Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvalme i Tanzania

Spørsmål

Hei! Jeg sender inn et spørsmål på vegne av kjæresten min. Hun er en jente på 20 år, som for øyeblikket befinner seg i Tanzania. Hun har vært der i to uker, skal være der i to uker til. Forrige tirsdag fikk hun kraftige magesmerter etterfulgt av kvalme i forbindelse med et måltid der nede. Smertene ga seg i løpet av 1-2 timer, men kvalmen vedvarte. Da hun forsøkte å spise igjen, skjedde det samme. Dette har nå holdt på i en uke. Smertene har avtatt(fortsatt enkelte ganger ved inntak av mat), men kvalmen er vedvarende. Det som er merkelig er at det ikke har noe med hva hun spiser eller drikker å gjøre. Hun blir kvalm av alt, hun reagerer på absolutt alt. Tar hun et glass vann blir hun kvalm, og hun beskriver kvalmen som det verste hun har opplevd. Det føles som hun skal spy og hun klarer ikke bevege seg. Hun har vært til tester på sykehus der nede. Testene viste verdier når det gjaldt lymfocytter og hvite blodceller som tydet på en infeksjon. Legen der konkluderte med infeksjon i magesekken, og ga henne medisin som hun skulle gå på i fem dager. Det har nå gått en uke, og det har ikke gått over. Hun reagerer fortsatt på alt, det eneste som går "greit" å spise er frukt. Hun har gått ned 6 kilo på en uke, noe vi synes er skremmende. Ja, det har nok sammenheng med at hun har spist en banan i snitt om dagen den siste uken, men 6 kilo på en uke er vel ganske ekstremt? Som sagt, så har hun vært til tester der nede, og legen er bekymret for vektnedgangen og for at det har vart i en uke, i tillegg til at medisinene ikke hjalp. De vet ikke hva denne infeksjonen kommer av, det eneste de har konkludert med er at det ikke er matforgiftning. Legen der nede sier at det kan være en generell reaksjon på en annen bakterieflora, men vil man da reagere på absolutt alt? Uansett hva hun spiser eller drikker så reagerer hun jo. Vet at det er veldig vanskelig for deg å få et klart bilde av dette og kunne si noe om det, men hva er dine umiddelbare tanker? Vi begynner å bli veldig bekymret.

Svar

Det er ikke lett å svare på dette, om det bare er kvalme og ikke noen andre symptomer. 

Er du sikker på at hun ikke er gravid? 

Malariamedisinen Malarone kan gi kvalme, men da skulle det ikke ha gått hel uke før hun plutselig fikk symptomer. 

Noe av problemet når man går til lege i Tanzania er at de som oftest ikke har tilgang til noe pålitelig laboratorium, men vanligvis kan man danne seg et godt bilde av tilstanden med sykehistorie og klinisk undersøkelse. 

Gjør det vondt når man klemmer på magen hennes? I tilfelle hvor? Om det er punktømhet i nedre del av magen tyder det på blindtarmbetennelse.

Har hun svart avføring, som tyder på blødende sår? Er hun blitt veldig blek?

Blir plagene bedre eller verre etter at hun har spist? 

Er det utført malaria-hurtigtest?

Symptomene kan skyldes saltmangel. Har hun hevelse i hender og føtter?


En vektnedgang på seks kilo tyder på at hun spiser og drikker for lite.  Det kan vært lurt å få i seg litt ekstra kalorier ved å spise for eksempel suppe og drikke appelsinjuice. Om hun ikke har diaré kan hun også godt drikke litt brus. 


Hun kan kontakte Reiseklinikken, og de kan gi henne mobiltelefonnummeret mitt.