Flere menn rammes av peniskreft

Du kan sjekke deg for peniskreft ved å undersøke huden din på penis nøye og regelmessig for nye forandringer som oppstår.

SÅR SOM IKKE GROR: Peniskreft kan ha en snikende utvikling fra et sår, hvor kreftceller kan spre seg videre. Foto: staras / Shutterstock / NTB
SÅR SOM IKKE GROR: Peniskreft kan ha en snikende utvikling fra et sår, hvor kreftceller kan spre seg videre. Foto: staras / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Som mann bør du bli kjent med penisen din! Penis har en ganske enkel anatomi. Den består av tre svamplegemer som blåser seg opp ved ereksjon, disse omslutter et rør som frakter urin og sæd. Det er hud som omslutter svamplegemene, noe tykkere hud over skaftet, mens huden på spydspissen er mer tynn og glinsende, kalt glans penis.

Huden på skaftet er gjerne overflødig ytterst, og omslutter derfor glans penis, denne huden kalles forhuden.

Peniskreft = hudkreft på penis

Den type hudkreft, som utgjør nesten alle tilfeller av peniskreft, kalles plateepitelcarcinom. Dette er en relativt aggressiv kreftform, der det oppstår et sår i huden, og hvis dette såret står lenge nok, kan svulsten spre seg til innvendige lymfeknuter.

Utviklingen kan være snikende over mange måneder, kanskje år, da svulsten gjerne først begynner som en uregelmessig rødhet og vortedannelse, typisk på glans penis under forhuden, eller på forhuden i seg selv.

Ondartet føflekkreft, malignt melanom, og basaliom er de to andre hudkreftformer som en sjelden gang kan ramme penis.

PLATEEPITELKARSINOM arter seg som et sår med skorper som ikke gror. Foto: Dermatology 11/ Shutterstock / NTB
PLATEEPITELKARSINOM arter seg som et sår med skorper som ikke gror. Foto: Dermatology 11/ Shutterstock / NTB Vis mer

Flere menn rammes

I 2020 ble det registrert 56 nye tilfeller av peniskreft. I 2021, derimot, ble det, ifølge Kreftregisteret, registrert 81 tilfeller (1).

Det er ingen tvil om en sterk økning i antall menn som rammes av sykdommen gjennom siste tiårsperiode.

Tilstanden rammer godt voksne menn i 60 -70 års alderen hyppigst, men kan forekomme i yngre alder.

Kreft i mannlige kjønnsorganer (unntatt prostata- og testikler)

År Tilfeller
200636
200744
200850
200948
201046
201139
201243
201347
201459
201560
201687
201764
201866
201965
202056
202181

Kilde: Kreftregisteret

To viktige risikofaktorer

Høyt antall seksualpartnere gir øket risiko. Dette skyldes at det er øket risiko for å bli smittet med kjønnsvortevirus av typen humant papillomavirus (HPV). Den mest kjente typen kreft som er forårsaket av HPV er livmorhalskreft, men slik virus er også påvist i halvparten av tilfellene med peniskreft (2).

«HPV-viruset ble påvist hos halvparten av mennene med peniskreft.» Asian Journal of Andrologi (2)

Men, husk! Det er ikke slik at hvis du, som ung mann, har fått påvist kjønnsvorter, så skal du bekymre deg for å få peniskreft. Absolutt ikke! Her snakker vi om små tall og trender; husk at peniskreft tross alt er en sjelden sykdom.

Trang forhud (fimose) øker risikoen. Det er vanskeligere å få en grundig rengjøring av penis, og hvis det oppstår forandringer, kan disse ligge og ulme i lang tid, uten å bli oppdaget. Les mer: Trang forhud (fimose)

Hvordan stilles diagnosen?

Hvis du ser en forandring på penis, som du ikke har hatt tidligere, bør du snakke med legen din. Ikke nøl og vent! Det finnes mange hudsykdommer som setter seg på penis, som ikke er kreft! Skulle legen fatte mistanke, må det gjøres en hudbiopsi.

Egensjekk er viktig!

Mannens åpenbare fordel, i forhold til kvinner med kreft i livmorhalsen, er at de har utstyret sitt på utsiden, eller fremsiden, om du vil, og kan fange opp forandringene tidlig. Motsatt er kvinnene flinkere til å oppsøke lege for sine plager, mens menn kanskje gjemmer og glemmer så lenge de kan?

Huskeliste:

  • sjekk penis regelmessig for forandringer i huden, på samme måte som du sjekker huden ellers for føflekker. Pass på å trekke forhuden helt tilbake og se nøye i foldene.
  • vær nøye med rengjøring nedentil. Ikke bruk sterke såper som kan gi irritasjon, det holder å skylle penis grundig i lunkent vann.
  • har du en trang forhud som ikke lar seg trekke helt tilbake, bør du samtale med legen din. Det er ingen omfattende operasjon å spalte forhuden, eller fjerne den helt.
  • ta ansvar for seksuallivet ditt! Mange forskjellige partnere øker risikoen for peniskreft.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer