Kreft i skjoldbruskkjertelen er ganske sjeldent, og har som regel en god prognose.
Hvor vanlig er kreft i skjoldbruskkjertelen?
I 2021 fikk 525 personer kreft i skjoldbruskkjertelen i Norge, og antallet har økt de siste åra. Kreftformen rammer dobbelt så mange kvinner som menn, og er hyppigst i aldersgruppen 40 til 65 år.
Samtidig er det estimert at omkring 30 prosent av befolkningen har knuter i skjoldbruskkjertelen. At du har en knute i kjertelen betyr med andre ord ikke at det er kreft.
De fleste knuter i skjoldbruskkjertelen er godartede, og kjertelen kan godt være forstørret uten at det dreier seg om kreft.
Kreft i skjoldbruskkjertelen påvirker som regel ikke kjertelens hormonproduksjon. Høyt- eller lavt stoffskifte er derfor ikke symptomer på kreft i skjoldbruskkjertelen.

Årsaker til struma
Forskjellige typer kreft i skjoldbruskkjertelen
Skjoldbruskkjertelen ligger foran på halsen, like nedenfor strupehodet. Kjertelen produserer hormoner som regulerer stoffskiftet.
Kreft i skjoldbruskkjertelen kan deles opp i flere typer:
- Papillært karsinom: er vanligst, og utgjør omkring sytti prosent av krefttilfeller i skjoldbruskkjertelen. Den har også best prognose.
- Follikulært karsinom: utgjør omkring femten prosent av alle tilfeller.
- Medullært thyreoideakarsinom: utgjør mindre enn ti prosent. Denne krefttypen er ofte arvelig.
- Lite differensiert karsinom: utgjør mindre enn fem prosent.
- Anaplastisk karsinom: utgjør mindre enn fem prosent. Denne krefttypen vokser ofte raskt og har en dårlig prognose. Den forekommer som regel hos eldre mennesker.

Følelse av klump i halsen - hva kan årsaken være?

Nattesvette kan være et symptom på sykdom
Symptomer på kreft i skjoldbruskkjertelen
Det vanligste symptomet på kreft i skjoldbruskkjertelen er en hard knute som vokser på forsiden av halsen. Det kan også være en diffus hevelse av kjertelen.
Symptomer som kan forekomme er:
- En eller flere knuter på halsen. Knuten kan vokse raskt, være hard og sitte fast på omgivende vev.
- Hes stemme.
- Stemmeforandringer.
- Problemer med å svelge.
- Problemer med å puste.
- Forstørrede lymfeknuter.
- Blodig hoste.
- Smerter i halsen.
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen stilles ved hjelp av ultralydundersøkelse og celleprøve fra svulsten. Hvis det er mistenkelige celler i knuten, fjernes denne ved operasjon. Svulsten blir deretter undersøkt, og man får da den endelige diagnosen.
I tillegg blir det tatt blodprøver som gir svar på skjoldbruskkjertelens funksjon. I tillegg blir enkelte pasienter undersøkt med en skintigrafi, og CT -eller MR av halsen.
LES OGSÅ: Multippel endokrin neoplasi (MEN) er en sykdom som kan gi svulster i skjoldbruskkjertelen

Hva er forskjell på knutestruma og struma?

Depresjonen var lavt stoffskifte
Behandling av skjoldbruskkjertelkreft
Behandlingen er først og fremst kirurgisk fjerning av svulsten. Ofte fjerner man hele kjertelen, andre ganger bare halvdelen. Det kan være at nærliggende lymfeknuter, og lymfeknuter på siden av halsen, også blir fjernet.
Etter operasjonen vil pasientene motta livslang behandling med tyroksin. De fleste får også etterbehandling med radioaktivt jod, som ødelegger rester av normalt kjertelvev som ikke ble fjernet under operasjonen, og eventuelt rester av kreftceller.
I Norge har vi pakkeforløp for skjoldbruskkjertelkreft. Formålet med pakkeforløpet er å bidra til rask utredning og oppstart av behandling, og unngå unødig ventetid.
At du blir henvist til et pakkeforløp betyr ikke at du har kreft, men at legen har en mistanke om kreft som raskest mulig skal utredes.
Prognose
Prognosen ved kreft i skjoldbruskkjertelen er som regel god. Over 80 prosent av pasientene lever etter 10 år. Prognosen avhenger imidlertid av hvilken type kreft det dreier seg om og om det er spredning av kreften. Ved anaplastisk krefttype er prognosen dårlig.
Etter operasjon, og behandling med radioaktivt jod, vil kreften hos de aller fleste være helt borte. Hos noen kan kreften komme tilbake, selv mange år etter behandlingen. Det er derfor nødvendig med regelmessige kontroller resten av livet.
Når søke lege?
Hvis du har en kul på halsen, eller symptomer på kreft i skjoldbruskkjertelen som beskrevet ovenfor, bør du søke lege.

Tegn og symptomer på sykdom i skjoldbruskkjertelen
