Akrylamid i matvarer kan føre til kreft.  Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix
Akrylamid i matvarer kan føre til kreft. Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix Vis mer

Kreftfremkallende stoffer i snacks

Potetchips, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest akrylamid, men mye av stoffet får du faktisk i deg på ditt eget kjøkken.

Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning og ved produksjonsprosesser over 120 grader, når man baker, friterer, steker eller griller. Det finnes særlig i stivelsesrike produkter som potet- og kornbaserte matvarer.

Stoffet regnes for å være kreftfremkallende og gentoksisk, som betyr at det kan skade arvestoffet, ifølge Mattilsynet.

I 2014 analyserte Mattilsynet 171 matvarer på det norske markedet. Prosjektet er en del av et mangeårig overvåkningsprogram.

- Analysen utgjør et øyeblikksbilde, og vi er kjent med at noen av produktene som er analysert ikke lenger er i det norske markedet. Selv om vi registrerer bedring for enkeltgrupper, viser den langsiktige trenden at akrylamidnivåene i de analyserte produktene ikke går vesentlig ned. Vi er også bekymret over at noen av resultatene er såpass høye, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet, i en pressemelding.

Undersøkelser i flere land har vist at potetchips, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest akrylamid, men stoffet er også påvist i mindre mengder i kaffe, brød, lompe og andre stekte matvarer, skriver Mattilsynet.

LES OGSÅ: Diaré? Styr unna denne maten

Vet ikke hvor mye akrylamid som er skadelig

– Men hva er egentlig høye nivåer av akrylamid? Hvor høyt er for høyt?

– Det er mye vi ikke vet om akrylamid, så det er vanskelig å besvare. Vi vet ikke hvor grensen for skadevirkningen går eller hvor mye akrylamid forbrukerne får i seg totalt sett. Vi håper å få mer kunnskap om dette gjennom Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), slik at de kan gjøre en eksponeringsvurdering for den norske befolkningen, opplyser Edvardsen til Lommelegen.no.

Det er svært mange faktorer som påvirker akrylamidinnholdet til et produkt, og det er derfor Mattilsynet påpeker at analysen kun utgjør et øyeblikksbilde.

– Det kan være alt fra hvilken råvare det er, hvor lenge råvaren har vært oppbevart og hvordan, hvor høy temperatur det har vært utsatt for og hvor lang steketiden har vært, forklarer Edvarsen.

I Eurofins analyse av akrylamid i utvalgte næringsmidler står det blant annet oppført hva som er middelverdi, median-, minimum- og maksimumsverdi av akrylamidinnholdet i de 171 produktene. Ifølge rapporten inneholder potetgull og fritert mat betydelig mer akrylamid enn for eksempel kaffe.

– Chips er en gruppe med jevnt høye nivåer, derfor anbefaler vi å redusere snacksprodukter og mat som er stekt og fritert. Matvarebransjen er klar over at akrylamid dannes og at det er et problem. Likevel ser vi ingen nedadgående trend i rapporten. Det er stort sett uendret nivåer av akrylamid i produktene, forteller Edvardsen.

LES OGSÅ: Spiser du sukkererter riktig?

Slik bør du spise, ifølge Mattilsynet

Akrylamid har eksistert like lenge som mennesker har varmebehandlet mat, men det er kun de siste tiårene at man har blitt oppmerksom på det, ifølge seksjonssjefen i Mattilsynet.

– Mye av akrylamiden dannes hjemme på kjøkkenet. Mattilsynet vil råde alle til å stoppe steikeprosessen på potetene før de får brun og hard skorpe, råder hun.

Selv om ikke Mattilsynet vet nøyaktig hvor høye akrylamidnivåer som er skadelig for forbrukeren, har de likevel noen råd:

  • Spis variert og balansert
  • Reduser inntak av stekt og fritert mat
  • Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket
  • Unngå hardsteking av maten og følg stekeanvisningen nøye

– Jo mer du spiser av stekt og fritert mat, jo mer kan du med fordel redusere, anbefaler Edvardsen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Sveinung Wergeland Sørbye PATOLOGI OG KREFT
Få svar innen 3 dager for 399,-