Listeria – smitte og symptomer

Listeriabakterien smitter via maten, derfor er god kjøkkenhygiene avgjørende. Hvis man blir syk kalles infeksjonen listeriose.

RISIKOPRODUKT: Oppskåret, kokt eller rått kjøttpålegg er mulige risikoprodukter som kan inneholde Listeria-bakterien.  Foto: NTB scanpix
RISIKOPRODUKT: Oppskåret, kokt eller rått kjøttpålegg er mulige risikoprodukter som kan inneholde Listeria-bakterien. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er listeria?

Listeria er en bakterie: Listeria monocytogenes. Bakterien finnes overalt i jord og vegetasjon, i elver og tjern og i tarmen hos mange dyrearter. De fleste mennesker inntar av og til matvarer som inneholder listeriabakterien uten å bli syke. Hvis man blir syk av bakterien kalles infeksjonen listeriose. Listerose er en alvorlig infeksjon, men man kan forebygge og behandle den. (1)

Hvem blir syke?

Sykdommen kan ramme mennesker og alle andre varmblodige dyr. Det må svært mange bakterier til for å gjøre friske folk syke. Ellers friske mennesker kan gjennomgå en infeksjon uten å ha symptomer eller ha lette symptomer.

Det er personer i risikogrupper – som kan bli alvorlig syk av listeria. Risikogrupper er gravide kvinner, eldre og mennesker med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt. (2)

Gravide har høyere risiko for å utvikle listeriose enn andre voksne. Det kan resultere i spontanabort eller dødfødsel. Nyfødte kan få lav fødselsvekt og flere alvorlige helseproblemer.

Mennesker med hiv eller aids har 300 ganger større sannsynlighet for å utvikle listeriose, enn de som har normalt immunsystem.

Andre grupper med nedsatt immunforsvar kan være mennesker som gjennomgår behandling mot kreft, eller har gjennomgått organtransplantasjon. (2)

Hvor mange blir smittet i Norge?

I Norge er det årlig kun mellom 20 og 30 rapporterte tilfeller mennesker som blir smittet og har listeriose. Sykdommen opptrer vanligvis som sporadiske tilfeller.

År Antall tilfeller listeriose i Norge
201518
201619
201717
201824
201927
202029
Totalt134

Kilde: MSIS – 2020-tallene er til og med oktober.

Smitte

Bakterien kan smitte gjennom mat og drikke, spesielt kjølelagrede matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten videre varmebehandling. Bakterien kan smitte over til annen mat og formere seg i næringsmidler i kjøleskap.

Bakterien har lenge vært en kjent utfordring i matproduksjon. Listeria er ofte relatert til ufullstendige barrierer mellom rent og urent område, uheldige rutiner, og dårlig utført vask og renhold av utstyr og lokaler.

LISTERIOSE: Slik ser Listeria-bakterien ut Foto: Science Photo Library
LISTERIOSE: Slik ser Listeria-bakterien ut Foto: Science Photo Library Vis mer

Mat som kan inneholde Listeria

Det er generelt lite Listeria i norske råvarer, men bearbeidede matvarer med lang holdbarhetstid, som spises uten videre varmebehandling, er mulige risikoprodukter. Mulige risikoprodukter som kan inneholde Listera-bakterien:

  • Gravet fisk (for eksempel gravlaks)
  • Røket fisk
  • Raket fisk (rakfisk)
  • Mykoster (camembert, brie, blåmuggost, gorgonzola etc.)
  • Melk og melkeprodukter som ikke er pasteurisert.
  • Rått kjøtt (for eksempel: gravet kjøtt, tartar)
  • Spekemat (fårepølse, salami, fenalår, morrpølse, parmaskinke, serranoskinke osv.)
  • Gravide bør spise oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg ferskest mulig, dvs. godt innenfor holdbarhetsdatoen.
  • Rå spirer er generelt et risikoprodukt
    (3,4,5)

I utlandet har det vært utbrudd forårsaket også av andre matvarer, ifølge Fhi.no. Det er også mulig å bli direkte smittet fra infiserte dyr.

