Hvis du får i deg bakterien salmonella, vil du få en infeksjon som kalles salmonellose. Vanligvis blir man smittet gjennom infiserte matvarer, eller drikkevann.
Hvor fort får man symptomer på salmonella?
Etter man har inntatt en matvare med salmonellabakterier vil det går mellom 6-72 timer før du utvikler symptomer, vanligvis cirka 48 timer (1).
Det finnes også eksempler på at symptomer kan oppstå senere, inntil flere uker etter man har fått i seg bakterien (3).

FHI varsler utbrudd av salmonella
Symptomer
De vanligste symptomene er:
- diaré
- hodepine
- magesmerter
- kvalme
- feber
- blod i avføringen (oppsøk lege!)
Det er store variasjoner i hvor dårlig man blir. Noen opplever ingen symptomer, mens andre kan få alvorlig diaré med stort væsketap.
De fleste vil få symptomer som går over av seg selv.
Komplikasjoner
Noen kan oppleve langvarig og alvorlig diaré, men dette er heldigvis sjeldent.
En annen alvorlig komplikasjon er utvikling av sepsis, som også kalles blodforgiftning.
Dehydrering, spesielt hos barn, kan forekomme.
Salmonellose kan i sjeldne tilfeller gi reaktiv artritt, som er en form for leddbetennelse.
Flere spørsmål og svar om salmonellainfeksjon:
Hvor lenge varer det - når blir jeg frisk?
Behandling og lindring av salmonellainfeksjon?
Når kan jeg gå tilbake i skole eller på jobb?
