Yersiniose

FHI melder om et pågående utbrudd av yersiniose, og flere instanser forsøker å finne ut hvilken matvare smitten kommer fra. Yersiniose er en mage- og tarminfeksjon hos mennesker. Bakteriene kan finnes i svinekjøtt, salat, drikkevann eller jord.

SVINEKJØTT: Yersiniainfeksjon kan stamme fra infisert svinekjøtt. Til høyre bakterien yersina. Foto: CHIRATH PHOTO og Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
SVINEKJØTT: Yersiniainfeksjon kan stamme fra infisert svinekjøtt. Til høyre bakterien yersina. Foto: CHIRATH PHOTO og Kateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva er Yersiniose?

Yersiniose er en infeksjon i mage og tarm og som er forårsaket av mat eller drikke som inneholder bakterien Yersinia enterocolitica, eller i sjeldnere tilfeller Yersinia pseudotuberculosis. Symptomene er først og fremst feber, magesmerter og diaré.

Denne type infeksjon er mest vanlig i land med kjølig klima, slik som Norge har.

Utbrudd nå

De siste årene har det vært årlig mellom 50–100 innmeldte tilfeller i Norge, ifølge MSIS.

Folkehelseinstituttet meldte 21.05.21 om et pågående utbrudd. Så langt er det påvist smitte hos 15 personer som er bosatt i flere ulike fylker i Norge. Pasientene er mellom 16 og 54 år og de fleste (66 prosent) er kvinner. De smittede er bosatt i ulike deler av landet.

Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet jobber for å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde og hvilken matvare det kan være.

– På bakgrunn av hvor de smittede er bosatt er det sannsynlig at alle er smittet av yersiniose gjennom en matvare som er distribuert bredt, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved avdeling for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet meldte også i desember 2020 om et pågående utbrudd med 10 smittede i Norge fra forskjellige fylker. Årsaken til utbruddet da var trolig et ferdig oppskåret salatprodukt viser etterforskningen av utbruddet. Utbruddet anses som over.

Smitte

Som regel er infeksjonen forbundet med inntak av svineprodukter, men bakterien finnes også i vann, jord og kloakk. Man kan også bli smittet ved å drikke ubehandlet drikkevann.

Inkubasjonstid

Symptomene opptrer vanligvis 3–7 dager etter smitte.

Symptomer

For små barn er vanlige symptomer:

For større barn og voksne er symptomene:

  • Feber
  • Smerter på høyre side av magen. Disse smertene kan noen ganger feilaktig bli tolket som blindtarmsbetennelse.
Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

Varighet

Symptomene varer i minst 1 til 3 uker eller lengre. (3)

Komplikasjoner

10-30% av ungdom og voksne kan få reaktiv leddbetennelse som gir leddsmerter. (1)

Andre, mer sjeldne komplikasjoner kan være hudutslett eller spredning av bakterier til blodet. (3)

Kilder

1) FHI: Yersiniose, veileder for helsepersonell 2) FHI: Utbrudd av yersiniose 3) CDC.gov: Yersinia 4) Veterinærinstituttet: Yersina enterocolitica