LES MER: Hva er normal avføring?

GRAVIDE I RISIKOGRUPPEN: Listeria-sitte kan føre til fosterdød og abort hos gravide, men det er likevel svært sjeldent at gravide får Listeria.  Foto: Scanpix
GRAVIDE I RISIKOGRUPPEN: Listeria-sitte kan føre til fosterdød og abort hos gravide, men det er likevel svært sjeldent at gravide får Listeria. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Akutt mage- og tarminfeksjon

Symptomer på mild listeriose

En mild form for sykdommen rammer i hovedsak friske mennesker som ikke er i risikogruppen.

– De fleste er asymptomatiske, mens noen har diffuse influensalignende symptomer og ofte diaré. De er gjerne smådårlig uten at det medfører legebesøk. For friske folk er ikke Listeria farlig, da går det over av seg selv, forklarer Rønning.

Symptomene kan være diaré, feber, hodepine og muskelsmerter – et sykdomsbilde som kan minne litt om influensa. Tiden fra smitte til symptomer er ganske kort – bare noen få dager. (1)

Mange kan ha infeksjonen, men være helt asymptomatiske – det vil si uten noen symptomer (3)

Symptomer på alvorlig listeriose

En mer alvorlig form kan ramme risikogruppene, nevnt lenger opp i saken. Symptomene har mer alvorlige symptomer. Symptomene kan være feber, muskelsmerter, sepsis og hjernehinnebetennelse. Tiden fra smitte til symptomer er lang, opp til 90 dager. (1)

Hvis en gravid blir smittet kan det føre til for tidlig fødsel eller fosterdød. Hvis smitten er skjedd i fødselskanalen eller ved sykehusinfeksjon, kommer symptomene etter tre eller flere dager.

Tester og undersøkelser for gravide

Ifølge Folkehelseinstituttet finnes det ingen metode som kan si noe om en gravid kvinne har blitt smittet av listeriose før hun eventuelt utvikler symptomer. Gravide med mistenkt smitte skal henvises til spesialisttjenesten for testing og behandling. (3)

Les mer på folkehelseinstituttet om dette

Behandling

Hvis Listeria er blitt påvist, behandles sykdommen med antibiotika.

LES OGSÅ: Kjøkkentabbene mange gjør

God hygiene er avgjørende

Siden Listeriabakterier er robuste og kan vokse uten tilgang på oksygen, og overleve frysing godt, er god hygiene avgjørende for å unngå bakterien. Det gjelder både i produksjonslokaler og hjemme ved kjøkkenbenken. Varmebehandling dreper bakterien.

Slik kan du unngå å bli syk av Listeria

Det danske mattilsynet, Fødevarestyrelsen, (5) har følgende tips til hvordan å unngå Listeria i maten:

1. Kast mat som har overskredet utløpsdato
Spis maten innen denne datoen. Unntaket er mat som ligger i fryseren, det har lenger holdbarhet.

2. Kjøleskapstemperatur på maks fem grader
Temperaturen i kjøleskapet bør ikke overskride fem grader. Listeriabakterien kan vokse ved kjøleskapstemperatur, men vil vokse langsomt når temperaturen er under fem grader.

3. Når emballasjen er åpnet har maten kortere holdbarhet
Når du først har åpnet en emballasje kan ikke pålegget holde seg like lenge som den i forseglet emballasje. Ofte er varen merket med hvor lenge den kan holde seg etter at emballasjen er brutt.

4. God kjøkkenhygiene
Varm alltid maten godt, og unngå å spre bakterier fra rå matvarer til mat som er ferdig og klar til å spise.

Kilder:

1) WHO: Listeriosis 2) Mattilsynet: Bakterier i mat og drikke, listeria 3) FHI – veileder for helsepersonell, listeria 4) Matportalen.no: Gravide og listeriainfeksjon 5) Fødevarestyrelsen, Danmark

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer