller. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lymfom er en samlebetegnelse på kreftsykdom som utvikles fra lymfesystemet. Først og fremst fra lymfocyttene, som er en type hvite blodceller.

Lymfom kalles også lymfekreft, og lymphoma på engelsk.

Hva skjer i kroppen ved lymfom?

Lymfesystemet er en del av vårt immunforsvar, og hjelper til med å bekjempe infeksjoner og andre sykdommer. Lymfesystemet bidrar også til å transportere vevsvæske i kroppen. Lymfevev finnes i lymfeknutene, samt i milten, beinmargen og enkelte andre organer. Lymfe er en klar væske som inneholder lymfocytter, avfallsprodukter og overflødig væske fra vev i kroppen. Lymfen transporteres i lymfeårene. Lymfevevet består av B-celler og T-celler, som har ulike oppgaver i immunforsvaret.

Ved lymfekreft endrer normale lymfeceller seg til kreftceller, og det finnes over 30 typer lymfom.

LES OGSÅ: Kreft i magesekken

LYMFESYSTEMET: Lymfeknuter finnes over store deler av kroppen. Lymfom kan utvikles i en hvilken som helst lymfeknuter i kroppen. Foto: Alila Medical Media / Shutterstock / NTB scanpix
LYMFESYSTEMET: Lymfeknuter finnes over store deler av kroppen. Lymfom kan utvikles i en hvilken som helst lymfeknuter i kroppen. Foto: Alila Medical Media / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Hodgkins lymfom og non-hodgkins lymfom

Det er vanlig å dele disse sykdommene inn i to undergrupper, Hodgkins Lymfom og non- Hodgkins lymfom. Sistnevnte er den vanligste.
Symptomene på Hodgkins - , og non-Hodgkins lymfom kan være vanskelig å skille fra hverandre, og krever at cellene undersøkes under mikroskop.

  • Hodgkins lymfom utgår fra B-cellene, og kjennetegnes ved en spesiell avvikende celletype som kalles "Reed Sternberg celler".
  • Non-Hodgkins lymfom kan oppstå fra både B- og T-celler. Hodgkins lymfom oppstår oftere i den øvre delen av kroppen, men begge typer kan forekomme hvor som helst.

Utbredelse

I følge kreftregisteret utgjorde lymfom, og den beslektede sykdomsgruppen lymfoide leukemier, 5 prosent av alle krefttilfellene i Norge i 2015. Mens lymfom utgår fra lymfesystemet, er leukemi kreft i blodceller i benmargen. Her har vi fokusert på lymfomer. Det registreres cirka 130 nye tilfeller av Hodgkins lymfom hvert år, og cirka 1000 nye tilfeller av non-Hodgkins lymfom. Sykdommen er noe hyppigere hos menn enn kvinner.

I følge store medisinske leksikon er forekomsten økende i Norge. Delvis skyldes dette at man har bedre metoder til å påvise disse krefttypene, men det ser også ut til å være en faktisk økning av tilfeller hos voksne. Hodgkins lymfom og enkelte typer non – Hodgkins lymfom forekommer hos barn og unge. Imidlertid øker risikoen betraktelig etter 40- 50 års alder.

Hos cirka 95 prosent av de som får lymfom vet man ikke årsaken. Imidlertid vet vi at ved nedsatt immunforsvar, som for eksempel ved HIV-infeksjon, er risikoen økt. Personer som får medikamenter som svekker immunforsvaret, for eksempel etter en organtransplantasjon, har også økt risiko. Enkelte virus- og bakterieinfeksjoner, og noen autoimmune sykdomer er assosiert med økt forekomst av lymfom. Selv om noen virus gir økt risiko, betyr ikke dette av lymfom er en smittsom sykdom. Noen typer lymfom har en arvelig komponent.

