Denne uken oppfordrer Folkehelseinstituttet til nasjonal kampanjeuke mot hodelus. Alle skoler og barnehager har levert ut informasjon til foreldre med oppfordring til å sjekke familien for hodelus. Hensiken er å redusere antall hodelustilfeller over tid.

- Vi har ikke noen tall på effekten av kampanjene mot hodelus, men for eksempel vil en barneskole som deltar i lusekampanjen, ha mange husstander som samtidig undersøkes for og eventuelt oppdager hodelus. Dette gjør at færre i et nærmiljø vil gå rundt med hodelus og kunne smitte andre, sier Bjørn Arne Rukke, Seniorforsker i Avdeling for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet til Lommelegen.
- Kampanjene vil i tillegg trolig også øke kompetansen og bevisstheten rundt hodelus, som vi håper og tror vil gjøre at folk sjekker seg oftere på en god måte også utenom kampanjene.
LES OGSÅ: Slik smitter hodelus

Varsler mye lus i de fleste fylker nå
På nettstedet Luseradar.no er det et kart som viser hvor mye hodelus det er i de forskjellige fylkene. Legemiddelselskapet MEDA som selger lusemidler har brukt salgstall for å lage en oversikt over hvor det til enhver tid er størst fare for å bli smittet med lus.
Prognosen baserer seg på hvor mange lusemidler 200 Vitusapotek har solgt i de aktuelle områdene og opplysninger fra brukere, samt innrapporterte tilfeller fra brukere.
Akkurat nå i uke 35 viser oversikten at nesten alle fylker selger mye lusemiddel for tiden. Det er kun Troms, Hedmark, Vest-Agder og Aust-Agder som har en noe lavere rapportering (gul).
Det er ingen fylker som er markert grønne, det vil si har lite salg av lusemiddel nå.
LES OGSÅ: Slik ser hodelus og luseegg ut
Er det en økning i tilfeller hodelus?
Folkehelseinstituttet vil kartlegge forekomst av hodelus i en ny spørreundersøkelse denne uken, der husstandene til alle elever ved 41 barneskoler i Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø inviteres til å delta
- Vi har ikke noen indikasjon på om det er en økning i forekomst av hodelus ut over at salget av lusemidler har økt de senere årene, og at dette kanskje kan være en indikasjon på en viss økning. I spørreundersøkelsen nå har vi derfor med et spørsmål om hvorfor husstander i 2017 kjøpte inn hodelusmidler. I undersøkelsen vil vi også få svar på hvor mange som har hodelus nå, og hvor mange som har hatt hodelus de siste årene, forteller Rukke.

Hvorfor blir vi ikke kvitt lusa?
- En viktig årsak til at det er vanskelig å bli kvitt hodelus er at smittede personer ofte går rundt med lus uten å være klar over det og derfor uforvarende kan smitte andre. Hyppig lusesjekk er derfor viktig for å tidligst mulig oppdage om man har hodelus. I spørreundersøkelsen fra 2008 fant vi ut at nær 50% av husstandene kun sjekket to ganger i året eller sjeldnere, og at 75% sjekket sjeldnere enn 1 gang i måneden, som er det vi anbefaler. Vi får oppdaterte tall på dette også i årets undersøkelse, sier Rukke.
LES OGSÅ: Loppebitt
Kjøp lusemidler som virker
Det finnes mange ulike lusemidler å få kjøpt. Men Rukke anbefaler lusemiddel med dokumentert effekt som du kan kjøpe på apoteket:
- Lusemidler som inneholder virkestoffet dimetikon (Linicin 15 min Solution, NYDA og Hedrin), er de preparatene som det er best vitenskapelig dokumentasjon på at virker mot hodelusinfestasjon. Disse anbefales derfor framfor andre midler.