Alt om flått og flåttbitt

Les om hvordan flått og flåttbitt ser ut, hvordan du bør fjerne den, og tegnene og symptomene på flåttbåren sykdom; borreliose og TBE.

FLÅTT: En flått kravler på menneskehud. Når den biter seg fast og suger blod, vil kroppen øke mange ganger i størrelse. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FLÅTT: En flått kravler på menneskehud. Når den biter seg fast og suger blod, vil kroppen øke mange ganger i størrelse. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Flått er et edderkoppdyr som lever av å suge blod fra pattedyr, fugler og smågnagere – og ikke sjeldent også mennesker. Flått befinner seg i store områder langs norskekysten.

Skogflåtten (Ixodes ricinus) har mange ulike navn i Norge. Skaubjønn, skaumann, skogbjørn, tege, hantikk, blodmidd, kinnflått, påte, sugar m.m. er alle navn som brukes, men som oftest kalles den bare flått eller skogflått, ifølge fhi.no.

Hvordan ser en flått ut?

Skogflåtten er vanligst i Norge, og har spesielle kjennetegn. De voksne hannene har en størrelse på 2–3 mm, mens de voksne hunnene er 3–4 millimeter. Når hunnen er fullsugd med blod kan den bli inntil 1,5 cm lang. Skogflåtten har en stor kropp og et lite hode. Etter at de voksne hunnene har sugd blod i 2–4 dager slipper de seg ned på bakken, graver seg ned og legger egg.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv nå, og spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

Symptomer på flåttbitt

Slik vet du om det er flått som har bitt deg. De aller fleste som blir bitt av flått blir ikke syke av det, men dersom man ikke får fjernet flåtten innen 24 timer, kan det i verste fall få alvorlige konsekvenser. De fleste blir raskt røde rundt bittstedet, og man vil se flåttnymfen (den som oftest biter oss) som en svart prikk midt i det røde «utslettet».
Forskjellen på kleggbitt og flåttbitt er at man ikke har denne svarte prikken i midten, en klegg vil umiddelbart etter bittet forsvinne. Et kleggbitt kan også gi mer intens kløe.

Les mer og se flere bilder av flåttbitt

FLÅTTBITT: Slik kan utslettet se ut. Foto: Privat
FLÅTTBITT: Slik kan utslettet se ut. Foto: Privat Vis mer

Hvordan forebygge flåttbitt

Hvordan bør man kle seg hvis man vil unngå at flåtten suger seg fast?

  • Lange bukser og lange trøyer/skjorter kan være lurt
  • Hvis man bruker lyse klær, er det lettere å oppdage eventuelle flått.
  • Ha buksene oppi støvlene eller sokkene utenpå buksene
  • I områder med mye flått er risikoen for flåttbitt lavere for den som går på stier, enn for den som går på steder med høyt gress, lyng og kratt.
  • Sjekk grundig deg selv og barna etter endt tur ute.

Les mer: Ni fakta om flått og borrelia

HUDREAKSJON PÅ FLÅTTBITT: Utslettet kalles Erytema migrans (foto: Privat)
HUDREAKSJON PÅ FLÅTTBITT: Utslettet kalles Erytema migrans (foto: Privat) Vis mer

Flåttmidler og vaksine

Bruk av DEET-holdige myggmidler på klærne reduserer også risikoen. Det finnes egne flåttmidler for hunder og katter.

Det finnes ikke vaksine for borreliose, men det finnes en vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE). Norske myndigheter anbefaler at folk som er mye ute, eller av andre grunner er mye utsatt for flåttbitt i de sørlige fylkene hvor man har sett smitte av TBE, lar seg vaksinere. Den er tilgjengelig for voksne og barn, og anbefalingen gjelder både fastboende og besøkende.

Les mer: Vaksine for flåttbårne sykdommer

Flåttbitt hos barn

Barn er gjerne mer utsatt enn voksne, fordi de gjerne oppholder seg mye ute i lek. Flått sitter ofte på et strå og venter på forbipasserende, barn er lavere enn voksne og man ser derfor hos barn at flått oftere biter seg fast på øvre del av kroppen.

Les mer om flåttbitt

FJERNE FLÅTT: Det anbefales å fjerne flått med en pinsett. Hele kroppen skal fjernes, men det er ikke krise om hodet sitter igjen. Foto: NTB Scanpix
FJERNE FLÅTT: Det anbefales å fjerne flått med en pinsett. Hele kroppen skal fjernes, men det er ikke krise om hodet sitter igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan fjerne flått?

Hvis du har blitt bitt av flått er det viktig å ta den vekk så fort som mulig. Etter 24 timer øker risikoen for sykdom, hvis du ikke fjerner flåtten. Her kan du lese om hvordan du fjerner den, og hva du bør gjøre hvis du ikke får ut hele flåtten.

Les mer: Slik fjerner du flått fra huden

Hvor på kroppen bør du lete etter flått?

Flåtten kan bite seg fast hvor som helst på kroppen, derfor er det viktig å lete nøye. Hos barn ser man ofte at flått biter seg fast på øvre del av kroppen. Enkelte områder på kroppen er mer utsatt, hodebunnen er et eksempel på sted du bør sjekke.

Les mer: Disse delene av kroppen er spesielt utsatt for flått

Tegn og symptomer på borreliose

Borreliose, også kalt Lymes sykdom, er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge. Sykdommen skyldes en gruppe bakterier som heter Borrelia-bakterier, som kan smitte både dyr og mennesker. Det første symptomet på en Borreliainfeksjon er vanligvis et ringformet rødlig utslett som brer seg utover bittstedet.

Les mer: Borreliose: Symptomer, testing og behandling

Skogflåttencefalitt (TBE)

En annen sjelden, men fryktet infeksjon etter flåttbitt, skogflåttencefalitt. Skogflåttencefalitt er en betennelse i hjernevevet, og således en alvorlig sykdom.

Les mer: Skogflåttencefalitt (TBE)

Her må du se opp for flått!

Norge er skogflåtten som regel aktiv i perioden fra april til november når temperaturen er over 5–7 varmegrader. Ferdes du i disse områdene bør du være ekstra på vakt for flåttbitt. Personer som bor ved kysten i disse fylker og steder bør være spesielt oppmerksomme på flått. .

  • Vestfold
  • Telemark
  • Aust- og Vest-Agder
  • Rogaland
  • Hordaland
  • Brønnøysund

Les mer: Områder med mye flått i Norge

Kilder: fhi.no, flåttsenteret og Lommelegen.no (lenker vist til underveis i artikkelen)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer