Flått er edderkoppdyr som suger blod. Størrelse, farge og utseende gjør at du kan skille en skogflått fra andre insekter.
VARIERER I STØRRELSE: Flåtten kan vokse mye når den suger blod. Foto: Per Eikeset Knudsen / Flåttsenteret
Vis mer
Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene.
Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.
Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.
PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.
Finner du et insekt på kroppen, er det lurt å vite hvordan en flått ser ut.
Skogflåtten er et edderkoppdyr og har derfor 8 bein. Skogflåtten har en stor kropp og et lite ”hode” (capitilum) som består av flåttens biteredskaper. Det er ikke noe tydelig skille mellom hode og kropp, ifølge Flåttsenteret.
I Norge har man til nå oppdaget 13 ulike flåttarter, hvorav skogflått er den mest vanligste. De voksne hannene er 2-3 mm, mens de voksne hunnene er 3–4 millimeter. Når hunnen er fullsugd med blod kan den bli inntil 1,5 cm lang. Skogflåtten har en stor kropp og et lite ”hode” og åtte bein.
Hannflåtten har et hardt, svart skjold på ryggen, som beskytter kroppen til flåtten. Ryggskjoldet gjør at hannflåtten ikke svulmer opp når den suger blod, slik hunnen gjør. Hos hunnflåtten er bare den fremste delen av ryggen dekket av hardt skall, mens den bakre delen består av rødfarget hud som kan utvide seg. En voksen hunnflått kan derfor svulme kraftig opp etter et blodmåltid, og får ofte en gråblå farge.
Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Video: Lommelegen.no
Vis mer
Skogflåtten suger blod av dyr og mennesker, og kan i denne forbindelse overføre sykdom. Skogflåtten regnes som den verste smittesprederen av blodsugere i Europa, og kan potensielt forårsake alvorlig sykdom.
Andre sykdommer som skogflått kan forårsake i Norge er anaplasmose, babesiose og tularemi (harepest)
Det finnes også flere sykdommer som flått kan forårsake i andre land.
Bilder av skogflått
Trykk på bildene for større versjon.
En voksen hunn-flått. Foto: David Jara Bogunya / Shutterstock / NTB
Skogflått, Ixodes Ricinus, som vi har i Norge. Foto: Henrik Larsson / Shutterstock / NTB
Voksen flått. Foto: David Jara Bogunya / Shutterstock / NTB
TO HUNNER ETTER DE HAR SUGD BLOD: Kroppen eser opp etter at hunnen har sugd blod, og insektet kan få en diameter på opp til 15 mm. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HUNN OG HANN: Illustrasjon av en voksen hann- hunnskogflått. Hannen er svart og hunnen brun. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Det tilbys kun vaksine mot én av de flåttbårne sykdommene i Norge, nemlig skogflåttencefalitt.
Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.
Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.
Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.
Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.