Hva er en godartet svulst?

Godartet svulst er en kul som ikke vokser fort, og som ikke inneholder kreftceller. I noen spesielle tilfeller kan likevel en godartet svulst utvikle seg til

IKKE FARLIG: Bildet viser et lipom på underarmen. Lipom er eksempel på en ufarlig, godartet svulst. Foto: ulev33 / Shutterstock / NTB
IKKE FARLIG: Bildet viser et lipom på underarmen. Lipom er eksempel på en ufarlig, godartet svulst. Foto: ulev33 / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Godartete svulster kalles innenfor medisinen benigne svulster. Ordet svulst betyr en unormal kul, men sier ingenting om hva kulen faktisk er. Det er derfor viktig å skille mellom godartete svulster og ondartete svulster.

Godartet svulster

Godartete svulster inneholder ikke kreftceller og er i utgangspunktet ufarlige. Men selv om cellene i de godartete svulstene er ufarlige kan disse svulstene noen ganger gi problemer. Lokaliseringen av svulsten kan skape problemer, eller svulsten kan skille ut hormoner som gir symptomer.

Hvis en godartet svulst er lokalisert og vokser slik at den trykker på andre strukturen kan svulsten gi store problemer. Eksempler på dette er godartete svulster i hjernen, der svulsten kan vokse og trykke på viktige strukturer. Slike svulster utgjør da en fare for pasienten selv om de ikke inneholder kreftceller.

Enkelte godartete svulster kan også produsere hormoner. Eksempler på dette er svulster i hypofysen – hjernevedhenget. Hypofysen er en kjertel i hjernen som produserer hormoner. Godartete svulster som er lokalisert her kan føre til at det skapes for mye hormoner, eksempelvis kan svulsten produserer veksthormoner som gir en tilstand som kalles akromegali. Denne tilstanden gir mange symptomer, deriblant at deler av skjelettet kan vokse.

Eksempler på godartede svulster

Det finnes mange typer godartete svulster. Store Medisinske Leksikon nevner noen eksempler:

GODARTET OG ONDARTET: Til venstre en godartet svulst som vokser langsomt og ikke sprer seg. Til høyre en ondartet svulst som vokser raskt og kan spre seg til andre organer. Illustrasjon: Pikovit / Shutterstock / NTB
GODARTET OG ONDARTET: Til venstre en godartet svulst som vokser langsomt og ikke sprer seg. Til høyre en ondartet svulst som vokser raskt og kan spre seg til andre organer. Illustrasjon: Pikovit / Shutterstock / NTB Vis mer

Premaligne svulster

Premaligne svulster er svulster som ikke er kreft,- enda. Dette er svulster som ikke er kreftsvulster når de oppdages, men over tid har de potensialet til å bli kreft. Avhengig av typen svulst vil man derfor kunne bli anbefalt at svulsten behandles, ofte ved fjerning, eller at man kontrollerer svulsten jevnlig. Eksempelvis finnes det noen typer svulster i brystene som er såkalt premaligne.

Godartete polypper i tarmen kan også utvikle seg til å bli ondartet over tid. Derfor blir ofte slike polypper fjernet ved koloskopi.

POLYPP I TARM: Bildet viser polypp i tarm som fjernes ved koloskopi. Foto: Christoph Burgstedt / NTB
POLYPP I TARM: Bildet viser polypp i tarm som fjernes ved koloskopi. Foto: Christoph Burgstedt / NTB Vis mer

Hvordan skille godartet og ondartet svulst

Det er ikke alltid så lett å skille godartete og ondartete svulster. Noen ganger kan formen, lokaliseringen, størrelsen, konsistensen og andre egenskaper ved svulsten gjøre at legen gjenkjenner svulsten som ondartet eller godartet. Eksempelvis er lipomer – godartete fettsvulster i huden, ofte karakteristiske og lett å gjenkjenne. På samme måte kan egenskaper ved en svulst gjøre at legen mistenker kreft. Eksempler på slike egenskaper er en svulst som vokser raskt, har avvikende konsistens og/eller gir ledsagende symptomer slik som eksempelvis smerter, nattesvette, vektnedgang, redusert allmenntilstand og/eller feberfølelse.

Det kan bli nødvendig med ytterligere undersøkelser for å finne ut av om en svulst er godartet eller ondartet. Slike undersøkelser kan være bildediagnostikk som ultralyd, CT eller MR. Biopsi – vevsprøve, eller fjerning av svulsten i sin helhet kan bli aktuelt for å få klarhet i hvilken celler som er i svulsten.

LES MER OM: Kreft i tykktarm og endetarm

Når bør lege kontaktes

Det er kan være svært vanskelig å skille godartete og ondartete svulster fra hverandre. Når man oppdager en svulst bør man derfor alltid kontakte lege.

LES OGSÅ: Disse kreft­symptomene bør du ta på alvor

Prognose

Ved en godartet svulst er prognosene gode.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer