Hva er en godartet svulst?

Godartet svulst er en kul som ikke vokser fort, og som ikke inneholder kreftceller. I noen spesielle tilfeller kan likevel en godartet svulst utvikle seg til

IKKE FARLIG: Bildet viser et lipom på underarmen. Lipom er eksempel på en ufarlig, godartet svulst. Foto: ulev33 / Shutterstock / NTB
IKKE FARLIG: Bildet viser et lipom på underarmen. Lipom er eksempel på en ufarlig, godartet svulst. Foto: ulev33 / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Godartete svulster kalles innenfor medisinen benigne svulster. Ordet svulst betyr en unormal kul, men sier ingenting om hva kulen faktisk er. Det er derfor viktig å skille mellom godartete svulster og ondartete svulster.

Godartet svulster

Godartete svulster inneholder ikke kreftceller og er i utgangspunktet ufarlige. Men selv om cellene i de godartete svulstene er ufarlige kan disse svulstene noen ganger gi problemer. Lokaliseringen av svulsten kan skape problemer, eller svulsten kan skille ut hormoner som gir symptomer.

Hvis en godartet svulst er lokalisert og vokser slik at den trykker på andre strukturen kan svulsten gi store problemer. Eksempler på dette er godartete svulster i hjernen, der svulsten kan vokse og trykke på viktige strukturer. Slike svulster utgjør da en fare for pasienten selv om de ikke inneholder kreftceller.

image: Godartede kuler i brystet

Godartede kuler i brystet

Enkelte godartete svulster kan også produsere hormoner. Eksempler på dette er svulster i hypofysen – hjernevedhenget. Hypofysen er en kjertel i hjernen som produserer hormoner. Godartete svulster som er lokalisert her kan føre til at det skapes for mye hormoner, eksempelvis kan svulsten produserer veksthormoner som gir en tilstand som kalles akromegali. Denne tilstanden gir mange symptomer, deriblant at deler av skjelettet kan vokse.

Eksempler på godartede svulster

Det finnes mange typer godartete svulster. Store Medisinske Leksikon nevner noen eksempler:

GODARTET OG ONDARTET: Til venstre en godartet svulst som vokser langsomt og ikke sprer seg. Til høyre en ondartet svulst som vokser raskt og kan spre seg til andre organer. Illustrasjon: Pikovit / Shutterstock / NTB
GODARTET OG ONDARTET: Til venstre en godartet svulst som vokser langsomt og ikke sprer seg. Til høyre en ondartet svulst som vokser raskt og kan spre seg til andre organer. Illustrasjon: Pikovit / Shutterstock / NTB Vis mer

Premaligne svulster

Premaligne svulster er svulster som ikke er kreft,- enda. Dette er svulster som ikke er kreftsvulster når de oppdages, men over tid har de potensialet til å bli kreft. Avhengig av typen svulst vil man derfor kunne bli anbefalt at svulsten behandles, ofte ved fjerning, eller at man kontrollerer svulsten jevnlig. Eksempelvis finnes det noen typer svulster i brystene som er såkalt premaligne.

Godartete polypper i tarmen kan også utvikle seg til å bli ondartet over tid. Derfor blir ofte slike polypper fjernet ved koloskopi.

POLYPP I TARM: Bildet viser polypp i tarm som fjernes ved koloskopi. Foto: Christoph Burgstedt / NTB
POLYPP I TARM: Bildet viser polypp i tarm som fjernes ved koloskopi. Foto: Christoph Burgstedt / NTB Vis mer

Hvordan skille godartet og ondartet svulst

Det er ikke alltid så lett å skille godartete og ondartete svulster. Noen ganger kan formen, lokaliseringen, størrelsen, konsistensen og andre egenskaper ved svulsten gjøre at legen gjenkjenner svulsten som ondartet eller godartet. Eksempelvis er lipomer – godartete fettsvulster i huden, ofte karakteristiske og lett å gjenkjenne. På samme måte kan egenskaper ved en svulst gjøre at legen mistenker kreft. Eksempler på slike egenskaper er en svulst som vokser raskt, har avvikende konsistens og/eller gir ledsagende symptomer slik som eksempelvis smerter, nattesvette, vektnedgang, redusert allmenntilstand og/eller feberfølelse.

Det kan bli nødvendig med ytterligere undersøkelser for å finne ut av om en svulst er godartet eller ondartet. Slike undersøkelser kan være bildediagnostikk som ultralyd, CT eller MR. Biopsi – vevsprøve, eller fjerning av svulsten i sin helhet kan bli aktuelt for å få klarhet i hvilken celler som er i svulsten.

LES MER OM: Kreft i tykktarm og endetarm

Når bør lege kontaktes

Det er kan være svært vanskelig å skille godartete og ondartete svulster fra hverandre. Når man oppdager en svulst bør man derfor alltid kontakte lege.

LES OGSÅ: Disse kreft­symptomene bør du ta på alvor

Prognose

Ved en godartet svulst er prognosene gode.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Sveinung Wergeland Sørbye PATOLOGI OG KREFT
Få svar innen 3 dager for 399,-