Leukemi

Det finnes mange forskjellige typer leukemi, og noen av dem er vanligere hos voksne, andre hos barn.

LEUKEMI: Ved leukemi skjer det en ukontrollert vekst av hvite blodceller og - eller forstadier til disse.
LEUKEMI: Ved leukemi skjer det en ukontrollert vekst av hvite blodceller og - eller forstadier til disse. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Leukemi kalles også blodkreft, og er kreft i vevene i kroppen som lager blodceller, inkludert benmargen og lymfesystemet.

Leukemi er vanligvis kreft i det vi kaller de hvite blodcellene. Disse cellene hjelper oss å bekjempe infeksjoner. Ved leukemi er disse cellene unormale og umodne. Det gjør at kroppen ikke kan forsvare seg mot infeksjoner og pasientene blir derfor ofte syke.

I 2013 var det rundt 1000 mennesker i Norge som fikk leukemi.

Symptomer ved leukemi

SYMPTOMER: Noen av de hyppigste symptomene til leukemi Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER: Noen av de hyppigste symptomene til leukemi Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer


Årsaker til leukemi

Det er dessverre mye vi ikke vet om leukemi enda, men det ser ut til at de viktigste årsakene er en kombinasjon av gener og miljøbaserte faktorer.
Det vi tror nå er at leukemi oppstår når det er en genmutasjon i DNA’et i blodcellene. Når dette skjer, fortsetter cellene å gro og dele seg fort når de egentlig skulle dø. Fordi de deler seg fort, blir det mange av dem, og fordi deres DNA er mutert, fungerer de ikke som de skal. Det blir fort for trangt for de normale blodcellene i benmargen, som igjen ikke kan lage normale hvite blodlegemer, røde blodlegemer, eller blodplater, og pasienten utvikler symptomer på leukemi.

Leukemi er definert og klassifisert basert på typen celler og hvor fort sykdommen oppstår. I akutt leukemi er de unormale cellene umodne celler. De kan ikke gjøre noe av jobben de egentlig er laget for, og sykdommen utvikler seg fort og aggressivt.
I kronisk leukemi varierer det litt hva som skjer. I noen tilfeller er det for mange celler som lages, og i andre er det for få, men generelt dreier det seg om modne celler som deler seg saktere og kan gjøre litt av jobben de er laget for. Denne typen leukemi kan ofte være til stede lenge før den blir funnet.

Det er fire hovedtyper leukemi:

Akutt lymfatisk leukemi, (ALL)
Denne typen leukemi involverer lymfeceller som er en del av immunforsvaret vårt. Dette er den vanligste formen for leukemi barn får, men voksne kan også få den.

Akutt myelogen leukemi, (AML)
Denne typen leukemi involverer myelogene celler, de som gir opphavet til røde og hvite blodlegemer, og blodplater. Dette er den mest vanlige formen for leukemi hos voksne, og kan også forekomme hos barn.

Kronisk lymfatisk leukemi, (KLL)
Denne typen leukemi omfatter også lymfecellene, og pasienten kan føle seg bra i mange år uten noen behandling. Den utvikler seg sakte. Dette er den vanligste formen for kronisk leukemi hos voksne.

Kronisk myelogen leukemi, (KML)
Denne typen leukemi omfatter også de myelogene cellene, og pasienter med denne typen leukemi kan ha få eller ingen symptomer i måneder eller år før de går inn i en fase hvor sykdommen utvikler seg raskt.

Det finnes også andre typer leukemi, blant annet myelodysplastisk syndrom, hårete celleleukemi, myelofibrose, polycytemi vera, og Waldenstrøms sykdom.

Leukemicellene vil fortrenge eller hemme veksten av de normale blodcellene i benmargen. Når benmargen ikke produserer nok normale blodceller, vil det etter hvert oppstå flere symptomer på dette. Foto: NTB Scanpix
Leukemicellene vil fortrenge eller hemme veksten av de normale blodcellene i benmargen. Når benmargen ikke produserer nok normale blodceller, vil det etter hvert oppstå flere symptomer på dette. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Risikofaktorer for leukemi

  • Kjønn – menn får det oftere enn kvinner
  • Alder – jo eldre, jo vanligere
  • Gener – det finnes ikke en familiær forbindelse generelt for leukemi, men hvis du har en mor, far eller søsken som har hatt KLL eller en tvilling som har hatt AML eller ALL, har du muligens en høyere risiko. Visse genetiske sykdommer som Downs syndrom kan gi høyere risiko for leukemi
  • Røyking
  • Eksponering til industrikjemikalier og insektdrepende midler, eller høye strålingsnivåer
  • Tidligere behandling for annen type kreft enten med stråling eller cellegift

Diagnose

Diagnosen stilles ved hjelp av blodprøver som for eksempel leukocytter, sykehistorien (anamnesen), klinisk undersøkelse og benmargsprøver. I tillegg kan man trenge visse andre typer prøver som CT eller MR for å se om det er spredning.

Behandling av leukemi

Behandling varierer med typen leukemi, men de vanligste typene er:

  • Cellegift
  • Målrettet terapi som for eksempel tyrosinkinasehemmere
  • Monoklonale antistoffer som hjelper kroppen til å gjenkjenne og drepe syke celler
  • Stråling
  • Stamcelletransplantasjon
  • Fjerne milten
  • Kortisonbehandling over lang tid

Prognose

Prognosen varierer basert på alder og type leukemi. Generelt dør eldre fortere enn yngre pasienter. Barn med ALL har nå en veldig god sjanse for å overleve.

Har du spørsmål om leukemi kan du sende dem til en av våre leger

Denne saken ble oppdatert av indremedisiner Nina Bryhn 21.04.2016

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer