Slik er symptomer på salmonella

Typiske tegn oppstår omtrent 48 timer etter du har spist mat infisert med salmonellabakterier.

Foto: Lightspring / Shutterstock / NTB
Foto: Lightspring / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvis du får i deg bakterien salmonella, vil du få en infeksjon som kalles salmonellose. Vanligvis blir man smittet gjennom infiserte matvarer, eller drikkevann.

Hvor fort får man symptomer på salmonella?

Etter man har inntatt en matvare med salmonellabakterier vil det går mellom 6-72 timer før du utvikler symptomer, vanligvis cirka 48 timer (1).

Det finnes også eksempler på at symptomer kan oppstå senere, inntil flere uker etter man har fått i seg bakterien (3).

Symptomer

De vanligste symptomene er:

  • diaré
  • hodepine
  • magesmerter
  • kvalme
  • feber
  • blod i avføringen (oppsøk lege!)

Det er store variasjoner i hvor dårlig man blir. Noen opplever ingen symptomer, mens andre kan få alvorlig diaré med stort væsketap.

De fleste vil få symptomer som går over av seg selv.

Komplikasjoner

Noen kan oppleve langvarig og alvorlig diaré, men dette er heldigvis sjeldent.

En annen alvorlig komplikasjon er utvikling av sepsis, som også kalles blodforgiftning.

Dehydrering, spesielt hos barn, kan forekomme.

Salmonellose kan i sjeldne tilfeller gi reaktiv artritt, som er en form for leddbetennelse.

Flere spørsmål og svar om salmonellainfeksjon:

Hvor lenge varer det - når blir jeg frisk?

Når oppsøke lege?

Behandling og lindring av salmonellainfeksjon?

Når kan jeg gå tilbake i skole eller på jobb?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer