Hjortelus er en parasitt som lever av å suge blod fra elg, hjort, rådyr og elg. Det hender at hjortelusfluen ved et «uhell» havner på et menneske, og det skjer som regel i skog og mark om høsten.
FHI.no skriver at om man er riktig uheldig, kan over femti hjortelusfluer slå seg ned på kroppen din og krabbe rundt i hår og skjegg, og innenfor klær.

Insektbitt: Noen insekter kan gi kraftig reaksjon
To grunner til at du bør unngå bitt
Hjortelusa kan ikke over lengre tid leve på et menneske, slik det kan på hjortedyr. Det er ikke spesielt vanlig at de biter og suger blod fra mennesker, men hvis det likevel skjer er det to ting som kan være problematisk:
1) Bittet klør intenst, og lenge.
2) Hjortelusflua kan muligens overføre en bakterie som kan gjøre deg syk. Men da skal du være veldig uheldig!

Kan gi kul i huden med langvarig kløe
Å få hjortelusflue på kroppen kan være veldig ekkelt, fordi flua kravler i hår og under klær, og kan være vanskelig å finne og bli kvitt raskt.
Hva har skjedd? Jo, du har dessverre blitt forvekslet med et hjortedyr. Om hjortelusa biter eller suger blod fra deg, vil den likevel ikke kunne overleve over tid. Noen ganger slår også hjortelusa seg ned på hest, ku, hund og andre dyr, men den er avhengig av blod fra hjortedyr for å leve og produsere avkom.
Er du så uheldig å bli bitt, kan plagene bli langvarige, men ikke nødvendigvis.
Ifølge FHI sier noen at de kjenner godt stikket fra hjortelusflua, andre sier de ikke kjente noen ting. Noen kan få opphovning og kløe.
En undersøkelse fra 1980-tallet (2) påviste at stikk fra hjorteflue etter tre dager kan utvikle seg til en hard, rød kul som klør intenst i 14–20 dager. I noen spesielle tilfeller kunne kulen og kløen vare i et helt år.

Slik beskytter du deg mot hjortelusflua
Kan hjortelusfluer overføre bakterier?
Hvorvidt hjortelusa kan overføre bakterier til mennesker, på samme måte som vi for eksempel vet at flåtten kan, er det usikkerhet rundt. Men det har blitt påvist imellom-Europa at bakterien Bartonella schoenbuchensis har blitt spredd fra rådyr via hjortelusflue til mennesker. (1)
Hjortelusflua kaster vingene etter det har funnet sin «vert», og kan dermed ikke fly mellom ulike dyr og mennesker. Det begrenser spredningen av bakterier i stor grad. Det er imidlertid vist at Bartonella schoenbuchensis kan overføres fra mor-hjortelusflua til hennes avkom mens hun dier dem. Det finnes derfor noen få tilfeller der det er påvist at bakterien er overført fra hjortelus til menneske. (1)
Det er også funnet flere Bartonella-varianter hos hjortedyr Norge, men det er ikke bekreftet at disse kan gi sykdom hos mennesker.
O-løpersykdom var et fenomen som oppstod i Sverige hos orienteringsløpere, og man mistenkte at hjortelusfluen var sentral, men dette ble senere tilbakevist, og blir derfor ikke mer omtalt i denne saken.

Test deg selv: «Fluer» i synsfeltet?
Hva er bartonellose?
Det finnes mange ulike typer bartonellabakterier som kan gi sykdom hos mennesker, slike infeksjoner kalles bartonellose. Bakteriene kan smitte til mennesker via fluer og kroppslus. Det er også teorier om at flått kan spre bakterien til mennesker, men det mangler bevis på dette foreløpig. (Må ikke forveksles med borreliose.)
Hvis du er bitt av hjortelusflue, trenger du ikke være spesielt bekymret for at du blir rammet av barotellanose, da det bare er noen dokumenterte tilfeller om at dette har skjedd i Europa.
Symptomer på bartonellose er enten akutt i en alvorlig form med feber og anemi (oroyafeber). Noen kan også få en variant med vortelignende forandringer i huden. Sykdommen kan variere fra mild til alvorlig. Prognosen for overlevelse er dårlig hvis du også samtidig gjennomgår en salmonellainfeksjon. (5)
Sykdommen behandles med antibiotika.

Hvordan gjenkjenner man et bitt fra knott eller sviknott?
Oppsummert: Er det farlig?
- Ubehagelig, men ikke farlig: Hjortelusflue er en plage for mennesker som ferdes i skog og utmark, først å fremst fordi det er ubehagelig å få dem på kroppen.
- Sterk kløe, men ikke farlig: Hvis hjortelusen biter, vil stikket kunne klø i mange uker. Det er også ubehagelig, men på ingen måte farlig eller dødelig.
- En sjelden gang alvorlig: Det er påvist noen få tilfeller i Europa, der hjortelus kan ha overført en bakterie som har ført til barotellanose. Dette kan hos noen utvikle seg til alvorlig sykdom. Det er ingen kjente tilfeller i Norge.