Hva er listeria?
Listeria er en bakterie: Listeria monocytogenes. Bakterien finnes overalt i jord og vegetasjon, i elver og tjern og i tarmen hos mange dyrearter. De fleste mennesker inntar av og til matvarer som inneholder listeriabakterien uten å bli syke. Hvis man blir syk av bakterien kalles infeksjonen listeriose. Listerose er en alvorlig infeksjon, men man kan forebygge og behandle den. (1)
Hvem blir syke?
Sykdommen kan ramme mennesker og alle andre varmblodige dyr. Det må svært mange bakterier til for å gjøre friske folk syke. Ellers friske mennesker kan gjennomgå en infeksjon uten å ha symptomer eller ha lette symptomer.
Det er personer i risikogrupper – som kan bli alvorlig syk av listeria. Risikogrupper er gravide kvinner, eldre og mennesker med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt. (2)

Toksoplasmose hos gravide
Gravide har høyere risiko for å utvikle listeriose enn andre voksne. Det kan resultere i spontanabort eller dødfødsel. Nyfødte kan få lav fødselsvekt og flere alvorlige helseproblemer.
Mennesker med hiv eller aids har 300 ganger større sannsynlighet for å utvikle listeriose, enn de som har normalt immunsystem.
Andre grupper med nedsatt immunforsvar kan være mennesker som gjennomgår behandling mot kreft, eller har gjennomgått organtransplantasjon. (2)
Hvor mange blir smittet i Norge?
I Norge er det årlig kun mellom 20 og 30 rapporterte tilfeller mennesker som blir smittet og har listeriose. Sykdommen opptrer vanligvis som sporadiske tilfeller.
År | Antall tilfeller listeriose i Norge |
2015 | 18 |
2016 | 19 |
2017 | 17 |
2018 | 24 |
2019 | 27 |
2020 | 29 |
Totalt | 134 |
Kilde: MSIS – 2020-tallene er til og med oktober.
Smitte
Bakterien kan smitte gjennom mat og drikke, spesielt kjølelagrede matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten videre varmebehandling. Bakterien kan smitte over til annen mat og formere seg i næringsmidler i kjøleskap.
Bakterien har lenge vært en kjent utfordring i matproduksjon. Listeria er ofte relatert til ufullstendige barrierer mellom rent og urent område, uheldige rutiner, og dårlig utført vask og renhold av utstyr og lokaler.

Mat som kan inneholde Listeria
Det er generelt lite Listeria i norske råvarer, men bearbeidede matvarer med lang holdbarhetstid, som spises uten videre varmebehandling, er mulige risikoprodukter. Mulige risikoprodukter som kan inneholde Listera-bakterien:
- Gravet fisk (for eksempel gravlaks)
- Røket fisk
- Raket fisk (rakfisk)
- Mykoster (camembert, brie, blåmuggost, gorgonzola etc.)
- Melk og melkeprodukter som ikke er pasteurisert.
- Rått kjøtt (for eksempel: gravet kjøtt, tartar)
- Spekemat (fårepølse, salami, fenalår, morrpølse, parmaskinke, serranoskinke osv.)
- Gravide bør spise oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg ferskest mulig, dvs. godt innenfor holdbarhetsdatoen.
- Rå spirer er generelt et risikoprodukt
(3,4,5)
I utlandet har det vært utbrudd forårsaket også av andre matvarer, ifølge Fhi.no. Det er også mulig å bli direkte smittet fra infiserte dyr.
LES MER: Hva er normal avføring?

LES OGSÅ: Akutt mage- og tarminfeksjon
Symptomer på mild listeriose
En mild form for sykdommen rammer i hovedsak friske mennesker som ikke er i risikogruppen.

Maten gravide bør unngå
– De fleste er asymptomatiske, mens noen har diffuse influensalignende symptomer og ofte diaré. De er gjerne smådårlig uten at det medfører legebesøk. For friske folk er ikke Listeria farlig, da går det over av seg selv, forklarer Rønning.
Symptomene kan være diaré, feber, hodepine og muskelsmerter – et sykdomsbilde som kan minne litt om influensa. Tiden fra smitte til symptomer er ganske kort – bare noen få dager. (1)
Mange kan ha infeksjonen, men være helt asymptomatiske – det vil si uten noen symptomer (3)
Symptomer på alvorlig listeriose
En mer alvorlig form kan ramme risikogruppene, nevnt lenger opp i saken. Symptomene har mer alvorlige symptomer. Symptomene kan være feber, muskelsmerter, sepsis og hjernehinnebetennelse. Tiden fra smitte til symptomer er lang, opp til 90 dager. (1)
Hvis en gravid blir smittet kan det føre til for tidlig fødsel eller fosterdød. Hvis smitten er skjedd i fødselskanalen eller ved sykehusinfeksjon, kommer symptomene etter tre eller flere dager.
Tester og undersøkelser for gravide
Ifølge Folkehelseinstituttet finnes det ingen metode som kan si noe om en gravid kvinne har blitt smittet av listeriose før hun eventuelt utvikler symptomer. Gravide med mistenkt smitte skal henvises til spesialisttjenesten for testing og behandling. (3)
Les mer på folkehelseinstituttet om dette

Matforgiftning
Behandling
Hvis Listeria er blitt påvist, behandles sykdommen med antibiotika.
LES OGSÅ: Kjøkkentabbene mange gjør
God hygiene er avgjørende
Siden Listeriabakterier er robuste og kan vokse uten tilgang på oksygen, og overleve frysing godt, er god hygiene avgjørende for å unngå bakterien. Det gjelder både i produksjonslokaler og hjemme ved kjøkkenbenken. Varmebehandling dreper bakterien.
Slik kan du unngå å bli syk av Listeria
Det danske mattilsynet, Fødevarestyrelsen, (5) har følgende tips til hvordan å unngå Listeria i maten:
1. Kast mat som har overskredet utløpsdato
Spis maten innen denne datoen. Unntaket er mat som ligger i fryseren, det har lenger holdbarhet.
2. Kjøleskapstemperatur på maks fem grader
Temperaturen i kjøleskapet bør ikke overskride fem grader. Listeriabakterien kan vokse ved kjøleskapstemperatur, men vil vokse langsomt når temperaturen er under fem grader.

Kjøkkentabbene mange gjør
3. Når emballasjen er åpnet har maten kortere holdbarhet
Når du først har åpnet en emballasje kan ikke pålegget holde seg like lenge som den i forseglet emballasje. Ofte er varen merket med hvor lenge den kan holde seg etter at emballasjen er brutt.
4. God kjøkkenhygiene
Varm alltid maten godt, og unngå å spre bakterier fra rå matvarer til mat som er ferdig og klar til å spise.
Kilder:
1) WHO: Listeriosis 2) Mattilsynet: Bakterier i mat og drikke, listeria 3) FHI – veileder for helsepersonell, listeria 4) Matportalen.no: Gravide og listeriainfeksjon 5) Fødevarestyrelsen, Danmark