Hva er en ondartet svulst?

En ondartet svulst kalles også ondartet tumor og inneholder kreftceller og kan spre seg til andre plasser i kroppen.

KREFTCELLER: Illustrasjon av kreftceller i ondartet svulst. Illustrasjon: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
KREFTCELLER: Illustrasjon av kreftceller i ondartet svulst. Illustrasjon: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer

Ordet svulst betyr altså en unormal kul, men sier ingenting om hva kulen faktisk er. Det er derfor viktig å skille mellom godartete svulster og ondartete svulster. (1)

Ondartete svulster inneholder kreftceller. Disse har ofte egenskaper som gjør at de vokser raskt og har mulighet til å både spre seg til andre plasser i kroppen og invadere vev. Når kreftsvulster sprer seg til andre plasser i kroppen kalles det metastaser. I motsetning til en godartet svulst er ondartete svulster ofte dårligere avgrenset. (1)

Andre navn

GODARTET OG ONDARTET: Til venstre en godartet kul som vokser langsomt. Til høyre en ondartet svulst som vokser raskt og kan spre seg til andre organer. Illustrasjon: Pikovit / Shutterstock / NTB
GODARTET OG ONDARTET: Til venstre en godartet kul som vokser langsomt. Til høyre en ondartet svulst som vokser raskt og kan spre seg til andre organer. Illustrasjon: Pikovit / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva er forskjellen på godartet og ondartet svulst?

Godartete svulster inneholder ikke kreftceller. De er altså i utgangspunktet ufarlige. Dette er svulster som vanligvis vokser langsomt og er godt avgrenset fra annet vev. I motsetning til ondartet svulster har de ikke egenskapene til å spre seg til andre deler av kroppen eller invadere annet vev.

Ondartete svulster inneholder kreftceller, og er med andre ord en kreftsvulst. Kreftsvulster krever som regel nesten alltid behandling, da de kan bli dødelige uten.

image: Forskjellen mellom en godartet og ondartet svulst?

Forskjellen mellom en godartet og ondartet svulst?

Når bør lege kontaktes?

Det er kan være svært vanskelig å skille godartete og ondartete svulster fra hverandre. Når man oppdager en svulst bør man derfor alltid kontakte lege.

LES OGSÅ: Disse kreft­symptomene bør du ta på alvor

Prognose

Prognosene ved ondartete svulster vil variere etter hvordan type kreft det er og hvor utbredt kreften er.

Kilder

1) Store medisinske leksikon, Svulst