Kvinner testes, men kan også menn sjekkes for HPV?
Svaret er både ja og nei. Det er teoretisk mulig å HPV-teste menn. Det gjøres imidlertid ikke i praksis.
Ingen HPV-tester er godkjent til bruk for menn
HPV-test brukes i livmorhalsprogrammet som screeningtest for kvinner 34-69 år, og som oppfølgingstest for kvinner med usikre og lavgradige celleforandringer.
HPV-tester som brukes i livmorhalsprogrammet er ikke laget for å fange opp så mange HPV-infeksjoner som mulig, men for å finne kvinner med økt risiko for livmorhalskreft. En HPV-test som er klinisk validert til bruk i livmorhalsprogrammet er ikke nødvendigvis egnet til bruk for menn.

Hvem smittes av HPV?
Det finnes ingen standardisert prøvetakningsmetode for menn
I studier er det blitt tatt prøvemateriale til HPV-testing av menn fra penishode, forhud, skaftet av penis, roten av penis, pungen, urinrørsåpning, rundt endetarmsåpningen, i analkanalen, munnhule, svelg, urinprøve, sæd og prostatasekret.
Det kan bli påvist HPV i flere av disse prøvestedene, og ikke nødvendigvis samme HPV-type på de ulike stedene. De største studiene for kartlegging av HPV hos menn er utført ved hjelp av urinprøver.
I praksis vil menn ha samme forekomst av HPV som kvinner og samme fordeling av HPV-typer. Hvis en kvinne har positiv HPV-test, kan vi anta at hennes partner har samme type HPV.
Ingen konsekvenser av påvisning av HPV hos en mann
I livmorhalsprogrammet kan kvinner med negativ HPV-test vente i fem år til neste screening, mens kvinner med positiv HPV-test må følges opp hver 12. måned inntil HPV forsvinner, eller det blir påvist celleforandringer (forstadier) som kan behandles før utvikling av livmorhalskreft.
For menn finnes det ingen screening for kreft som skyldes HPV. Selv om det finnes forstadier til kreft på penis og kreft i analkanalen, gjøres det ikke rutinemessige undersøkelser for disse typene av kreft. Hos menn er det først og fremst munn- og halskreft som skyldes HPV, men ingen kjente forstadier som kan behandles før utvikling av munn- og halskreft. Siden det ikke finnes behandling for HPV-infeksjonen i seg selv, har det ingen praktiske konsekvenser av å påvise HPV hos menn.

Hvor farlig er det å bli smittet av HPV?
Menn kan smitte kvinner med HPV
Kvinner bør betrakte alle menn som har hatt sex med andre, som bærer av HPV. For å beskytte seg selv, bør kvinnen ta HPV-vaksine og følge Livmorhalsprogrammet. Kondom gir delvis beskyttelse, men HPV kan også smitte fra hud og slimhinner som ikke er dekket av kondomet. For menn er HPV-vaksine i praksis det eneste som kan beskytte dem mot kreft som skyldes HPV.
Mange unge kvinner og menn har HPV
Omtrent 3 av 10 kvinner og menn under 30 år har positiv HPV-test, og er dermed bærer av en aktiv HPV-infeksjon. Hos kvinner i alderen 34-69 år vil 6,5 % ha positiv HPV-test i livmorhalsprogrammet.
Forekomsten av HPV vil være omtrent den samme hos menn. Smitterisiko for HPV er omtrent 10 % for hver ny partner. Et unntak er menn som har sex med yngre kvinner som vil ha samme forekomst av HPV som hos yngre kvinner. Menn som har sex med menn (MSM), og som bytter partner ofte, har enda høyere risiko for HPV og kreft som skyldes HPV, spesielt analkreft, munn- og halskreft.
HPV type 16 viktigste årsak til kreft
De fleste tilfeller av kreft som skyldes HPV hos menn er forårsaket av HPV type 16. HPV-vaksinen som blir gitt til gutter og jenter i 7. klasse dekker nettopp HPV type 16 og 18. På sikt er det forventet at HPV-vaksinen vil gi en betydelig reduksjon av kreft som skyldes HPV både hos kvinner og menn.
Kjønnsvorter skyldes HPV
Omtrent 1 av 10 kvinner og menn vil få synlige kjønnsvorter før fylte 45 år. HPV type 6 og 11 er årsak til 90 prosent av alle tilfeller av kjønnsvorter. Disse to HPV-typene er såkalte lavrisiko HPV-typer som sjelden er årsak til kreft. HPV-tester i livmorhalsprogrammet undersøker ikke for disse to typene, og HPV-vaksinen som blir gitt gratis beskytter ikke mot kjønnsvorter.
