Hvordan skal du fjerne flåtten?

Har du blitt bitt av flått? Svært få blir smittet med borreliose, men for å være på den sikre siden, bør du fjerne flåtten så fort som mulig!

FJERNE FLÅTT: Det anbefales å fjerne flått meden pinsett. Hele kroppen skal fjernes, men det er ikke krise om hodet sitter igjen. Foto: NTB Scanpix
FJERNE FLÅTT: Det anbefales å fjerne flått meden pinsett. Hele kroppen skal fjernes, men det er ikke krise om hodet sitter igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

I Norge er det vanlig at flåttsesongen varer fra april til november. Flåtten er mest aktiv på våren og sommeren – i den perioden mange av oss bruker mindre klær, som igjen gjør oss mer eksponert for å bli bitt.

Selve flåttbittet er ikke farlig, men man kan risikere å få borreliose – en sykdom som kan overføres til mennesker ved flåttbitt, og i verste fall føre til alvorlig sykdom. Det er kun to prosent som får borreliose etter å ha blitt bitt, men det er viktig å sjekke seg for flått om man er i områder den oppholder seg.

LES OGSÅ: Hvor på kroppen bør du lete etter flått?

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gunnar Hasle

INFEKSJONSLEGEN

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

– De fleste blir raskt røde rundt bittstedet, og man vil se flåttnymfen (den som oftest biter oss) som en svart prikk midt i det røde «utslettet». Flåtten vokser og blir mer synlig etter hvert som den får sugd blod, sier Preben Ottesen.

Ottesen er avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

Les også: Her må du se opp for flått

Bitt av flått – hva gjør du?

Dersom du blir bitt av flått, kan du gjerne bruke en pinsett til å fjerne den. Prøv å få tak helt innerst ved huden, og dra den rett ut.

– Hvis du ikke har en pinsett tilgjengelig, kan du bare bruke neglene. Det viktigste er å få den bort fort, sier Yvonne Kerlefsen, som jobber ved Flåttsenteret (Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer).

image: Slik kjenner du igjen en skogflått

Slik kjenner du igjen en skogflått

– Flåtten kan sitte veldig godt fast. I tillegg er de ofte veldig små – noen er bare én millimeter store, så det er ikke alltid like lett å få dem ut. Når man fjerner en flått, kan «hodet» eller det som egentlig bare er biteredskapene til flåtten, sitte igjen i huden. Da kan man ofte se en sort prikk der flåtten satt. Dette er ikke farlig, og gir ikke økt risiko for borreliose, men man kan få en liten lokal irritasjon i huden. Restene vil som regel forsvinne av seg selv i løpet av noen dager, sier Kerlefsen.

HVORDAN FJERNE FLÅTT: Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret forklarer at det ikke alltid er så lett å fjerne flåtten, og i noen tilfeller er de veldig små. FOTO: Privat
HVORDAN FJERNE FLÅTT: Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret forklarer at det ikke alltid er så lett å fjerne flåtten, og i noen tilfeller er de veldig små. FOTO: Privat Vis mer

Det er viktig å fjerne flåtten så fort som mulig

Dersom du ikke klarer å fjerne flåtten selv, bør du be om hjelp. Men om du er alene, hva skal du gjøre da?

– Om du ikke klarer å fjerne flåtten selv, og du ikke har noen til å hjelpe deg, bør du oppsøke fastlegekontoret. Det er viktig å fjerne flåtten så fort som mulig, så ikke nøl med å ta kontakt med lege, fastslår Kerlefsen.

LES OGSÅ:
image: Dette er et flåttbitt

Dette er et flåttbitt

– Det er viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig, helst innen 24 timer. Etter den tid øker sjansen for å få borrelia-bakterier i seg, sier Ottesen.

Borreliabakteriene lever i flåttens magesekk, og begynner å formere seg når magen fylles med blod. En voksen flått kan bli sittende fast på huden i 10 dager.

– Etter cirka et døgn har bakteriene blitt så mange at de beveger seg over i flåttens spyttkjertler. Først da vil smitte overføres, sier Ottesen, og legger til:

– Den røde straks-reaksjonen må ikke tolkes som borreliose. Dersom utslettet kommer tilbake, derimot, kan det være et tegn på borreliose, og da bør du oppsøke lege.

Les også: Hvor på kroppen bør du lete etter flått?

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 399,-