LES OGSÅ: Kreft i tarmen

SYMPTOMER VED LYMFOM: Hovne lymfekjertler, hoste, vekttap og nattesvette kan være symptomer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Norsk oversettelse v. Lommelegen
SYMPTOMER VED LYMFOM: Hovne lymfekjertler, hoste, vekttap og nattesvette kan være symptomer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Norsk oversettelse v. Lommelegen Vis mer

Symptomer på lymfom

Hovedsymptomene ved lymfekreft er hovne lymfeknuter. Dette arter seg ofte som en smertefri hevelse på halsen, i armhuler eller lyske, men sykdommen kan starte i alle lymfeknuter i kroppen. Symptomene vil derfor avhenge av lokalisasjonen, og hvor utbredt sykdommen har blitt. Mer generelle symptomer er sykdomsfølelse, feber, nattesvette og vekttap. Forstørret lever og milt kan forekomme.

Disse symptomene er uspesifikke, og selv om du har et eller flere av dem, betyr ikke det at du har kreft. For eksempel er hovne lymfeknuter på halsen et vanlig tegn ved luftveisinfeksjon, for eksempel ved halsbetennelse. Andre krefttyper kan spre seg til lymfesystemet, og dermed gi lignende symptomer.

Tilleggsymptomer på lymfom kan være krafttap, hudkløe, hoste og vansker med å puste. Økt blødningstendens og hyppige infeksjoner ses også.

LES OGSÅ: Strupekreft

HEVELSE I LYMFEKNUTE I HALSEN: En 70 år gammel mann med non-Hodkins lymfom.  Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
HEVELSE I LYMFEKNUTE I HALSEN: En 70 år gammel mann med non-Hodkins lymfom. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Differensialdiagnoser

Symptomene ved lymfom kan ligne på andre sykdommer:

  • Spredning fra andre typer kreft. (metastase)
  • Andre typer svulster (germinalcellesvulster)
  • Thymom, en sjelden type kreft som har dannet i thymus, et organ som ligger i brystet bak brystbenet.
  • Adenom, godartet svulst.
  • Infeksjoner med forstørrede lymfeknuter. For eksempel kyssesyken (mononukleose) og halsbetennelse.
  • Sarkoidose
  • Halscyster på siden av halsen

Kilde: Oncolex

FIRE STADIER: Lymfekreft deles inn i fire stadier, som hver er avgjørende for behandlingsvalget Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Norsk oversettelse v. Lommelegen
FIRE STADIER: Lymfekreft deles inn i fire stadier, som hver er avgjørende for behandlingsvalget Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Norsk oversettelse v. Lommelegen Vis mer

Fire stadium av lymfom

Stadium 1: I det første stadiet er det kun lymfeknuter i ett område.
Stadium 2: I det andre stadiet er det påvist to eller flere områder med syke lymfeknuter på en og samme side av mellomgulvet.
Stadium 3: Flere lymfeknuteregioner på begge sider av mellomgulvet er syke
Stadium 4: Sykdommen har spredd seg til andre organer i kroppen i tillegg til at den finnes i en lymfeknuteregion
Kilde: Oncolex.no

LES OGSÅ: Lungekreft

Diagnose

Kreftforeningen råder oss til å oppsøke lege dersom symptomene varer i mer enn 3 uker. Legen din vil da vurdere behovet for videre undersøkelser. Både blodprøver, vevsprøve (biopsi), undersøkelse av benmargen og ulike røntgenundersøkelser (som CT, MR, PET scan og ultralyd) brukes for å diagnostisere lymfom.

LES OGSÅ: Beinmargskreft

Behandling

Hva slags behandling man får avhenger av type lymfom, pasientens alder og generelle helsetilstand. Behandling vil også avhenge av hvor utbredt sykdommen er. Generelt behandles lymfom med cellegift og stråling, og behandlingen foregår på sykehus.
Ved noen typer lymfom brukes monoklonale antistoffer. Dette er en type medikament som hjelper immunforsvaret å bekjempe kreften. I noen tilfeller benyttes stamcellebehandling, hvor man bruker pasientens egne benmargsceller.

Prognose

Prognosene er gode for Hodgkins lymfom, hvor nærmere 90% av pasienten blir friske. Prognosene for non-Hodgkins varierer veldig ut fra hva slags undergruppe av sykdommen man har fått.

Kilder:

Kreftforeningen.no, Felleskatalogen.no, Medscape, Medscape (2), Mayo Clinic, Store medisinke leksikon.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer