Allmennlege svarer:

Kan høy CRP være kreft?

Blodprøven kan noen ganger vise stigning ved kreft, men like gjerne av andre årsaker. Det finnes langt bedre tester og undersøkelser for å diagnostisere kreft.

CRP VED KREFT: Blodprøven kan ikke påvise kreft. Foto: Jarun Ontakrai / Shutterstock / NTB
CRP VED KREFT: Blodprøven kan ikke påvise kreft. Foto: Jarun Ontakrai / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

CRP er et protein som skilles ut i blodet ved inflammasjoner og betennelser. Det er en uspesifikk blodprøve, som ene og alene ikke sier noe om sykdomsårsak.

Hva kan gi forhøyet CRP?

Infeksjoner, skader, celledød, som for eksempel etter hjerteinfarkt, oppblussinger av kronisk betennelser som for eksempel leddgikt og kreft, er noen av de mange årsaker til forhøyet CRP.

CRP er ikke en nyttig prøve for å avsløre kreft

Det finnes ingen enkeltblodprøve som kan avsløre kreft, heller ikke CRP. CRP vil ofte stige ved kreft, men ikke alltid, og spesielt ikke tidlig i forløpet.

CRP er med andre ord ikke en nyttig blodprøve for å avsløre eller diagnostisere kreft.

Ved forverring av kreftsykdom, vil CRP kunne stige, men dette vil en vanligvis finne ut på andre og mer spesifikke måter, for eksempel ved å se at pasienten blir sykere, eller ved røntgenbilder og andre mer spesifikke blodprøver eller cancermarkører, som du kan lese mer om i neste avsnitt.

Hva er cancermarkører?

Cancer betyr som kjent kreft, og en markør er i denne sammenheng en prøve som kan stige ved kreft eller ved forverring av kreftsykdom. Cancermarkører kan være nyttige for å følge utviklingen i en kreftsykdom, da de vil stige ved oppblussing av sykdom, og avta når kreften er under kontroll.

Eksempler på cancermarkører:

Det er imidlertid ikke slik at forhøyde verdier av cancermarkører er ensbetydende med kreft, for det finnes en rekke andre årsaker som kan gi forhøyde verdier, for eksempel betennelser.

For prøven PSA, så vil også vanlig godartet forstørrelse av prostata gi forhøyde PSA-verdier, og det finnes ikke absolutte grenseverdier for å skille mellom godartet forstørrelse av prostata og prostatakreft. Svært høye verdier av PSA taler imidlertid sterkt i retning av prostatakreft.

Cancermarkører er nyttige for å følge utviklingen av en kreftsykdom, for eksempel i etterkontroller etter kreftbehandling for å tilse at det ikke er tegn til at kreften blusser opp igjen, men ene og alene er de ikke egnet for å diagnostisere eller utelukke kreft, blant annet på grunn av feilkilder og falskt positive.

Konklusjon

CRP kan stige ved kreft, men behøver ikke å gjøre det, fordi CRP stiger ved svært mange andre sykdommer. CRP kan også ha feilkilder og være falskt positivt, som andre tester. Hvis man ønsker å diagnostisere kreft, er andre blodprøver og undersøkelser bedre egnet enn CRP.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer