Kreft i hals og svelg forårsaket av HPV

HPV er nå den vanligste årsaken til kreft i munn, hals og svelg. Dette er symptomer du bør kjenne til.

UNDERSØKELSE: Fastlegen kan gjøre undersøkelser av mandler, svelg og kjenne etter kuler. Foto: Nata Bene / Shutterstock / NTB
UNDERSØKELSE: Fastlegen kan gjøre undersøkelser av mandler, svelg og kjenne etter kuler. Foto: Nata Bene / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Humant papillomavirus (HPV) kan forårsake flere ulike typer kreft. Årlig har vi i Norge rundt 300 tilfeller av kreft i hals og svelg som skyldes HPV.

Hva er munnsvelget?

Det legene kaller orofarynks omfatter bakre del av munnhulen og den delen av svelget som ligger mellom den bløte ganen i munnen og strupelokket. Den vanligste lokalisasjonen for slike kreftsvulster er rundt mandlene. Det kalles tonsillekreft.S

Økende forekomst

For 30-40 år siden skyltes de fleste tilfeller av kreft i hals og svelg tobakk og alkohol. Selv om færre røyker nå enn tidligere, øker likevel forekomsten av kreft i hals og svelg. Dette skyldes økende forekomst av HPV.

HPV-infeksjon er en seksuelt overførbar infeksjon.

En svensk studie viser at funn av HPV i tumorvev fra kreft i hals og svelg har økt fra vel 20 prosent på 70-tallet til 93 prosent i 2007.

Det er først og fremst HPV type 16 som er årsak til kreft i munnsvelget.

HER ER MANDLENE: Den vanligste plassen kreftsvulster oppstår i munn og svelg. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
HER ER MANDLENE: Den vanligste plassen kreftsvulster oppstår i munn og svelg. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Symptomer på kreft i hals og svelg

Denne kreftformen gir ofte få symptomer den første tiden. Sykdommen kan derfor være vanskelig å oppdage tidlig. Tannleger oppdager flere tilfeller av kreft i hals og svelg enn allmennleger.

Det første man oppdager er kuler på halsen og problemer med å svelge. Etter hvert kan man merke økende smerter og blødninger fra sår på svulsten.

Sykdommen har ofte vart en stund når disse symptomene kommer, og det er risiko for at kreften har rukket å spre seg til lymfeknuter på halsen.

Noen opplever smerter og sårhet når du tygger, svelger eller beveger kjeven eller tungen. Noen får smerter med utstråling til øret.

HPV forekommer hyppigst i og rundt kjønnsorganene

HPV smitter først og fremst ved vaginalt samleie, men også analsex og oralsex fører til smitte. Av de som har HPV i og rundt kjønnsorganene, er det rundt 1/3 som også har HPV i munnhule og svelg. Risiko for HPV i munnhule og svelg er avhengig av antall orale sexualpartnere.

Mens 6,5 prosent av alle kvinner og menn i alderen 34-69 år har HPV i området rundt endetarmsåpningen (anus) og de ytre kjønnsorganene (genitalia), er det rundt 2 prosent som har HPV i munnhule og svelg.

Menn får oftere kreft i munnsvelget enn kvinner

Menn har oftere HPV i munnhule og svelg enn kvinner. Menn får hyppigere kreft i orofarynks enn kvinner. Denne kreftformen oppstår hyppigst hos menn i 60- til 70-årene. Gjennomsnittsalderen ved nyoppdaget kreft i svelget er 64 år.

Det er svært sjelden å få munn- og halskreft før 40 til 50 års alder. Mens 3 av 1.000 menn får kreft som skyldes HPV i hals og svelg før fylte 75 år, er det tilsvarende tallet 1 av 1.000 kvinner.

I 2020 ble det registrert 304 tilfeller av kreft i svelget, hos 233 menn og 71 kvinner.

Diagnostikk av munn- og halskreft

Ved mistanke om kreft skal fastlegen gjøre de første undersøkelsene på bakgrunn av de symptomene du har. Mer enn halvparten av svulstene blir funnet i mandlene (tonsillekreft), de andre er omtrent likt fordelt på tungebasis og den bløte ganen.

Enkelte ganger finnes svulstene også på bakveggen i svelget. Spredningen av denne kreften kan skje særlig til lymfeknuter ved kjevevinkelen og på hals. Det kan være nødvendig med undersøkelser som blir gjort på sykehuset, ultralyd, CT-røntgen og MR.

En øre, nese, hals-lege gjør ofte speilundersøkelse eller endoskopi av halsen innvendig for å kunne ta vevsprøver (biopsier) for innsending til patolog for undersøkelse i mikroskop.

Behandling av kreft i munnsvelget

Behandlingsalternativene er som regel operasjon, eller strålebehandling – eventuelt en kombinasjon av disse. Et universitetssykehus skal ha ansvaret for behandlingen. Cellegift gis ved tilbakefall, når kirurgi og stråling ikke er aktuelt. Behandling av kreft i svelget kan i noen tilfeller gi konsekvenser for talefunksjon og ernæring.

Vaksine forebygger

Siden munn- og halskreft ofte skyldes HPV, kan denne typen kreft forebygges ved hjelp av HPV-vaksine. Siden 2018 har HPV-vaksine blitt gitt til gutter og jenter i 7. klasse.

Siden kreft i munnsvelget forekommer hyppigst hos menn i 60- og 70-årene, vil det ta 40 til 50 år før vi vil se noen nedgang i forekomsten av kreft i hals og svelg på grunn av HPV-vaksinen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer