Omgangssyke og smitte

Hvordan unngå å bli smittet av omgangssyke? Omgangssyke er svært smittsomt, men med denne kunnskapen om virusene, og hvordan de smitter, kan du redusere risikoen for å bli smittet.

HVORDAN UNNGÅ SMITTE AV OMGANGSSYKE? Omgangssyke overføres lett fra person til person og virus kan leve utenfor kroppen lenge. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HVORDAN UNNGÅ SMITTE AV OMGANGSSYKE? Omgangssyke overføres lett fra person til person og virus kan leve utenfor kroppen lenge. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er omgangssyke?

Omgangssyke er veldig smittsomt og det ligger i navnet at dette er en sykdom som sprer seg fort, den går på omgang. Omgangssyke er en akutt infeksjon i mage og tarm og det er ofte en klinisk diagnose basert på symptomer som diaré, oppkast, magesmerter, feber, hodepine, muskelsmerter og slapphet.

Hos de fleste pasienter finner man ikke årsaken, men legen kan i mange tilfeller gjøre en vurdering basert på sykdomsutvikling, årstid, og sykdomshistorie. Det er ikke vanlig å teste pasienter for omgangssyke.

Hvor vanlig er omgangssyke?

I Norge har omgangssyke vært vanlig og hyppig blant befolkningen generelt, men det siste året har det vært færre tilfeller enn før. Ifølge Folkehelseinstituttet har antallet konsultasjoner gått ned, særlig hos de yngste pasientene mellom 0–4 år. Man tror at dette kan ha mye med innføring av vaksine for rotavirus å gjøre. (1)

Samtidig ser man at det er et økende antall legekonsultasjoner for aldersgruppen 5–19. En artikkel i Tidsskriftet for Legeforeningen mente å kunne dokumentere at de nye fraværsreglene i videregående skole som ble innført i 2016 og som satte strengere krav til dokumentasjon av fravær, førte til en økende andel unge som ble sett blant annet for omgangssyke. (2)

Hva er de vanligste virusene som forårsaker omgangssyke?

Vinter er en vanlig sesong for omgangssyke, og dette skyldes særlig at norovirus, et av de vanligste virusene som forårsaker omgangssyke, er vanlig i Norge på den tiden av året. Noen av de andre virusene som forårsaker omgangssyke er sapovirus, rotavirus, og adenovirus. Man kan også få akutt omgangssyke av bakterier og parasitter, men disse sprer seg vanligvis ikke til store deler av befolkningen slik som de vanlige virusene gjør.

MÅ VI HA PÅ MUNNBIND? Sannsynligvis ikke. Munnbind brukes mest i helsevesenet ved stor risiko for smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MÅ VI HA PÅ MUNNBIND? Sannsynligvis ikke. Munnbind brukes mest i helsevesenet ved stor risiko for smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva er norovirus?

Norovirus tilhører Calicivirus familien og er ansvarlig for over 50 % av alle tilfeller omgangssyke i hele verden. I Norge ser vi det vanligvis om vinteren. Norovirus er veldig smittsomt. Mennesker i alle aldre kan smittes. Inkubasjonstiden er fra 10 timer til 2 dager. Hos ellers friske personer er sykdommen vanligvis mild og går over etter 1–3 dager.

Norovirus overføres lett fra person til person. Det smitter via avføring og oppkast hos dem som er smittet. Mange virus overlever ikke utenfor smittebæreren, men norovirus overlever i opp til to uker på harde overflater. Det skal bare 20 viruspartikler til for at vi skal bli smittet av norovirus. Til forskjell tar det over 1000 viruspartikler av influensa for å smitte oss. Fordi det tar så små mengder, og fordi de overlever utenfor oss, er det lett å bli syk.

Les mer om norovirus

Hva er rotavirus?

Rotavirus tilhører Reovirus familien. Rotavirus har historisk vært en av de vanligste årsakene til diaré hos spedbarn og barn under 5. Nesten alle barn i hele verden pleide å ha hatt en rotavirus infeksjon før de fylte 5. Mange barn har dødd av rotavirus, særlig i utviklingsland. Inkubasjonstiden er vanligvis 2 dager, og man trenger mindre enn 100 partikler for å bli smittet.

Rotavirus lever stabilt utenfor mennesket i 9–19 dager. I motsetning til norovirus og sapovirus, hjelper ikke god hygiene og vask mot spredning av rotavirus. Man utviklet derfor en vaksine mot rotavirus, og siden den ble innført i 2006 har infeksjonsraten falt betraktelig. Verden over har sykehusinnleggelse for rotavirusinfeksjon hos barn blitt redusert med over 65%. (5)

Les mer om rotavirus

Hva er adenovirus?

Adenovirus er en virusfamilie med over 50 forskjellige typer og de kan blant annet forårsake øyekatarr, forkjølelse og omgangssyke. Inkubasjonstiden er 8–10 dager, og det trengs rundt 150 viruspartikler for å bli smittet. Man tror smitte forekommer via avføring, mat og vann, og også vannbåren smitte i svømmebasseng, og overflatesmitte ved å dele håndklær eller svømmebriller. I tillegg kan adenovirus spre seg via hoste og nysing. Disse virusene er veldig motstandsdyktige mot rensemidler, endret pH, og de kan også overleve UV bestråling. De lever derfor lenge utenfor kroppen.

Smitte med adenovirus kan forekomme hele året, men er mest vanlig sent på vinteren, på våren og forsommeren. (6)

Les mer om adenovirus

Hva er sapovirus?

Sapovirus tilhører også Calicivirus familien, og den smitter på samme måte som norovirus. Sapovirus kan overleve i mange år utenfor mennesket, og det trengs bare 10 partikler for å smitte. Man kan i tillegg til vanlig smitteoverføring via avføring, oppkast og dårlig håndvask, bli smittet av å inhalere viruset for eksempel hvis man trekker ned toalettet og ikke lukker lokket.

Sapovirus har en inkubasjonstid på 1–4 dager, og symptomene er lik norovirus, men feber er sjelden med Sapovirus. Fordi Sapovirus er så smittsomt har man måttet stenge sykehusavdelinger når det har vært utbrudd. (4)

SMITTER VED KONTAKT: Et håndtrykk av en person som er syk kan gjøre at du blir smittet. Men vasker du hendene etterpå - og ikke tar deg til munnen i mellomtiden - forhindrer du smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMITTER VED KONTAKT: Et håndtrykk av en person som er syk kan gjøre at du blir smittet. Men vasker du hendene etterpå - og ikke tar deg til munnen i mellomtiden - forhindrer du smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvordan unngå å bli smittet av omgangssyke?

  • Virusene kan smitte via mat eller drikke som en person som er smittet har vært borte i, enten på en restaurant eller hjemme.
  • Hvis man er smittet og går på toalettet uten å vaske hendene grundig, kan viruset overleve på hendene og så smitte over på andre overflater eller i mat og drikke.
  • Hvis man er i direkte kontakt med en som er smittet og ikke vasker hendene før man tar seg til munnen kan man også bli smittet.
  • Det har også vært utbrudd fra rå østers, men hvis man koker dem dør viruset. I tillegg kan man bli smittet hvis drikkevann forurenses av kloakk.
  • I barnehager eller andre institusjoner kan norovirus smitte veldig fort. Alkoholbasert desinfisering er ikke effektivt mot norovirus, så det er viktig å vaske hendene grundig med såpe og vann. Overflater bør vaskes med Klorin.
  • Hvis man er smittet bør man ikke lage mat til andre, man må vaske hendene sine ofte, og minst hver gang man går på toalettet eller kaster opp.
  • Overflater må vaskes, klær og sengetøy bør også vaskes på minst 60 grader og tørkes i tørketrommel, og man bør holde seg unna andre og være hjemme fra jobb og skole frem til 48 timer etter at oppkast og diaré har stanset.
  • Det er også viktig å fortsette god håndhygiene den første uken etter at man blir frisk, fordi man fremdeles kan utskille virus. Den beste måten å forebygge norovirus på er å vaske hendene og overflater grundig fra tidlig på høsten, og ikke ta seg til ansiktet uten å vaske seg på hendene først.
  • Det finnes ingen vaksine enda for norovirus, men man er immun mot akkurat den versjonen av norovirus man hadde imellom 6 måneder og 2 år. Man kan få andre varianter av samme virus. (3)

Hvordan behandles omgangssyke?

Ved alle disse sykdommene er behandling støttende via væskebehandling og eventuell behandling av feber og muskelsmerter.

Les mer om behandling ved omgangssyke

Hvordan kan man unngå å bli smittet?

Dette unngås best ved å vaske hendene med såpe og vann. Hjelper det å sprite hendene? Både og, men norovirus hjelper det ikke mot, så det er best å vaske hendene godt med vann og såpe.

Kan vaksine beskytte?

Det finnes vaksine mot rotavirus. Alle barn blir nå tilbudt denne i den norske vaksineprogrammet.

Det finnes ingen vaksine enda for norovirus, adenovirus og sapovirus, men det jobbes for å utvikle en vaksine for norovirus.

Kilder:

1) fhi.no/hn/statistikk/sykdomspulsen 2) tidsskriftet.no/2017/08 3) fhi.no/en/id/infectious-diseases 4) ncbi.nlm.nih.gov 5) cdc.gov/rotavirus 6) cdc.gov/adenovirus/hcp/prevention-treatment 7) bbmt.org/article

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer