Hvordan skal du fjerne flåtten?

Har du blitt bitt av flått? Svært få blir smittet med borreliose, men for å være på den sikre siden, bør du fjerne flåtten så fort som mulig!

FJERNE FLÅTT: Det anbefales å fjerne flått meden pinsett. Hele kroppen skal fjernes, men det er ikke krise om hodet sitter igjen. Foto: NTB Scanpix
FJERNE FLÅTT: Det anbefales å fjerne flått meden pinsett. Hele kroppen skal fjernes, men det er ikke krise om hodet sitter igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I Norge er det vanlig at flåttsesongen varer fra april til november. Flåtten er mest aktiv på våren og sommeren – i den perioden mange av oss bruker mindre klær, som igjen gjør oss mer eksponert for å bli bitt.

Selve flåttbittet er ikke farlig, men man kan risikere å få borreliose – en sykdom som kan overføres til mennesker ved flåttbitt, og i verste fall føre til alvorlig sykdom. Det er kun to prosent som får borreliose etter å ha blitt bitt, men det er viktig å sjekke seg for flått om man er i områder den oppholder seg.

LES OGSÅ: Hvor på kroppen bør du lete etter flått?

– De fleste blir raskt røde rundt bittstedet, og man vil se flåttnymfen (den som oftest biter oss) som en svart prikk midt i det røde «utslettet». Flåtten vokser og blir mer synlig etter hvert som den får sugd blod, sier Preben Ottesen.

Ottesen er avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

Les også: Her må du se opp for flått

Bitt av flått – hva gjør du?

Dersom du blir bitt av flått, kan du gjerne bruke en pinsett til å fjerne den. Prøv å få tak helt innerst ved huden, og dra den rett ut.

– Hvis du ikke har en pinsett tilgjengelig, kan du bare bruke neglene. Det viktigste er å få den bort fort, sier Yvonne Kerlefsen, som jobber ved Flåttsenteret (Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer).

– Flåtten kan sitte veldig godt fast. I tillegg er de ofte veldig små – noen er bare én millimeter store, så det er ikke alltid like lett å få dem ut. Når man fjerner en flått, kan «hodet» eller det som egentlig bare er biteredskapene til flåtten, sitte igjen i huden. Da kan man ofte se en sort prikk der flåtten satt. Dette er ikke farlig, og gir ikke økt risiko for borreliose, men man kan få en liten lokal irritasjon i huden. Restene vil som regel forsvinne av seg selv i løpet av noen dager, sier Kerlefsen.

HVORDAN FJERNE FLÅTT: Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret forklarer at det ikke alltid er så lett å fjerne flåtten, og i noen tilfeller er de veldig små. FOTO: Privat
HVORDAN FJERNE FLÅTT: Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret forklarer at det ikke alltid er så lett å fjerne flåtten, og i noen tilfeller er de veldig små. FOTO: Privat Vis mer

Det er viktig å fjerne flåtten så fort som mulig

Dersom du ikke klarer å fjerne flåtten selv, bør du be om hjelp. Men om du er alene, hva skal du gjøre da?

– Om du ikke klarer å fjerne flåtten selv, og du ikke har noen til å hjelpe deg, bør du oppsøke fastlegekontoret. Det er viktig å fjerne flåtten så fort som mulig, så ikke nøl med å ta kontakt med lege, fastslår Kerlefsen.

– Det er viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig, helst innen 24 timer. Etter den tid øker sjansen for å få borrelia-bakterier i seg, sier Ottesen.

Borreliabakteriene lever i flåttens magesekk, og begynner å formere seg når magen fylles med blod. En voksen flått kan bli sittende fast på huden i 10 dager.

– Etter cirka et døgn har bakteriene blitt så mange at de beveger seg over i flåttens spyttkjertler. Først da vil smitte overføres, sier Ottesen, og legger til:

– Den røde straks-reaksjonen må ikke tolkes som borreliose. Dersom utslettet kommer tilbake, derimot, kan det være et tegn på borreliose, og da bør du oppsøke lege.

Les også: Hvor på kroppen bør du lete etter flått?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer