I Norge er det vanlig at flåttsesongen varer fra april til november. Flåtten er mest aktiv på våren og sommeren – i den perioden mange av oss bruker mindre klær, som igjen gjør oss mer eksponert for å bli bitt.
Selve flåttbittet er ikke farlig, men man kan risikere å få borreliose – en sykdom som kan overføres til mennesker ved flåttbitt, og i verste fall føre til alvorlig sykdom. Det er kun to prosent som får borreliose etter å ha blitt bitt, men det er viktig å sjekke seg for flått om man er i områder den oppholder seg.
LES OGSÅ: Hvor på kroppen bør du lete etter flått?
– De fleste blir raskt røde rundt bittstedet, og man vil se flåttnymfen (den som oftest biter oss) som en svart prikk midt i det røde «utslettet». Flåtten vokser og blir mer synlig etter hvert som den får sugd blod, sier Preben Ottesen.
Ottesen er avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet.
Les også: Her må du se opp for flått
Bitt av flått – hva gjør du?
Dersom du blir bitt av flått, kan du gjerne bruke en pinsett til å fjerne den. Prøv å få tak helt innerst ved huden, og dra den rett ut.
– Hvis du ikke har en pinsett tilgjengelig, kan du bare bruke neglene. Det viktigste er å få den bort fort, sier Yvonne Kerlefsen, som jobber ved Flåttsenteret (Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer).

Slik kjenner du igjen en skogflått
– Flåtten kan sitte veldig godt fast. I tillegg er de ofte veldig små – noen er bare én millimeter store, så det er ikke alltid like lett å få dem ut. Når man fjerner en flått, kan «hodet» eller det som egentlig bare er biteredskapene til flåtten, sitte igjen i huden. Da kan man ofte se en sort prikk der flåtten satt. Dette er ikke farlig, og gir ikke økt risiko for borreliose, men man kan få en liten lokal irritasjon i huden. Restene vil som regel forsvinne av seg selv i løpet av noen dager, sier Kerlefsen.

Det er viktig å fjerne flåtten så fort som mulig
Dersom du ikke klarer å fjerne flåtten selv, bør du be om hjelp. Men om du er alene, hva skal du gjøre da?
– Om du ikke klarer å fjerne flåtten selv, og du ikke har noen til å hjelpe deg, bør du oppsøke fastlegekontoret. Det er viktig å fjerne flåtten så fort som mulig, så ikke nøl med å ta kontakt med lege, fastslår Kerlefsen.

Dette er et flåttbitt
– Det er viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig, helst innen 24 timer. Etter den tid øker sjansen for å få borrelia-bakterier i seg, sier Ottesen.
Borreliabakteriene lever i flåttens magesekk, og begynner å formere seg når magen fylles med blod. En voksen flått kan bli sittende fast på huden i 10 dager.
– Etter cirka et døgn har bakteriene blitt så mange at de beveger seg over i flåttens spyttkjertler. Først da vil smitte overføres, sier Ottesen, og legger til:
– Den røde straks-reaksjonen må ikke tolkes som borreliose. Dersom utslettet kommer tilbake, derimot, kan det være et tegn på borreliose, og da bør du oppsøke lege.
Les også: Hvor på kroppen bør du lete etter flått?